maski pisze:pawełek pisze:pływałem na obu, i nie polecam ani code ani cult, no i alliance szybki ale także nie polecam, reszty naish'ów nie wiem, nie pływałem
napisz cos wiecej o wrazeniach po plywaniu, wrzucasz do jednego worka trzy rozne latawce o roznych charakterysykach skierowane do roznych riderow.
no więc moim pierwszym latawcem jaki kupiłem, na którym pływałem i który aktualnie leży w piwnicy była Gaastra Vision 12m z 2006, dosyć nieudany latawiec jak to powszechnie wiadomo, do tego modelu przyrównuje wszystkie inne latawce, bo gorszego jeszcze nie widziałem. po opiniach przeczytanych w internecie czy tam też zasłyszanych że sigmy to przełom, oczywiście zaciekawiły mnie, no i trafiła sie okazja, najpierw Code - pierwsze co mi sie nie spodobało to brak systemu one-pump(latawic szkoleniowy wiec pewnie dlatego), ale ok sprobowałem, frajda była, bo to było moje pierwsze pływanko od zeszłego roku, jednak z czasem zauważyłem, że to latawiec nie pozwala mi sie halsować, pływałem cały czas w linii prostej i nie mogłem się pod halsować, no trudno. Kolejnego dnia próba Aliance niestety sytuacja sie powtórzyła, pomimo mocnego wiatru i dobrego rozmiaru latawca. Ale mimo to nadal myślałem o tym latawcu przychylnie, bo coś w tych opiniach musiało być. Kolejnym dniu wziąłem Nobile Kite 14m(duży i wolny) i od razu mi ulżyło, praktycznie nic nierobiąc sam płynąłem pod wiatr, tam gdzie chciał, i tylko co jakiś czas śmiałem się z gamoniusza przede mną na sigmie, którego ogarniało za pewne takie samo wkurwienie jak mnie wcześniej, jeszcze przetestowałem culta i do końca wyjazdu pływałem na Nobile
- podsumowując, pływanie w jednej linii,
- ciężko na barze (takie moje odczucie),
- start z wody był lakierkie, ale nobile robiło to szybciej i precyzyjniej,
- skoki słabe, może dlatego że słabo skacze:P, ale na nobile lepiej mi to wychodziło(z fotek przynajmniej tak wynika:D),
- co prawda zauważyłem też, że przy podobnych rozmiarach latawców, gdy inne już pompują przy słabym wietrze to sigma jeszcze trzyma wysokość!
to tyle, sorry za taką chaotyczną wypowiedz, ale inaczej nie umiem :d
pozdr