Co sądzicie o Best Yarga 13m 2005r???

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Michał03
Kontaktowanie:

Post21 maja 2007, 11:44

Co sądzicie o Best Yarga 13m 2005r???

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post21 maja 2007, 12:29

Michał03 pisze:Co sądzicie o Best Yarga 13m 2005r???

Na wodzie nie testowałem ale na lądzie baaaaardzo przyjemny kitek. Zwrotny szybki z windą :) ogólnie przyjemny
Dobry depower do 20 węzełków wytrzymywałem bez problemów na buggy choć przy 20 już miałem taśmę zacignięta na prawie max :) a żeby zrobić zwrot trzeba było go planowac 100m przed jego wykonaniem :twisted:

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2007, 23:03

Michał03 pisze:Co sądzicie o Best Yarga 13m 2005r???

bardzo sympatyczny, wszechstronny freestylowy kite; pomimo ,ze mam Waroo 2007 , często lubie wracać do swojej Yargi 13m lub 13 pro :lol:

PLUSY :- b.dobry ciąg w górę , ponadprzecietny hang time[zdobylem na 13m Yarga 3cie miejsce w zawodach "hang" w Egipcie]

-ponad normę dolny zakres [od ok 13kt] ,niezla "góra" [komfort do 24kt , a "żyły na czole" 25/28 kt :wink: ]

- małe siły na barze [teraz to modne określenie-szczególnie w folderach reklamowych :wink: bo w realu to już słabiej :doh:
- łatwy waterstart [szczególnie w wersji z 5ta linką]
- świetny do freestyle[ szybki ,ciasne kiteloopy, dobre czucie latawca/time'ing]

MINUSY: czasami niektórzy poczatkujacy narzekali na niestabilność w zenicie podczas super słabego/lub i super szkwalistego[dziurawego] wiatru ,
w tych warunkach moja rada : po prostu nie trzymaj kita w zenicie :roll: ,[choć sadząc po Twoim avatarze , akurat Tobie nie muszę tego tlumaczyć -nie wyglądasz na poczatkujacego :wink: ]... :?:

...wystarczy mieć kite'a na 11,45 lub 12,15 lub niżejj;i temat przestaje istnieć :lol: .
choć początkujacy dalej i dalej i dalej narzekają [ale to już tylko z przyzwyczajenia ,rozpędu i tak"dla sportu":wink: :wink: ]

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2007, 00:34

jedna ważna sprawa - model '05 "nie lata" bez 5tej linki :idea:
serio - przypomina wtedy LOOPa SPITFIRE :wink: tudzież jamochłona..

model 2006 zdecydowanie bardziej udany

choć Yarga, ani 05, ani 06 , ani PRO nigdy nie była moim ulubionym c-shapem :?
mam info z "mocnej ręki" że Yarga 07 (hybryda) jest naprawde udanym kajtem
jak bedzie mi dane - sprawdze
na razie z C - sprawdzam sobie Vegasa 07 i Rise 07 :)

pozdro

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post22 maja 2007, 10:23

Ziomek. pisze:na razie z C - sprawdzam sobie Vegasa 07

a nie hybryde?:)

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post22 maja 2007, 13:52

Ziomek. pisze:jedna ważna sprawa - model '05 "nie lata" bez 5tej linki :idea:
serio - przypomina wtedy LOOPa SPITFIRE :wink: tudzież jamochłona..

słuszna uwaga :!: faktycznie dużo lepiej lata z 5ta linką[zawsze go używałem w takiej konfiguracji] , ale żeby od jamochłonów :doh: :wink: ,nooo nieeeeeee :lol:

Yargę Hybrid 07 9m już sprawdzałem
:lol: , można ja ustawić na : 4linki,5linek,mini uprząż [prawie jak w Waroo]i 4linki,mini uprząż -z piata linką . cała zabawa zajmuje kilka minut :lol:
,
Bardzo fajna hybryda,szczególnie dla tych co nie są przekonani do Bow :arrow: , w skrócie : łączy w sobie "preformance"/osiągi C-hape z zakresem,bezpieczeństwem , łatwością i przyjaznością Bow .

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post22 maja 2007, 23:16

a propo jamochłonów - całkiem serio pisze :idea:

model 2005 lata bardzo OK, pod warunkiem ze MA 5tą linke :idea: , serio-serio :wink:
zdejmij ją - to się zdziwisz :?

model 2006 jużtego nie miał - lata ok i na 4 i na 5
choć na 5ciu tez lepiej

w 2005 roku pływaliśmy ze Słoikiem na EKolagunie
(dla niewtajemniczonych Mistrz Polski 2005 i v-ce mistrz 2006, pływa na BEST Yarga właśnie)
i wymieniliśmy się Yargami
13 tkami - a więc miarodajny dość rozmiar
Jego miałą 5tąlinkę - moja oczywiście nie :twisted:

taki test - dużo mówi :wink:

co do YArgi 07 - słyszałem BARDZO DOBRE opinie
od mocnych zawodników :wink: ..przez duże Zet :wink:

pozdro

Awatar użytkownika
Maslak
Dostał piwko: 2 razy

Post23 maja 2007, 14:40

Powiem bardzo obiektywnie! NIELOT!!!! Zapytaj Adamo na priva to powie pare slow!!!Lepiej kup C-shapa innej marki albo jesli chodzi o besta to waroo!

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post23 maja 2007, 20:56

Maslak pisze:Powiem bardzo obiektywnie! NIELOT!!!! Zapytaj Adamo na priva to powie pare slow!!!Lepiej kup C-shapa innej marki albo jesli chodzi o besta to waroo!

..owszem stanowczo :shifty: , ale czy b. obiektywnie :?: :?: :disgusted:

...nic na to nie poradzę ,że byłem z tego kita bardzo zadowolony przez dwa sezony :lol: i w warunkach w miare stalego wiatru , chetnie do niego wracam ,choć ogolnie na wiekszość waroonków wolę WAROO 2007.

.. ale nieważne, to już tak na dobrą sprawę historia :idea:

..na tym przykladzie widać ,że rózne są potrzeby , preferencje i różne latawce pasują komuś lub nie!

PS: nie odczuwam zadnej potrzeby lansowania " historycznego " :wink: kite z przed dwóch lat :wink: [ prawde mowiąc wisi mi to ,jak kilo kitu[a] na agrafce :lol: ] po prostu dobrze mi sie na nim plywalo i dalej plywa , that's all:lol:

tak na marginesie testowalem kiedyś niestarego Takoona Wook 12m czyli fajna wielkość [i to dopiero... :doh: #$%^%$#% ale nielotem bym go nie nazwał] ...więc szanujmy swoją odrębność, na szczęście nie wszyscy musimy pływac na tym samym :lol: i bardzo dobrze i o to chodzi
:wave:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 maja 2007, 22:39

Maslak pisze:Powiem bardzo obiektywnie! NIELOT!!!! Zapytaj Adamo na priva to powie pare slow!!!

JA ZAPYTAM więc (bardzo konkretnie":
- CZy Adamo MIAŁ 5tą linkę w tej "nielotnej" Yardze :?: :?: :idea:

jak mówiłem - TO jest tajemnica poliszynela :idea:

Maslak - nazywanie "nielotem" modelu , na którym zostały wlaśnie w 2005 WYGRANE MISTRZOSTWA POLSKI (min z plejadą bardzo dobrych zawodników plywająch na osławionych C-shapeach - Naish Torch, o Ravenie nie pomnę :idea: ) jest "pewnym nadużyciem" :idea: ...chyba :wink:

Awatar użytkownika
Maslak

Post24 maja 2007, 10:00

GURU 10.5 pisze:
Maslak pisze:Powiem bardzo obiektywnie! NIELOT!!!! Zapytaj Adamo na priva to powie pare slow!!!Lepiej kup C-shapa innej marki albo jesli chodzi o besta to waroo!

..owszem stanowczo :shifty: , ale czy b. obiektywnie :?: :?: :disgusted:

...nic na to nie poradzę ,że byłem z tego kita bardzo zadowolony przez dwa sezony :lol: i w warunkach w miare stalego wiatru , chetnie do niego wracam ,choć ogolnie na wiekszość waroonków wolę WAROO 2007.

.. ale nieważne, to już tak na dobrą sprawę historia :idea:

..na tym przykladzie widać ,że rózne są potrzeby , preferencje i różne latawce pasują komuś lub nie!

PS: nie odczuwam zadnej potrzeby lansowania " historycznego " :wink: kite z przed dwóch lat :wink: [ prawde mowiąc wisi mi to ,jak kilo kitu[a] na agrafce :lol: ] po prostu dobrze mi sie na nim plywalo i dalej plywa , that's all:lol:

tak na marginesie testowalem kiedyś niestarego Takoona Wook 12m czyli fajna wielkość [i to dopiero... :doh: #$%^%$#% ale nielotem bym go nie nazwał] ...więc szanujmy swoją odrębność, na szczęście nie wszyscy musimy pływac na tym samym :lol: i bardzo dobrze i o to chodzi
:wave:

Obiektywnie i to bardzo!!!! Plywam na Takoonach ale... Cabrinhe czy Northa tez w reku mialem, sa bardzo dobrymi kitami np. Co2 czy Rhino! Co zas sie tyczy Besta to nie jest tak ze jestem uszczypliwy a tylko wyrazam swoje opinie!!!Dlatego tez napisalem ze waroo jest oki!
Adamo mial 5 linke!!!

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post24 maja 2007, 13:19

każdy powiedzial to co wiedział :doh: i .....*nie chce mi sie o tym gadać :!: :wink:

jak widzisz Michal 03 , w temacie Yargi 05 mamy różne zdania i nie dojdziemy do porozumienia i każdy pozostanie przy swoim :!:

spróbuj poszukać na kiteforum.com tam powinieneś mieć więcej opini i być może bardziej obiektywnych :roll: [wypowiadają się tam ludzie z całego świata]

ze swojej strony kończę, pa ! :wave:

:lol:

jachu
Deska: Ronix Kinetik STD
Latawiec: Sesitec 2.0
Kontaktowanie:

Post24 maja 2007, 17:46

ja tez mialem okazje potestowac obydwa modele yargi, i moge napisac, ze ten latawiec na pewno nie nadaje sie dla poczatkuacych, a do szkolenia to juz wcale, tak jak GURU pisal, w zenicie to go lepiej nie trzymac za dlugo, za to skoki, plywanie i inne zabawy jak najbardziej, chociaz wymaga umiejetnosci
8)

Wróć do „Recenzje & Opinie”