Naish Park 2013 --> bar Naisha czy Northa?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
cort3z

Post21 cze 2014, 00:24

Jak bar wybrać? Jak dla mnie bar Naisha jest trochę cienki (dosłownie i w przenośni). Czy będzie duża różnica w siłach na barze Northa?

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post21 cze 2014, 00:50

Jestem zwolennikiem, by do danego latawca danej marki miec odpowiedni, dedykowany bar zalecany przez producenta. Poza tym trzeba sie upewnic czy koncowki na linkach w barze beda pasowac do koncowek na bridlach/linkach w latawcu. Rowniez nalezaloby sie upewnic czy po uzyciu zrywki na nowym barze latawiec zachowa sie tak jak powinien sie zachowac - czyli straci moc w 100%. No i na koniec jeszcze sprawa tego typu, ze niekiedy producent zaleca dana dlugosc linek, a na innym barze jest kilka metrow wiecej lub kilka metrow mniej oraz to, ze zalecana jest dana szerokosc baru, a inny bar moze byc szerszy lub wezszy.

Teoretycznie jezeli linki maja taka sama dlugosc to powinno byc OK. W przypadku zastosowania innego baru duzo prosciej jest w przypadku baru 4 linkowego niz w przypadku baru 5 linkowego. Niektore bary 5 linkowe sa dla latawcow, ktore maja "plytsze" Y, a niektore "glebsze" Y, bardziej jak V - chodzi mi o linki miedzy krawedzia natarcia a punktem podpiecia 5 linki baru. Jezeli uzyje sie baru do "glebszego" zamiast do "plytszego" latawiec nie bedzie latal prawidlowo. Co nie oznacza, ze uzywajac baru innej marki, ktory tez ma np. "plytsze" Y latawiec bedzie latal nam prawidlowo. Ale calkiem prawdopodobne, ze bedzie podobnie lub moze nawet tak samo latal niz w przypadku uzycia "glebokiego". Troche zakrecilem, ale mam nadzieje, ze nikt sie nie pogubi. Mozna dlugosc linek zawsze ustawic, ale jest duzo kombinowania, probowania, itp. Poza tym jak juz ustawimy linki jak nalezy to nie wiadomo czy do konca bedzie dzialo tylko przy odpuszczonym depowerze czy rowniez jak zaciagniemy/uzyjemy depowera.

Z tego co kojarze, ale glowy za to nie dam, to nie powinno byc wiekszych problemow z uzywaniem baru North zamiast Naish i vice versa, bo sa podobne, ale osobiscie nie polecalbym. Doradzalbym Naish sterowany barem Naish`a, North North`a.

Awatar użytkownika
apek
Deska: Naish
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 48 razy
Dostał piwko: 64 razy

Post21 cze 2014, 07:19

Dla Parka Naish oferuje dwa bary UCS z depowerem pod barem i ABT z depowerem nad barem z linkami 20 lub 24m. Systemy bezpieczeństwa działają niezawodnie. Reszta kwestią gustu.

Awatar użytkownika
Wojtek Janaszek
Deska: Custom + One
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post21 cze 2014, 11:22

Wczoraj testowałem parka z 2013 roku 12 na zalewie domaniowskim - z barem atb 2013. Latawiec śmiga pięknie, depower jest genialny w obsłudze. System bezpieczeństwa działa idealnie i pewnie, wygląda to, jakby miał 5 linek.

Dlatego sądzę że do Parka najlepszy będzie bar atb. Nie mam co do niego żadnych zastrzeżeń... Plus bardzo fajna grafika :)

gregory1972
Deska: Shinn Ronson Ch 144x43
Latawiec: Pivot 14,12,10, Bolt 8M,
Postawił piwka: 8 razy

Post02 lip 2014, 11:07

Jako ze wkurzal mnie bar Naish'a (chicken loop lubicay sie wypiac, depower ciezko zaciagnac gdy sie jest przepowerowanym) kupilem bar North quad 2013, byloby wszystko OK, ale... zrywka dziala na 2 linki co jest bardziej niebezpieczne. Teraz kupilem bracket od ozona i przerobie go na 1 linke. Bar North ma tez wyzej Y ,(choc niektore Naish'a tez chyba tak maja).
Jedyna wada North to wlasnie zrywka - zostaje na 2 linkach mocy. Pdoba mi sie depower na gorze i mozliwosc regulacji skoku baru vs dlugosc regulacji depowera. Ma tez mozliwosc 'latwego regulowania dlugosci linek sterujachy ale... nie jest lekko to zrobic gdy ma sie zmarzniete dlonie.
Uklad podlaczenia linek do latawca jest identyczny w obydwu barach.
Pzdr
Grzes

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post02 lip 2014, 12:47

gregory1972 pisze: Bar North ma tez wyzej Y ,(choc niektore Naish'a tez chyba tak maja).

Było tak chyba w jednym roku, ale zrezygnowali z tego. Licz się z tym, że latawiec będzie trochę inaczej skręcał na wysokim Y.

damianvov
Deska: Nobile NHP
Latawiec: TS, 50/50, Park
Dostał piwko: 1 raz

Post03 lip 2014, 01:01

A ja uzywam baru besta do mojego parka 2013 i do nobila 50/50 i do TS i wszystko ok lata dobrze i mniej szmelcu do wozenia

Wróć do „Recenzje & Opinie”