Jaki suchar?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
IgorS
Deska: North/Nobile/Cab
Latawiec: Cabrinha, AirRush
Dostał piwko: 1 raz

Post18 lis 2013, 21:05

Powoli staram się zgromadzić troszkę informacji na temat sucharów, czyli czy warto wydac więcej.

Ocean Rodeo Soul drysuite: http://catothekiter.com/2012/11/03/revi ... -drysuite/

Do zalet należy łatwość zapiania ubranka co można zrobić samodzielnie bez żadnych przedłużek czy też wygibasów, druga sprawa to dobra dopasowanie do ciała.
Niestety nic więcej nie wynika z testu, oprócz tego że nie przecieka nawet po sponiewieraniu przez fale.
Gościu wspomina że pływał winnych "garniturach" ale ich do siebie nie porównuje (ION Fuse, NPX Lucifer i OR Pyro)

Odnośnie NPX Lucifer to znalazłem info że od 2012 roku już podobno nie przecieka (http://www.kiteforum.com/viewtopic.php? ... er#p733441)
Cena za model 2012 to ok. 600USD z transportem do Polski.

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post18 lis 2013, 21:52

http://www.abcsurf.pl/suchy_kombinezon_ ... pro_-9390i

A jak nie to to ION, bo cieply, ale podobno nieco krepujacy.

Ja mam mystica i zle nie jest, posiada wady jak albo branie nieco wody, albo srednia oddychalnosc, ale problemow z tym wiekszych nie mialem. Za swoja cene mystik ok.

Kubs0n
Deska: Xenon Laluz
Latawiec: North Vegas
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 40 razy
Kontaktowanie:

Post18 lis 2013, 22:06

Nie polecam sucharka mystic Force mam go od ponad roku a musialem już wymieniac kryze szyjną po za tym cieknie jak sito ,wolę o stokroć pływać w cieplutkiej piance 5mm nawet w listopadzie, z sucharków najlepszym wyborem będzie ion fuse :thumb:

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2013, 18:40

Kubs0n pisze:Nie polecam sucharka mystic Force mam go od ponad roku a musialem już wymieniac kryze szyjną po za tym cieknie jak sito ,wolę o stokroć pływać w cieplutkiej piance 5mm nawet w listopadzie, z sucharków najlepszym wyborem będzie ion fuse :thumb:

Ja mam swojego od 2008r i jakoś dziad się nie chce rozlecieć a kupiłbym sobie coś nowego.
Jedyne co to trochę kolor wyblakł od słońca. :evil:

Awatar użytkownika
puchu__
Deska: RRD
Latawiec: RRD
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post19 lis 2013, 19:45

[quote="Wrogu"]http://www.abcsurf.pl/suchy_kombinezon_ocean_rodeo_drysuit_pyro_pro_-9390i

pelna zgoda 8)

pepek
Kontaktowanie:

Post19 lis 2013, 22:11

Na suchar szkoda pieniedzy i nerwow na zastanawianie sie czy nie cieknie.
Chcialem kupic w tym roku i w zasadzie wiedzialem juz jakiego chce, ale na szczescie go nie kupilem.

Kup porzadna pianke z kapturem i zapomnisz, ze chciales suchara :)
Ja kupilem taka
http://abcsurf.pl/pianka_xcel_infiniti_xzip_2_hooded_fullsuit_543_-11651i
I jestem bardzo zadowolny. Jest bardzo ciepla i nie krepuje ruchow, a do tego wygodna.
A do suchara juz chyba nigdy sie nie przekonam :D

Awatar użytkownika
puchu__
Deska: RRD
Latawiec: RRD
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post19 lis 2013, 22:43

Nie chce się wymądrzać ale z tym krepowaniem ruchów to jest tak, ze zależy od ubranka które wdziewasz pod sucharka.
Gruby dresik rzeczywiście stwarza dyskomfort ale jest mnóstwo rozwiązań odzieżowych które nie czynią ograniczeń.
Pzdro

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2013, 23:16

Kupiłem suchara jakieś dwa lata temu, kupiłem pływałem teraz wolę moją piankę 5mm niż bawienie się w szukanie nieszczelności itp. Jak ktoś nie pływa tylko prawo lewo to odradzam suchara, zwłaszcza na morze bo to bez sensu, pianka 5mm mi starcza. Na zimniejsze dni polecam piankę http://store.magicseaweed.com/Rip-Curl-Mens-6mm-Flash-Bomb-Hooded-Black-Wetsuit/Item/24417/ kupie są sobie na przyszły sezon. Znajomy mówił że schnie 15m więc w zimne dni nie było by problemu zdjąć na godzinną przerwę np.

dzacek
Postawił piwka: 1 raz

Post19 lis 2013, 23:18

Ja używam dresu, swetra i polaru nie narzekam ale jak może być lepiej to się chętnie dowiem.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2013, 09:35

puchu__ pisze:Nie chce się wymądrzać ale z tym krepowaniem ruchów to jest tak, ze zależy od ubranka które wdziewasz pod sucharka.
Gruby dresik rzeczywiście stwarza dyskomfort ale jest mnóstwo rozwiązań odzieżowych które nie czynią ograniczeń.
Pzdro

Dokładnie tak!

Kluczowa jest tu dwuwarstwowość i elastyczność :wink: np:

1. koszulka i kalesonki termoaktywne + koszulka i kalesonki z cienkiego Polara 100 [ jak jest cieplej]
2. koszulka i kalesonki z Polara 100 + koszulka i kalesonki z Polara 100 [jak jest zimniej]

Pierwsza warstwa od strony ciała jest sucha, a na drugiej zbiera się para wodna; proste, skuteczne i działa :!:

Pianek przerobiłem sporo, a Bolka jednego OR Classik, moim zdaniem nawet najlepsza pianka nie zastępuje Bolka w pewnych aspektach[ sucho i całkowite odizolowanie od warunków zewnętrznych], ale zgoda co do jednego, współczesne, najlepsze pianki bardzo depczą po piętach suchaczom.

I jak ktoś nie lubi Bolka[ z różnych powodów :think: ], to elastyczne pianki 5/4, 6/5 mm np z integralnym kapturem [ brak wlewania się wody] zdecydowanie są alternatywnym rozwiązaniem do Bolka

dzacek

Post20 lis 2013, 16:46

A w sytuacji kiedy stoimy powyżej pasa w wodzie dłużej niż pół godziny? Ma ktoś patent? Słyszałem o grubej odzieży dla nurków ale raz, że cena może pewnie zaboleć to i dostępność przypuszczam znikoma.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post21 lis 2013, 01:25

Jak Guru - nic co mokre nie może być lepsze od suchego :thumbsup:
Pod warunkiem, że stosuje się zasadę 2 warstw i nie ma problemów ze szczelnością bo nie ma nic gorszego od wody w sucharze - wtedy jest na pewno zimniej niż piance.
A to zależy na pewno od marki i od konserwacji: wosk na zamek i silikon na kryzy.
Używam od 4 sezonów OR - zero problemów. To co pod spodem konfiguruję do temperatury i pływam w niej od września/października do kwietnia/maja o ile tylko woda nie jest zamarznięta :mrgreen:

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post21 lis 2013, 09:21

dzacek pisze:A w sytuacji kiedy stoimy powyżej pasa w wodzie dłużej niż pół godziny? Ma ktoś patent? Słyszałem o grubej odzieży dla nurków ale raz, że cena może pewnie zaboleć to i dostępność przypuszczam znikoma.
Pozdrawiam

Że sie tak spytam , kto normalny stoi dłużej niż pół godziny w wodzie powyżej pasa ?
Do tego wystarczą ciepłe gacie i wodery, a nie bolek :)
Temat pojawia sie jak bumerang co roku. Bolka mam wciąż tego samego od czasu popełnienia tej recenzji http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=4&t=21581&hilit=suchy+bolo
Zdecydowałem sie na bolka z jednego powodu. Po pływaniu nie muszę się rozbierać do golasa na piżdziawie , a czasem pływa sie w okolicach zera. Nie mam już nastu lat gdzie było się niezniszczalnym.

Awatar użytkownika
Kober
Deska: Aboards Glider, Z-series
Latawiec: Gin Uru, Zulu, Yeti X19
Dostał piwko: 1 raz

Post21 lis 2013, 09:39

Teraz bedzie to juz moja trzecia zima z Luciferem. Ogolnie lubie, ale mialbym ochote porownac go do IONa, czyli cos co przylega do ciala ....

O NPX Lucifer
Mam 5 znajomych posiadajacych ten model. I tak jak powyzej wspomniano roczniki przed 2012 czasami sa nieszczelne
Rozmiary sa troche duze , czyli jak wachasz czy wybrac M czy L to powinienes wziasc M
P-zip jest naprawde przdatny .... szczegolnie jak sie pije duzo goracej kawki z termosika podczas zimowych sesji
Kieszen w srodku na klucze czy telefon, i standardowe kieszonki jak w kurtce zimowej tez sie przydaja
Lucifer sam z siebie nie grzeje , wiec cieplo regulujesz warstwami , nakladasz ile ci trzeba
Zamek na plecach zapinam sam , ale wiele osob ma z tym problemy i potrzebuje pomocy
Uszczelka na szyji jest bardzo miekka co jest duzo zaleta przy dluzszych sesjach
Trzeba sie upewnic ze cale powietrze jest wypchniete , zdazylo mi sie pare razy ze przy paru mocniejszych kraksach troche wody dostalo sie przez uszczelki ...

dzacek

Post21 lis 2013, 18:09

Qba-EPP11 pisze:
dzacek pisze:A w sytuacji kiedy stoimy powyżej pasa w wodzie dłużej niż pół godziny? Ma ktoś patent? Słyszałem o grubej odzieży dla nurków ale raz, że cena może pewnie zaboleć to i dostępność przypuszczam znikoma.
Pozdrawiam

Że sie tak spytam , kto normalny stoi dłużej niż pół godziny w wodzie powyżej pasa ?
....

Instruktorzy, i nacisk na jaja mocno wku.... .:)

Wróć do „Recenzje & Opinie”