Skywalker T-Wave 2007

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Pawel
Deska: Chiatta 5'8
Latawiec: RRD Religion
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post17 cze 2007, 14:01

T-Wave 134x39 2007

Za radą Jurka ze Sky'a kupiłem T-Wave'a pod moje oczekiwania był to strzał w dziesiątkę. Od razu na drugi dzień po jej otrzymaniu trafiły się świetne warunki na jej chrzest - 20 knt i fala do 2 m.
Deska ma trzy sposoby ustawienia finów i padów ze strapami - wave goofy lub regular i standard. Na takie warunki oczywiście musiało być wave :).

Pierwszym wrażaniem było świetne amortyzownia chop'u, płynie się przez niego jak przez masło.

Ale prawdziwa zabawa z tą deseczką zaczyna się przy skręcaniu na fali. W skrętach dzięki trzem finom i przesunięciu rozłożenia ciężaru na tył deski idzie jak przyklejona do wody. Kręcenie bottom turnów jest rewelacyjne. Jak się już zacznie nią kręcić to nie można przestać i chce się tego więcej i więcej.

Przejście z palców na pięty jadąc na tyle deski wymaga wybicia się z krawędzi lub delikatnego zacięcia latawca aby zmienić pozycję w powietrzu można też z uślizgiem ale trzeba w to włożyć naprawdę sporo siły.

Natomiast przejscie z uślizgim przy jeździe na przodzie deski wymaga jednie delikatnego zainicjowania i deska sama zmienia pozycję.

Dzięki elastyczyn tipom wybicie z krawędzi np. do zmiany pozycji w powietrzu jest bardzo łatwe.

W odróżnieniu od klasycznych desek wave można na niej skakać do woli i powinna wytrzymać hardcorowe lądowania.

Przy ustawieniu standardowym (zmieniłem tylko ustawienia finów bez zmiany położenia padów ze strapami) staje sie zwyłkym Twin-Tipem ale dającym wyśmienity komfort pływania i bardzo dobre trzymanie krawędzi. Co miałem okazję sprawdzić już następnego dnia przy płaskiej wodzie i ponad 20knt wietrze.

Według mnie T-Wave jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy pływają na falach lub chcą zacząć to robić, ale potrzebują też deski na płaskie akweny i nie chcą się wozić z dwiema deskami.

Ta jedna deska powinna wystaczyć w zasadzie na wszystkie warunki.

Ciekaw jestem jak się będzie zachowywać przy silniejszych wiatrach >30 knt. Jak będę miał okazję sprawdzić to napiszę.

__kater__
Postawił piwka: 6 razy

Post18 cze 2007, 16:20

fajny opis - też myślałem nad tą deską a firmę też szczerze polecam :)

Awatar użytkownika
MatDe
Deska: Su-2
Kontaktowanie:

Post18 cze 2007, 17:12

Skywalker strasznie się rysują, mam skywalkera i dwie deski nobile, na nobile jeździłem po kickerze skakałem na brzeg, wpływałem na brzeg, robiłęm slidy po łódkach i nie jest praktycznie w ogóle porysowana.

Skywalker słyżył do normalnego pływania, a jest porysowany strasznie :!: Jak pływałem na sky, nie pływałem jeszcze dobrze, także pływałem daleko od brzegu, nie robiłem tricków na powerze, nie lądowałem twardo, służyła rekreacyjnie, a na nobile pisałem już co robiłem :wink: i robię.

A do tego dużo lepiej pływa mi się na nobile, stabilniejsza, twardsza, lepiej trzyma krawędź i nie ma PIANKI w środku :wink:

Polecam Nobile

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2007, 17:39

To na jakim skywalkerze pływałeś? Ja posiadam Chachacha i katuje ją do oporu,nie dbam itd. ... nie jest zarysowana i nawet nie chce sie złamać :P

Polecam skywakera

__kater__
Postawił piwka: 6 razy

Post18 cze 2007, 19:05

Mam dwa skaje zeszło i tegoroczny - obydwa są budżetowymi tańszymi wersjami. Zeszłoroczna denia nie do zdarcia, nowa faktycznie od spodu trochę się porysowała i chyba ma słabsze krawędzie. Zaleta jednak taka, że jak zabejałem hakiem (myślę że tego nic nie było w stanie wytrzymać) to mi za free deskę naprawili....

Ciągnąc dalej, pewnie nie brałeś pod uwagę skya fack'n strong tylko tego budżetowego. Tego raczej nie zajedziesz a wychodzi i tak taniej jak nobile i pewnie bym go kupił ale mi jej wymiary nie odpowiadają...

Awatar użytkownika
MatDe
Kontaktowanie:

Post18 cze 2007, 22:52

Właśnie fack'n'strong bez porównania mniej wytrzymalszy od Nobile.

Co to za frajda jak deska się rozpada i ktoś ją za darmo naprawia :?: Jeżeli przez ten czas wieje to tracimy pływanie, a jak stanie się to na wyjeździe....

Maciej (KiteLukas) miał szczęście, pierwszy dzień na Teneryfie rozwalił Sky (o skałę) i kupił prototyp od Marka Shinna modelu 2008, na którego dostał gwarancję - "jeżeli coś się z deską stanie, zostanie wymieniona na najnowszy model".

Taka gwrancja chyba mówi coś o deskach :wink:

Lachon
Kontaktowanie:

Post19 cze 2007, 09:56

no to mówisz,ze skaje są nie wytrzymałe,a warchlak je rozwalił o skały :!: :idea:

Lachon
Kontaktowanie:

Post19 cze 2007, 09:59

[..kontynując moj post ....]

Każda deska ,ktorą przywalisz w skały sie rozwala !

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2007, 10:02

Laska Podpaska pisze:To na jakim skywalkerze pływałeś? Ja posiadam Chachacha i katuje ją do oporu,nie dbam itd. ... nie jest zarysowana i nawet nie chce sie złamać :P

Polecam skywakera

a pływałeś/aś w ogóle na Nobile?
bo mam wrażenie że nie :wink:
przepłyń się i wtedy polecaj :idea:

pozdro

Lachon
Kontaktowanie:

Post19 cze 2007, 10:17

Pływałem :]

Awatar użytkownika
MatDe
Kontaktowanie:

Post19 cze 2007, 11:14

Laska Podpaska pisze: no to mówisz,ze skaje są nie wytrzymałe,a warchlak je rozwalił o skały

A myslisz ze z Nobile co robił?

Sky ma pianke w srodku! one wogole nie sa wyrzymale
Ostatnio zmieniony 19 cze 2007, 11:17 przez MatDe, łącznie zmieniany 1 raz.

Lachon
Kontaktowanie:

Post19 cze 2007, 11:17

nie wydaje mi się ,ze skakał Nobilem po skałach dla testu.

Awatar użytkownika
MatDe
Kontaktowanie:

Post19 cze 2007, 11:21

Laska Podpaska pisze:nie wydaje mi się ,ze skakał Nobilem po skałach dla testu.

Nie mowie ze skakal po skalach, spytaj sie kogo kolwiek, kto plywal na obu deskach.

Awatar użytkownika
g!uchy

Post19 cze 2007, 12:03

a ktore deski nie maja pianki, i co to ma do jej wytrzymalosci ?

Lachon
Kontaktowanie:

Post19 cze 2007, 12:18

ja plywalem :twisted:

Wróć do „Recenzje & Opinie”