Best Waroo 2009 czy Kahoona V2 2010?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
mkx
Deska: RRD Placebo
Latawiec: Best Kahoona

Post04 lis 2012, 16:53

Witam
Ktory kite polecilibyscie dla poczatkujacego: Best Waroo 2009 czy Kahoone V2 2010? Zeszly sezon plywalem na Waroo 9m teraz wpadla mi w rece Kahoona 9.5 i zastanawiam sie czy nie pogonic Waroo i zostawic sobie Kahoone.
Kahoona nie ma srodkowej komory - czy nie jest przez to slabsza od Waroo?
Z gory dzieki za rade

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post04 lis 2012, 19:15

Waroo '09 było najbardziej udanym rocznikiem tego modelu. Ten kajt jest bardzo rozwojowy. Bez problemu nadaje się dla początkującego, ale też w niczym nie ograniczy przy pierwszych trikach unhooked. Kahoona jest jak najbardziej OK, ale szybciej się z niej "wyrasta"

mkx
Deska: RRD Placebo
Latawiec: Best Kahoona

Post05 lis 2012, 02:02

Dzieki za info
Waroo ma komore srodkowa w przeciwiestwie do Kahoony. Czy to ma jakis wplyw na wytrzymalosc kita?

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post05 lis 2012, 09:50

Takiej znaczacej pewnie nie ma ;) Ot taka konstrukcyjna sprawa - generalnie mowi sie, ze brak tuby oznacza nieco lepszy dol kajta, ale nie pomaga to w restarcie i stabilnosci w powietrzu(i to moze byc jedyny akspekt wplywajacy na wytrzymalosc). Tyle, ze takie delty same z siebie swietnie wstaja (bo maja wlasnie ksztalt delty), a stabilnosc od paru jeszcze rzeczy zalezy.

Wiec raczej nie ma to wplywu na wytrzymalosc i bym sie tym nie przejmowal. Bardziej bym sie skupil na samej charakterystyce latawca a nie rozbieral kajta na czynniki pierwsze :wink:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post05 lis 2012, 10:14

Wiec raczej nie ma to wplywu na wytrzymalosc
ma spore znaczenie na krawedz splywu ktora w kiteach bez srodkowej tuby bardzo sybko sie wytrzepuje. Ma mniejsze znaczenie gdy pierwsze boczne tuby sa blizej srodka ale to nie kahoona :wink:

Waroo '09 było najbardziej udanym rocznikiem tego modelu
chwile polatalem na waroo 2009 tyle ze 7m .Bardzo niestabilny i szarpiacy kite .Mozliwe ze wieksze rozmiary byly lepsze :hand: .
Jesli nie cudujesz na kicie to jestem pewny ze ta kahoona bedzie przyjemniejsza i latwiejsza .

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post05 lis 2012, 12:30

rolnik pisze:chwile polatalem na waroo 2009 tyle ze 7m .Bardzo niestabilny i szarpiacy kite .Mozliwe ze wieksze rozmiary byly lepsze :hand: .

pływałem ponad sezon na secie Waroo 11-9-7, w Polsce, na Rodos, w Brazylii... i nic nienormalnego w ich zachowaniu nie zauważyłem. Normalny kajt, całkiem przyjazny dla użytkownika, fajne siły na barze (w sensie nie super lekko) i tak jak pisałem, coś tam z krawędzi kopie.
Wiadomo - delta łatwej wstaje i ma lepszy dół (choć Waroo też złego nie ma). Ja bym Waroo '09 na Kahoone nie zamienił... jeżeli rozpatrujemy przypadek osoby coś tam pływającej! bo komuś kto jeszcze na desce nie stał i chce kupić swój pierwszy w życiu sprzęt polecał bym, z tych dwóch, Kahoonę.

Wróć do „Recenzje & Opinie”