Jestem zwolennikiem, by do danego latawca danej marki miec odpowiedni, dedykowany bar zalecany przez producenta. Poza tym trzeba sie upewnic czy koncowki na linkach w barze beda pasowac do koncowek na bridlach/linkach w latawcu. Rowniez nalezaloby sie upewnic czy po uzyciu zrywki na nowym barze latawiec zachowa sie tak jak powinien sie zachowac - czyli straci moc w 100%. No i na koniec jeszcze sprawa tego typu, ze niekiedy producent zaleca dana dlugosc linek, a na innym barze jest kilka metrow wiecej lub kilka metrow mniej oraz to, ze zalecana jest dana szerokosc baru, a inny bar moze byc szerszy lub wezszy.
Teoretycznie jezeli linki maja taka sama dlugosc to powinno byc OK. W przypadku zastosowania innego baru duzo prosciej jest w przypadku baru 4 linkowego niz w przypadku baru 5 linkowego. Niektore bary 5 linkowe sa dla latawcow, ktore maja "plytsze" Y, a niektore "glebsze" Y, bardziej jak V - chodzi mi o linki miedzy krawedzia natarcia a punktem podpiecia 5 linki baru. Jezeli uzyje sie baru do "glebszego" zamiast do "plytszego" latawiec nie bedzie latal prawidlowo. Co nie oznacza, ze uzywajac baru innej marki, ktory tez ma np. "plytsze" Y latawiec bedzie latal nam prawidlowo. Ale calkiem prawdopodobne, ze bedzie podobnie lub moze nawet tak samo latal niz w przypadku uzycia "glebokiego". Troche zakrecilem, ale mam nadzieje, ze nikt sie nie pogubi. Mozna dlugosc linek zawsze ustawic, ale jest duzo kombinowania, probowania, itp. Poza tym jak juz ustawimy linki jak nalezy to nie wiadomo czy do konca bedzie dzialo tylko przy odpuszczonym depowerze czy rowniez jak zaciagniemy/uzyjemy depowera.
Z tego co kojarze, ale glowy za to nie dam, to nie powinno byc wiekszych problemow z uzywaniem baru North zamiast Naish i vice versa, bo sa podobne, ale osobiscie nie polecalbym. Doradzalbym Naish sterowany barem Naish`a, North North`a.