Testy Swichblade 3

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post25 wrz 2007, 21:21

Swichblade 3. opinia z testów.

W ostatnią sobotę testowaliśmy na Ch6 nawe latawce Cabrinha Swichblade3 w rozmiarach 12 i 10.
Dla porównania równolegle otaklowane mieliśmy kite Swichblade 2 w tych samych rozmiarach , na których pływaliśmy wymiennie tak , aby to porównanie było jak najbardziej obiektywnie.

Nowy Sb3 nie posiada dodatkowego lekkiego worka , który bardzo dobrze służył nam we wszystkich wyjazdach . Szybko wysychał , nie zajmował miejsca i był b.lekki.
Bar z linkami tradycyjnie bez zastrzeżeń. Brak bloczków przy barze. Instrukcja, karta gwarancyjna , set naprawczy stanowią komplet z zastrzeżeniem , że wolałbym ewentualne łatki w kolorze kajtka .
Zauważalne różnice to ciekawa grafika oraz wzmocnienia w dodatkowych miejscach : na tubie głównej wzdłuż podstawowego szwu od wewnątrz wszyty i wklejony pas materiału oraz w miejscach połączenia materiału spinakera z tubami poprzecznymi. Były z tym sporadyczne kłopoty w Sb2. Dobrze ,że producent podjął decyzją o ich wykonaniu. Dodatkowy element to wzmocnienie i zarazem usztywnienie spinakera wszytą w jego powierzchnię linką w odległości około 20 cm od krawędzi spływu .Wpływ tego patentu na własności lotne latawca nie potrafię określić.W stosunku do Sb2 brak przy uprzęży jednego bloczka. Tak więc Sb3 ma 2 bloczki z każdej strony.Oczywiście przy tubie głównej.
Obciążenie na barze jak w Sb2.

Sb3 ma całkowitą długość spinakera około kilkunastu centymetrów mniejszą od Sb2,ale za to jest o 3-4 cm szerszy . Tak samo tuba główna jest szersza proporcjonalnie na końcach w obwodzie około 2 cm. Już na starcie daje to mniejszy AR i powinno to skutkować wyższymi skokami. I tak też jest .Kite Sb3 jest szybszy niż Sb2. Skoki są zaskakująco wyższe ,a czas lotu wydłuża się znacznie.
Dolny zakres wiatrowy praktycznie bez zmian , ale przy słabym wietrze można wyskoczyć i jest wystarczająco dużo czasu na próbę manewru . Nie zrobiliśmy porównania przy silnym wietrze. Tomek mógł pływać w tym samym czasie na 12 i na 10 .
Zauważyliśmy jeszcze jedną rozbudowaną zaletę. Sb2 nie przepadał i stał stabilnie w zenicie nad głową nawet przy granicznym wietrze. Pod tym względem Sb3 bije go na głowę .
Nie testowaliśmy Sb3 na fali , ale to przecież kite do wygrywania zawodów z jazdą figurową w tle.
Podsumowując: Sb3 to na pewno inny kite niż Sb2. Myślę że ciekawszy.

Czekamy na nowe modele do jazdy na fali . Test Revolwera już wkrótce. Jacek i Tomek Daktera.

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2007, 21:25

jacekdaktera pisze: Sb2 nie przepadał i stał stabilnie w zenicie nad głową nawet przy granicznym wietrze. Pod tym względem Sb3 bije go na głowę .

że co, że teraz przepada i stoi niestabilnie ? :wink: :hand:

jacekdaktera

Post25 wrz 2007, 23:02

Cenna uwaga. Gratuluję inteligencji . Jest tak jak myślisz. Pozdro

jacekdaktera

Post25 wrz 2007, 23:07

Tych Szanownych Kolegów co nie zrozumieli tekstu , ani uroczego żartu kolegi Koska informuję, że kitek w zenicie z odpuszczonym barem zachowuje się wspaniale. Nie pytajcie tylko co to znaczy. Pozdro.

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2007, 23:57

wad brak... :roll: ?

klona
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2007, 08:00

witam ,jak dla mnie szybkość latawca się nie zmieniła (w 10tce) za to wydaje mi się stabilniejszy w powietrzu,w sumie to życzyłem sobie by poza wzmocnieniem konstrukcji niewiele zmieniali i dobrze że tak się stało, jutro teścik ulubionej szósteczki :D

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2007, 21:30

Dzisiaj odebralem 8m. Krotko bo zaraz sie pakuje na polwysep.
Testowalem z synem na Baltyku przy wietrze NE 25-35kt do ciemnosci.
Szybkosc, hangtime i wysokosc lotow imponujaca i znacznie poprawiona w stosunku do SB2 :!: Szybkosc zblizona do CB3 9m ale wciaz wolniejszy niz frirajdowy brat.
Generuje znacznie wiecej mocy niz SB2 przy takim samym obciazeniu baru. Gorny zakres tego kajta wstepnie oceniamy na 30kt. Powyzej tej sily jazda staje sie raczej niekomfortowa.
Unhook w takich warunkach troche wygladalo radykalnie. Synek probowal robic BJ ale szybko zrezygnowal jak zamiast 4m windowalo go na 6-7! Za to Sbendy i raley bezproblemowo. Stwierdzil, ze potrzebuje wiecej poplywac w srednim wietrze aby wyrazic opinie. Na razie musi przyzwyczaic sie do szybkosci, ktora przeszkadza przy HPach.
SB2 wg mnie byl zawolny na wave. SB3 spokojnie mozna brac na morze i ujzedzac fale choc wciaz to nie jest Crossbow, ktory lepiej radzi sobie w zafalowanym srodowisku.
Wiecej po weekendzie

klona
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2007, 22:37

na wave to jest 6m, dziś testowałem sb3 8 i 6 side off do 35kn w dziwnowie i szóstka jest duużo szybsza,bardziej"agresywna" :D ,od kilku miesięcy miałem 10 i 6,chciałem zastąpić 10 ósemką ale nie ma sensu,ósemka nie jest dużo szybsza od dziesiątki więc jak wave i loty to polecam 6.Pozdro

Wróć do „Recenzje & Opinie”