Lithium vs Rebel 12m

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
slomkamat
Latawiec: ozone enduro
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post20 lip 2015, 21:03

Zanim sam się wypowiem ,chciałbym zapoznać się z opiniami użytkowników którzy pływali zarówno na jednym i na drugim latawcu.

Milosz
Deska: RRD
Latawiec: RRD

Post20 lip 2015, 21:24

Mam lithium z tego roku latawiec mega przyjemny super szybki jak na mój rozmiar 14m i ta konstrukcja! Myślę że nikt lepiej nie zabezpiecza tak solidnie latawca jak airush miałem okazję go porównać na spotach z innymi .Na rebelu nie miałem okazji pływać ale ta piąta linka by mnie trochę zniechęciła.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post20 lip 2015, 22:12

A ja nie pływałem na lithium tylko na rebelu dlatego nie mam co porównać ale z chęcią poczytam :wink:

śnieży
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post21 lip 2015, 13:54

byłem jakąś godzinę na Lithium i straszna mordownia dla rąk, okropnie ciężki na barze, nie wiem czy to kwestia ustawień czy "ten typ tak ma" ale dla mnie nie do zaakceptowania. Rebela bym nie kupił przez piątą linkę ale miałem dwa Fuse'y (Rebel pod 4 linki) i bardzo przyjemne latawce.

Milosz
Deska: RRD
Latawiec: RRD

Post21 lip 2015, 20:28

Zdecydowanie kwestia ustawień na tipie, może ustawienie miałeś na hard wtedy zdecydowanie czuć bar ale można rączki wypracować :)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post07 sie 2015, 15:51

slomkamat pisze:Zanim sam się wypowiem ,chciałbym zapoznać się z opiniami użytkowników którzy pływali zarówno na jednym i na drugim latawcu.

To napiszesz coś od siebie? Jestem ciekaw porównania.

Awatar użytkownika
slomkamat
Kontaktowanie:

Post11 sie 2015, 13:15

Trochę zaspałem ,ale już piszę.Do tej pory cały czas pływałem na Rebelu starszy rocznik , ze względu na to że 90% czasu spędzam na jeziorze piąta linka northa bywa czasami kłopotliwa ,więc postanowiłem zmienić na czterolinkowca .Wybór padł na Lithium ,pływam na nim od początku tego sezonu i mogłem sobie wyrobić zdanie.
Rebel -bardzo spokojny ,przewidywalny ,super odpuszcza niespodziewane kopy, dość lekki na barze , nie jest może demonem szybkości ,ale znam wolniejsze latawce, z wody wstaje bardzo przyzwoicie, minus ( w moim roczniku, nowsze już mają dwie opcje) piąta linka która lubi się przewijać

Lithium- pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, solidnie wykonany latawiec , z wody wstaje rewelacyjnie , na barze nie jest tak lekki ( mimo zmiany ustawień na tipie ) jak Rebel ale nie ma tragedii , zdecydowanie szybszy niż Rebel, bardzo fajny hangtime , minus nie odpuszcza szkwałów ( kilka razy się zdziwiłem) tak dobrze jak North

Porównując oba latawce Rebel jest spokojniejszy i bardziej przewidywalny, ma większy górny zakres , przy wietrze 20+ knots na Rebelu spokojnie mogłem pływać , na Lithium muszę już myśleć o zmianie na mniejszy , ale za to lepiej wstaje z wody , jest szybszy

Zarówno jeden i drugi latawiec nadaje się dla początkujących i bardziej zaawansowanych , ale Lithium wg mnie daje więcej adrenaliny :lol:

Jest to moje porównanie w warunkach śródlądowych ,gdzie o równy wiatr jest ciężko i zapewne wiele osób pływających na morzu i zatoce będzie miało inne zdanie :D

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2015, 14:34

slomkamat pisze:Rebel -bardzo spokojny ,przewidywalny ,super odpuszcza niespodziewane kopy, dość lekki na barze , nie jest może demonem szybkości ,ale znam wolniejsze latawce, z wody wstaje bardzo przyzwoicie, minus ( w moim roczniku, nowsze już mają dwie opcje) piąta linka która lubi się przewijać

Wszystkie Rebele niezależnie od rocznika są tylko i wyłącznie 5-linkowe.

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post11 sie 2015, 15:49

jedi1 pisze:
slomkamat pisze:Rebel -bardzo spokojny ,przewidywalny ,super odpuszcza niespodziewane kopy, dość lekki na barze , nie jest może demonem szybkości ,ale znam wolniejsze latawce, z wody wstaje bardzo przyzwoicie, minus ( w moim roczniku, nowsze już mają dwie opcje) piąta linka która lubi się przewijać

Rebel bez 5 linki nie jest rebelem :wink: Pewnie i North by chciał żeby Fuse było Rebelem ale tak nie jest. Nie ten zakres wiatrowy, nie ta góra, nie ta stabilność no i nie ta winda. Mi tam 5 nie przeszkadza, są sposoby aby się nie przewijała, a nawet jak się przewinie żeby ją odwinąć.

Awatar użytkownika
slomkamat
Kontaktowanie:

Post11 sie 2015, 18:24

Rebel bez 5 linki nie jest rebelem :wink: Pewnie i North by chciał żeby Fuse było Rebelem ale tak nie jest. Nie ten zakres wiatrowy, nie ta góra, nie ta stabilność no i nie ta winda. Mi tam 5 nie przeszkadza, są sposoby aby się nie przewijała, a nawet jak się przewinie żeby ją odwinąć.

Nie zaglebialem sie w nowsze roczniki ,widzialem goscia na rebelu z czterema linkami ,moze kombinowal od innego. Mi specjalnie 5 linka nie przeszkadzala dopoki sie nie przewinela co na jeziorze na glebokiej wodzie nie jest juz takie przyjemne.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2015, 11:46 przez slomkamat, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post11 sie 2015, 21:30

slomkamat pisze: Mi specjalnie 5 linka nie przeszkadzala dopoki sie nie przewinela co na jeziorze na glebokiej wodzie nie jest juz takie przyjemne.

To chyba jedyny minus piątej linki, no i ten że jedna więcej przy rozkładaniu :wink: Sęk w tym żeby nie pozwolić się jej przewinąć, nie wolno czekać aż tak się stanie :wink: mi na początku przygody z rebelem się przewijała, raz miałem przez to moczenie dupy przez godzinę a potem spacer z zapory, bo lokalny zbiornik jest zaporowy i często wieje w jej kierunku. Ale to nie watek na temat piątej linki.

Dziękuję Ci za rzetelne porównanie Rebela z Lithium. Jak szukałem czegoś w zamian swojego crossbow, na którym zaczynałem chciałem kupić przede wszystkim coś z szerokim zakresem i coś co dobrze znosi szkwały bo to u nas standart i chciałem kupić właśnie Lithium, ale mało tego u nas, ciężko było o opinie i wybrałem rebela. W rebelu się zakochałem :D ale cały czas zastanawiałem się jakie jest Lithium.
Co sądzisz o porównaniu windy i hangetime w tych latakch?

Co do agresywności i czucia na barze to w nowszych rocznikach (chyba od 2012 a od 2013 na pewno) w rebelu na sterówkach są dwa ustawienia, bliżej tipów mniejsze siły na barze, mniejsza moc/winda i szybszy kite i dalej od tipów, większe siły i większa winda, kite wolniejszy ale moim zdaniem z większym pazurem i takie ustawienie lubię bardziej :D Ci którzy przesiadają się z innych na mojego na chwilę, mówią że jakiś bardziej narowisty ten mój rebel i ciągnie w górę jak cholera :wink: a wszyscy zazwyczaj mają linki ustawione bliżej tipów, bo kite przecież musi być szybki, dla mnie nie koniecznie.

Awatar użytkownika
slomkamat
Kontaktowanie:

Post12 sie 2015, 11:44

Co sądzisz o porównaniu windy i hangetime w tych latakch?

Co do windy to przy 12m trochę bardziej na korzyść Lithium ( chociaż mój Rebel 10 m nosił rewelacyjnie ,nie wiem jak Airush bo mam tylko 12 ) , ale hangtime już zdecydowanie dla Lithium .
Gdyby Rebel był czterolinkowy to był się z nim nie rozstał,w Lithium przydałby się większy górny zakres i większa stabilność przy kopach poza tym jest ok.

Wróć do „Recenzje & Opinie”