ok byłem, widziałem i oto co mamy w naszej Varsovie:
z góry przepraszam ale nie miałem ze sobą aparatu, ale miejsca są raczej powszechnie znane
uwagi ogólne:
-woda jest brudna, i śmierdzi, jednak (!) widziałem naprawdę tysięce małych rybek i co chwila radosne pluski zcegoś większego, koło laplayi ludzie normalnie pływają i jak gadałem to zasadniczo ryzyko jest podobne do kompieli w sinicach
-nurt oceniłem własnym krokiem na jakieś 2-3 kt w zależności od miejsca
Znalazłem 3 spoty każdy inny, ale wszystkie są w Warszawie zatem można dojechać do nich tramwajem

- przynajmniej jak ktoś się uprze
a zatem
bramka numer jeden: żwirownia na południe od mostu siekierkowskiego
miejsce klimatyczne - obok port jakieś machiny buldożery, pełno wspaniałego piasku, zejscie do wody łatwe, jest gdzie rozłożyć sprzęt, nie zostałem przez nikogo wygoniony, generalnie jest tam pusto, dobry dojazd
wiatr równy, całkiem silny, wydaje mi się że w tym miejscu powstaje rodzaj dyszy
nurt bardzo silny, jest tu niestety wąsko a przez niski poziom wody w rzece należy to traktować naprawdę poważnie
współczynnik lansu - daję jedną gwiazdkę* na 3 - no bo przed kim tu się lansować, chyba że lubicie spoconych pracowników żwirowni wyglądających zza buldożera
bramka numer dwa
czyli teren następnej żwirowni, lub jak kto woli koło yacht klubu:
zejście dobre kupa miejsca wiiieeeelka plaża zaraz obok pogłębiarka "kasia" pływać można przy wiatrach N jak i S, most siekierkowski majaczy się w bezpiecznej odległości
szerzej niż na siekierkach, nurt też spokojniejszy, tutaj nałatwiej będzie załatwić asekurację (Yacht Klub)
zaraz naprzeciwko punkt poboru wody dla całej wawy więc trzeba uważać bo tego wojsko strzeże ponoć
współczynnik lansu ** - są plażowiczki z mostu może być kiepski widok i raczej nie reprezentatywna zachodnia strona
dobry spot
no i bramka nr 3
teren pod klubem laplaya:
także
http://www.laplaya.pl/gal/galeria.php
miejsce jest niesamowite, widok na starówkę najlepszy jaki można sobie wyobrazić, wspaniała plaża, niezłe plażowiczki no i atmosfera beach baru
dojazd też idealny
nurt spokojny, warunki wiatrowe stabilne, woda nadzwyczajnie czysta(nie wiem dlaczego, ale jakoś tak jest)
współczynnik lansu ***/3 - nie znajdziecie lepszego miejssca w całej Polsce jeśli o to idzie - pół wawy nas widzi