Deska freeride jaka wybrać?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
sysak
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Slingshot Rally

Post27 wrz 2015, 04:57

Cześć,

Chciałbym zakupić deskę do freeride i zastanawiam sie nad wyborem miedzy NOBILE NHP A SU-2 KITEBIRD. Pływanie głownie freeride. Zaczynam przygodę z pierwszymi skokami. Wazę 90-95 kg. Latawce Slingshot rally 12 i 9. Szukam deski dostosowanej do swojej wagi i myśle o rozmiarach 138/41 albo 138/43.

Na czym mi zależy:
- w miarę lekka
- dobrze idąca na wiatr
- wygodne i dobrze trzymające strapy
- nie chlapiąca na chopie
- nadająca się do podstawowych skoków z krawędzi

Nie wiem jaka ma byc twardość takiej deski. Zeby nie była za miekka bo do najlżejszych nie należę, ale tez nie za twarda żebym miał przyjemność z jazdy.

Nie wiem czym sie różnią obie deski, chyba ze macie jakieś inne deski na które warto byłoby zwrócić uwagę :)

Dzięki za podpowiedzi.

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post27 wrz 2015, 10:08

Cabrinha Spectrum idealna pod względem twoich wymagań :thumbsup:

Awatar użytkownika
Fin
Deska: F1 Trax HRD
Latawiec: Core Riot XR3 12/9/7
Postawił piwka: 37 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post27 wrz 2015, 16:08

sysak pisze:
Na czym mi zależy:
- w miarę lekka
- dobrze idąca na wiatr
- wygodne i dobrze trzymające strapy
- nie chlapiąca na chopie
- nadająca się do podstawowych skoków z krawędzi

Kopiowałeś mojego posta czy przypadek ? :)
viewtopic.php?f=4&t=64030

Ja wybrałem F1 Traxa HRD wersja carbon i jestem zadowolony. Przy czym strapy Platinum mi nie podeszły, ale chyba mam dziwną stopę bo rzadko które mi pasują.

sysak
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Slingshot Rally

Post28 wrz 2015, 00:26

Raczej przypadek :)
Nie wiem do końca jak wlasnie jest z tym carbonem w deskach czy są one duzo twardsze od standardowych. Jakie są ich plusy i minusy? I czy ktokolwiek z obecnych na forum moze mi podać różnice miedzy nobile nhp i su2 KITEBIRD obie deski z 2015 roku? I jak jest z twardością tych desek bo nie chce zajechać swoich kolan za szybko.

Która z tych desek byście wybrali?

Dzięki za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
ls84
Deska: Clash 2.0 138
Latawiec: Bandit Cronix Best
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post08 paź 2015, 16:33

mam deske na sprzedaz pod Twoja wage. kitelement split (deska składana - miesci sie do walizki) 140 na 43cm. Najwygodniejsze pady jakie mialem na nogach a deska z tych mniej twardych i calkiem niezle sobie radzi do pierwszych skokow. Chetnie uzycze do przetestowania. przy mojej masie jest delikatnie za miekka a potrzebuje cos na srodladzie wiekszego.

opis deski:
http://www.kitelementshop.com/product/s ... evolt.html

kontakt 606 122 997 jesli chcialbys podpytac cos.

Z desek freeride moge polecic bo plyawalem:

polecilbym Ci na pewno core fusion conajmniej 141cm lub wieksza (niestety cena zabija ;/ a uzywki sie zadko trafiaja)
Slingshot misfit lub vision (bardziej freestyle) bardzo fajne i cena jest jak dla mnie o wiele bardziej ok niz nobile

Su-2 czy nobile bym przemyslal czy warto... przy tej masie warto sie przeplynac czy nie bedzie Ci za miekko np...

pozdrawiam

Lukasz

Awatar użytkownika
Richie
Deska: SU-2/Custom/Carbon
Latawiec: ManiaC Wainman Hawaii
Dostał piwko: 1 raz

Post14 paź 2015, 17:11

Cześć, pływałem na nobile bardzo długo od początku mojej przygody i pamiętam, że jak dostaliśmy su-2 testową na wyjazd do egiptu to byłem mile zaskoczony lekkością deski :) Jest wiele modelów, musiałbyś sobie potestować. Sam testowalem kilka SU2KiteBirds 2016 i na prawde są godne polecenia :) Przy twojej wadze, nie wiem czy nie skusiłbym się na ciut dłuższą deskę niż 138. Ja waże koło 75kg i deske pod strapy mam 141cm.
Pisz jak byś miał wiecej pytań.

Awatar użytkownika
artus97
Deska: Nobile
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post22 paź 2015, 22:52

I chyba można być tylko zaskoczonym jej lekkością oraz trwałością ale tutaj odpowiedniejszym słowem będzie rozczarowanie :roll:

Awatar użytkownika
Wojtek Janaszek
Deska: Custom + One
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post23 paź 2015, 11:05

Czyli nic się nie poprawiło z trwałością? :?

Awatar użytkownika
Kosa1337
Deska: su-2, spleene
Latawiec: ozone, NKB
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post23 paź 2015, 15:32

artus97 pisze:I chyba można być tylko zaskoczonym jej lekkością oraz trwałością ale tutaj odpowiedniejszym słowem będzie rozczarowanie :roll:

Widze że dobrze znasz te deski, pewnie kilka miałeś w swojej kolekcji. Nie wiem co masz na myśli jeśli chodzi o jej trwałość ale jeśli chodzi o łamliwość to ciężko będzie ci taki efekt osiągnąć, no dobra nie jest to możliwe. co do dna faktycznie nie jest ono na przeszkody ale z tym tez nie jest tak zle bo już kilka kamieni zaliczyłem i raczej na plaże też wjeżdżam w strapach i jest całkiem całkiem ;) I powodzenia w kupieniu nowego nobila za 800 czy 900zł !;)jedynym minusem jaki zauwazylem w moim prorider 3d to to że ma słabsze inserty ale sam nie pływam w butach wiec raczej ten argument nie decydował o zakupie.

Wróć do „Recenzje & Opinie”