Co myślicie o tym sprzęcie.
Proszę o opinie za i przeciw.
M4X pisze:...No i 12.5 Titan ciagnie niemal jak 16 dmuchana...
Fryta pisze:M4X pisze:...No i 12.5 Titan ciagnie niemal jak 16 dmuchana...
![]()
No własnie... jak to jest z rozmiarami komorowców?? Czy 12 komorowa odpowiada mocą latrawcowi dmuchanemu o rozmiarze 12?
![]()
FRED
wlad pisze:Fryta pisze:M4X pisze:...No i 12.5 Titan ciagnie niemal jak 16 dmuchana...
![]()
No własnie... jak to jest z rozmiarami komorowców?? Czy 12 komorowa odpowiada mocą latrawcowi dmuchanemu o rozmiarze 12?
![]()
FRED
sprawa jest dosc prosta, wynika z fizyki / aerodynamiki i jeszcze paru dziedzin.
Do komorowca podpietych jest kilkadziesiat linek ktore zapewniaja prawie niezmnienny ksztalt latawca. Pompowane sa bardziej podatne, wyginaja sie poprostui przez co zmniejsza sie powierzchnia czynna tzn ta na ktora dziala wiatr
.
Z moich doswiadczen wynika ze komorowce sa srednio 30% bardziej wydajne.
Neykon pisze:na którymś z forum nie pamiętam, którym chyba kiteforum.com pisano na ten temat i większość z uczestników dyskusji podzielała pogląd ze słuszny przelicznik to 1,3 (komorowe) = 1 (dmuchane)
pozdr Luk
Kłosa pisze:Ja posiadam 13 Psycho....Jak sama nazwa mówi jest to tylko lub aż 13 metrów ale...pływałem z kolegami na zatoce(ci z którymi pływałem to wiedzą..)oni pływali na 17m(pompowanych)..najnowsze modele...i ja pływałem...oni pływali na 9 i ja również pływałem...(w skrajnych ustawieniach linek,w pełnej długośi linek..oni na 17 m.Teraz byłem w grecji...skrócilem linki na maxa(ok.20metrów dokładnie nie wiem;-)kite ustawiony na maxymalny ciąg aby nie tracić sterowności i pływałem gdy inni na 9m pompowanych..
Wiec jeśli rozpowiadamy się na temat zakresu to uważam żę dwa(lub nawet 3) pompowane to jeden komorowy dobrze wykorzystany...
Pozdrawiam
ARROW pisze:A co się dzieje z FS jeżeli na głębokiej wodzie nabierze wody i nie można go podnieś utrzyma się jeszcze nie tonąc zupełnie czy staje się pokarmem dla rybek?
wlad pisze:w odniesieniu do pompowanych kilka razy widzialem na zatoce jak latawiec odfruwal przewracajac sie po wodzie, wlokac za soba bar. w takim przypadku tylko lodz/ponton byl w stanie pomoc
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości