Genetrix Hydra IV

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post08 sie 2010, 17:26

Dzieki uprzejmości Karola Marko (markko) mam okazje potestować latawkę, która jako pierwsza pobiła barierę 50kt.
Dostałem do testów 14m i moim zadaniem jest sprawdzenie czy latawiec ten nadaje się również do race. Wiadomo że speed z racem ma niewiele wspólnego. Jednak ciekawe rozwiązania uprzeży i najświeższe trendy w świecie race (komorowce) spowodowały moje zainteresowanie. Na stronie producenta Hydra reklamowana jest jako kajt do freeride, wave, Speed, big air. 14-tka jest na pewno za wolna aby nadawała się do wave. Prawdopodobnie mniejsze rozmiary są znaczniej żwawsze. Co do reszty dyscyplin to się zgadzam.
Hydra to latawiec niemalże płaski jak komorowiec oraz posiadający dwie symetryczne uprzęże: jedna do tuby głównej a druga (niemalże symetryczna) do końcówek tub poprzecznych. Takie rozwiązania jeszcze nigdy nie widziałem :shock: Do tego zero bloczków.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Zwróccie uwagę na linki tylnej uprzeży:
Obrazek
Na stronie producenta (również po polsku :clap: ) niestety brakuje odpowiedzi dla bardziej zainteresowanych szczegółami koncepcji podwójnej uprzęży: http://www.genetrixkites.fr/pl/produkty ... x-hydra-v4
Wczoraj miałem okazję potestować ją na Bałtyku przy onshore 12-15/16kt.
Na desce race prędkośc przelotowa w trudnych warunkach (onshore) to około 30km/h. 40km/h na małych wypłaszczeniach między falami w przyboju oraz max jaką uzyskałem to 46,6km/h. Biorąc pod uwagę wiatr wiejący max 30km/h to wynik raczej imponujący.
Miałem okazję porównać się z kilkoma gościami na twin-tipach. Generalnie nie było co porównywać - łykałem ich slalomem. Poza tym chłopaki nie byli w stanie wywindować się z przyboju. Z moim zestawem nie miałem z tym najmniejszych problemów.
Niestety nie napisze jak ostro latawiec ciągnie dopóki nie porównam go z innymi latawkami na deskach race. Poczekam do Juraty na finał pucharu Polski. Jedno jest pewne, że prędkości dochodzące do 50km/h na Bałtyku dają porządnego kopa andrenaliny. Nie wyobrażam sobie bycia śmiałkiem robiącym dwukrotnie szybsze prędkości :shock:

Parę rzeczy o konstrukcji. Cztery linki. Jest one pump (nie wiem po co) ale łatwo go się pozbyć. Gdybym miał mieć taki latawiec zrobiłbym to jako pierwsza rzecz :!:
Obrazek

Bar jest raczej prosto ale skutecznie zbudowany – żadnych wodotrysków. Linki mają opcję skracania (na przedłużkach 5m). Wg mnie w barze Hydry są jednak dwie rzeczy warte rozpowszechnienia:
1. Regulacja linek sterujących przy barze – takie turbodoładowanie w słabym wietrze. Sprawdziłem i widzę duże plusy do race’u.
2. Napis WRONG WAY zamiast kodów kolorowych. Niby duperela ale w sytuacji awaryjnej jest to lepszy sposób na sprawdzenie czy trzyma się dobrze bar. Istotne szczególnie dla osób pływających na różnych kajtach albo dla kursowiczów:
Obrazek
Przy tak płaskim profilu spodziewałem się mega obciążenia na barze. Ku mojemu zaskoczeniu było akurat. Nie za dużo, nie za mało. Obciążenie można sobie regulować właśnie przez ustawienie linek sterujących przy barze – wszystko pod ręką! Szczególnie jest to istotne jak się robi 9ty race w warunkach overpowered.

System bezpieczeństwa. Chickenloop i zrywka robione są bodajże w tej samej fabryce co króliki Wainmana – czyli sprawdzona rzecz.

Latawiec jest ultra płaski. Dzięki temu jego zakres jego baaaaardzo duży (14m: 8-28kt) ale ma to również swoje wady. Przy wietrze 10kt ciężko go podnieść z głębokiej wody. Szczególnie jeśli nie jest napompowany na BETON. Hydra ma wąską tubę główną (w celu zmniejszenia oporów) i przy powierzchni 14m latawiec łatwo się załamuje i przekręca. Przekręcanie się latawca nie zawsze wiąże się z przekręceniem linek.

Podsumowując na pewno to nie jest latawiec dla początkujących. Producent liczy raczej na osoby pływające dobrze, które cenią sobie komfort pływania freeride, old school, big air oraz stabilność i poszerzony w porównaniu do innych producentów bezpieczny zakres wiatrowy.

Jeśli okaże się że Hydra lata równie ostro jak inne latawce to będę miał raczej udane najbliższe 3 tygodnie w zawodach race :D

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post10 sie 2010, 22:27

Jestem po kolejnych testach słabowiatrowych. Już poznałem zaletę tylnej uprzeży. Wszystko widać na zdjęciu (linia liku wolnego pomiędzy tubami :idea: ):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a takowe dociągnięcie tylnej uprzeży odczuwa sie jak turbosprężarkę w marginalnie słabym wietrze. Ciekawe jest to, że kajt nie składa się i nie cofa w oknie jakby to było z każdym innym bowem :thumb:

Najsłabszą stroną Hydry 14m jest wstawanie z głębokiej wody przy wietrze poniżej 12-13kt. Ale jest to problem nie tylko Genetrixa. Wystarczy popatrzeć na wyścigi race przy wietrze około 10kt. Jak komuś spadnie latawiec to czeka się na pomoc z łódki :?

Próbowałem takiego triku: http://vimeo.com/2885225
Działa świetnie na plaży nawet przy 7-10kt. Podnoszę go za każdym razem w ułamku sekundy (znacznie szybciej niż na vimeo). Niestety przy tym samym wietrze i latawce wrzuconej w 30cm przybój taki numer już nie wypali. Prognozy mego do d**y więc nie wiem kiedy będzie mozna potestować w lepsiejszych warunkach :(

Dwie uprzęże:
Obrazek

Mega płaski profil:
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post10 sie 2010, 23:07

BraCuru pisze:Dwie uprzęże:
Obrazek

Wygląda jak skrzyżowanie komorowca z pompowańcem.

Remjack

Post11 sie 2010, 11:04

Pierwsze pytanie jakie mi się narzuciło to jaka cena,
"•Hydra V4 14 m² : 799 euros kite only | 999 euros komplet" -
4000zł za najszybszy kite na swiecie, nie spodziewalem się tak niskiej ceny, znane marki mając taki rekord na swoim modelu wywindowaly by cene pewnie w okolicy 6tys.

Promocja na wysokim poziomie a jak z jakościa wykonania ?
Obrazek

Zbroisz się po pachy na RACE! :thumbsup:
Ostatnio zmieniony 11 sie 2010, 11:08 przez Remjack, łącznie zmieniany 1 raz.

markko
Postawił piwka: 20 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post11 sie 2010, 11:05

Do testowania (Trójmiasto, Półwysep, Rewa) dostępne jeszcze dwa rozmiary Hydry 12m i 9m. Jak ktoś chętny, prosze o kontakt pw lub tel 517 22 57 57.

Do testów również dostępny drugi produkt Genetrix Origin, o którym więcej można znaleźć na http://www.genetrixkites.fr/pl/produkty/genetrix-origin

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2010, 13:17

BraCuru pisze:Próbowałem takiego triku: http://vimeo.com/2885225
Działa świetnie na plaży nawet przy 7-10kt. Podnoszę go za każdym razem w ułamku sekundy (znacznie szybciej niż na vimeo). Niestety przy tym samym wietrze i latawce wrzuconej w 30cm przybój taki numer już nie wypali. Prognozy mego do d**y więc nie wiem kiedy będzie mozna potestować w lepsiejszych warunkach :(

To prawda, bardzo często tak startuje latawiec z brzegu, z wody niestety musi wiać ponad 12węzłów :( co dyskwalifikuje tą metodę;/

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post11 sie 2010, 21:26

Remjack pisze:Promocja na wysokim poziomie a jak z jakościa wykonania ?

Nowy latawiec wyglada jak nowy latawiec. Wszystko wychodzi w praniu zwykle po kilkudziesięciu dniach na wodzie.

Zbroisz się po pachy na RACE!

Ano! Dwa nowe CB 2011 i Hydra IV dadzą mi zapewne komfort jakiego do tej pory na zawodach race nie miałem :D

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post11 sie 2010, 22:34

enetrixa. Wystarczy popatrzeć na wyścigi race przy wietrze około 10kt. Jak komuś spadnie latawiec to czeka się na pomoc z łódki :?
Marek zartujesz ?! chyba ze piszesz o kims na hydrze :hand:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post12 sie 2010, 08:59

rolnik pisze:Marek zartujesz ?! chyba ze piszesz o kims na hydrze :hand:

A Ty jak zwykle nie pozwalasz rozwinąć skrzydeł mojej wyobraźni :evil: :wink:

Poza tym możesz czuć się wyróżniony, bo chyba tylko Zeeko wstaje ze znanych mi kajtów właśnie w tak marginalnych warunkach.
Reszta klei sie do wody jak mucha do lepu.

Niech ktoś pokaże mi video jak przy 6-9kt ktoś postawi z głebokiej wody latawca podczas zawodów race.

Podnoszenie z wody największych rozmiarów to technicznie najtrudniejsze wyzwanie dla konstruktorów race.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post12 sie 2010, 11:25

Bardziej licze ze zalapie sie na jakis halsik jesli to bedzie mozliwe .Do tej pory to tylko we Francji ogladalem te kitey i wiesz....... :doh: . co nie znaczy ze nie robi!!!!!!!!

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post23 sie 2010, 19:16

rolnik pisze:Bardziej licze ze zalapie sie na jakis halsik jesli to bedzie mozliwe .Do tej pory to tylko we Francji ogladalem te kitey i wiesz....... :doh: . co nie znaczy ze nie robi!!!!!!!!

Zapraszam do Świnoujścia od środy na KTE.

Tymczasem zaliczyłem swoje pierwsze zwycięstwo w heacie race na polskich zawodach 8) Zaczynam zgrywać sie dopiero teraz z latawcem i poznaję go coraz lepiej. Moja aktualna wiedza jest taka, że wyróżnia sie nie tylko kształtem ale również prędkością na połówce. Jest szybszy niż tradycyjne latawce przy średnim wietrze. Generuję więcej mocy niż CB10 z 2011. Poza tym porównywałem powierzchnię z CB10 i wygląda na to, że ta moja 14-tka ma faktycznie około 12m.
Zaczynam chodzić ostrzej niż na pucharze Polski w Juracie gdzie jechałem z 2-3 stopnie niżej niż reszta - czyli godzinki, godzinki...
Na zawodach KTE będę miał również Hydrę 12 i 9m :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 sie 2010, 19:27

patrząc tak jak wiatr patrzy na latawiec - to płaskością dorównuje speedowi flysurefera.

Zastanawiam się tylko co się stanie z taką pompką jak się przewinie :shock:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post24 sie 2010, 10:09

zgred pisze:Zastanawiam się tylko co się stanie z taką pompką jak się przewinie :shock:

Pierwsze przewiniecia w słabym wietrze kończyły sie poplątanymi uprzężami, dryfem i desantowaniem na plaży. Po paru godzinach jazdy i otrzaskania sie z nowym shapem i konstrukcją nie pozwalam, aby wykręcił sie jak wpadnie do wody. Nie ma wielkiego problemu. Może sie zdarzyć ale podczas ostatnich sesji nie miałem ani razu problemu.

Za 3 godzinki idę testować go przy 25-30kt na Bałtyku - dobry trening przed KTE :D

Co do profilu to jest mega płaski jak żadna pompka do tej pory :shock: Nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy dopóki zobaczyłem zdjęcia. Płynąc pod latawcem nie widać tego.

Wróć do „Recenzje & Opinie”