Naish cult vs code

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Kazek

Post13 kwie 2008, 16:14

Ktory z tych kiteow polecacie dla poczatkujacego o wadze 75 kg. Zamierzam plywac glownie w Polsce, moze czasem egipt

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post17 kwie 2008, 22:48

Przepłyń się na obu i sam oceń. Każdemu co innego leży. Na majówce będą testy chyba wszystkiego :wink:

pawełek

Post06 maja 2008, 00:44

pływałem na obu, i nie polecam ani code ani cult, no i alliance szybki ale także nie polecam, reszty naish'ów nie wiem, nie pływałem

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post06 maja 2008, 13:35

pawełek pisze:pływałem na obu, i nie polecam ani code ani cult, no i alliance szybki ale także nie polecam, reszty naish'ów nie wiem, nie pływałem

hm.. :roll:

to teraz przepłyń się jeszcze na nowym Waroo, SS REV i Ozone :idea:

pozdrawiam

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post06 maja 2008, 14:13

pawełek pisze:pływałem na obu, i nie polecam ani code ani cult, no i alliance szybki ale także nie polecam, reszty naish'ów nie wiem, nie pływałem

napisz cos wiecej o wrazeniach po plywaniu, wrzucasz do jednego worka trzy rozne latawce o roznych charakterysykach skierowane do roznych riderow.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post06 maja 2008, 14:48

maski pisze:
napisz cos wiecej o wrazeniach po plywaniu, wrzucasz do jednego worka trzy rozne latawce o roznych charakterysykach skierowane do roznych riderow.

niby różne ale..może podobnie "udane" :idea:

pozdro

pawełek

Post06 maja 2008, 16:47

maski pisze:

no więc moim pierwszym latawcem jaki kupiłem, na którym pływałem i który aktualnie leży w piwnicy była Gaastra Vision 12m z 2006, dosyć nieudany latawiec jak to powszechnie wiadomo, do tego modelu przyrównuje wszystkie inne latawce, bo gorszego jeszcze nie widziałem. po opiniach przeczytanych w internecie czy tam też zasłyszanych że sigmy to przełom, oczywiście zaciekawiły mnie, no i trafiła sie okazja, najpierw Code - pierwsze co mi sie nie spodobało to brak systemu one-pump(latawic szkoleniowy wiec pewnie dlatego), ale ok sprobowałem, frajda była, bo to było moje pierwsze pływanko od zeszłego roku, jednak z czasem zauważyłem, że to latawiec nie pozwala mi sie halsować, pływałem cały czas w linii prostej i nie mogłem się pod halsować, no trudno. Kolejnego dnia próba Aliance niestety sytuacja sie powtórzyła, pomimo mocnego wiatru i dobrego rozmiaru latawca. Ale mimo to nadal myślałem o tym latawcu przychylnie, bo coś w tych opiniach musiało być. Kolejnym dniu wziąłem Nobile Kite 14m(duży i wolny) i od razu mi ulżyło, praktycznie nic nierobiąc sam płynąłem pod wiatr, tam gdzie chciał, i tylko co jakiś czas śmiałem się z gamoniusza przede mną na sigmie, którego ogarniało za pewne takie samo wkurwienie jak mnie wcześniej, jeszcze przetestowałem culta i do końca wyjazdu pływałem na Nobile
- podsumowując, pływanie w jednej linii,
- ciężko na barze (takie moje odczucie),
- start z wody był lakierkie, ale nobile robiło to szybciej i precyzyjniej,
- skoki słabe, może dlatego że słabo skacze:P, ale na nobile lepiej mi to wychodziło(z fotek przynajmniej tak wynika:D),
- co prawda zauważyłem też, że przy podobnych rozmiarach latawców, gdy inne już pompują przy słabym wietrze to sigma jeszcze trzyma wysokość!

to tyle, sorry za taką chaotyczną wypowiedz, ale inaczej nie umiem :d

pozdr

maski
Kontaktowanie:

Post06 maja 2008, 22:41

haj pawelek,
a czy problem z nie trzymaniem gory nie wynikal z niedozaglowania ? pisales, ze potem podczepiles sie pod "duzy i bylo lepiej.
na code nie latalem, ale generalnie jest to tania latawka okrojona maksymalnie przeznacona glownie do szkolek, jednak na aliansie nie powinienes miec problemu z halsowaniem sie na wiatr, jest to latawiec szybki latawiec o plaskim profilu, na cult'cie tez nie mialem problemu jednak alians chodzi ostrzej.

pawełek

Post06 maja 2008, 22:54

no co do alliance to się zgadzam, strasznie spodobała mi się jego szybkość i wymieniłem to jako jedną z jego zalet. Pływałem na 10m przy silnym stale słabnącym wietrze , a pozycja moja od samego początku nie zmieniała się za wiele może o parę metrów pod wiatr.pływania na sigmach nie wspominam za dobrze, ale mimo to jeszcze bym przepłyną się na helixie, bo jak słyszałem wielu osobą sie podoba i podobno najlepszy z tych wszystkich sigm, nie wiem zobaczymy jak hel na to pozwoli. Dla szkółek sie chyba nadaje, tak mi moja rodzinka zdała, że dobrze to wszystko im szło. Jak kursantom pasuje to ok :D

maski
Kontaktowanie:

Post07 maja 2008, 19:49

ups, czy dobrze zajarzylem, ze na alinsie 10 nie lapales gory , a na 14 nobilasie spoko.
jezeli tak to chyba sam odpowiedziales sobie na pytanie dotyczace problemu z ostrzeniem.
roznica 4 m2 to nie malo, moze poprostu nie byly to warunki na 10-tke.

Wróć do „Recenzje & Opinie”