BEST KITEBOARDING 2014 - modele, opisy, testy.

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2013, 09:55

chodzi ci o to, że stabilizują przy lądowaniach i jeszcze nie stracił przez to łękotek? Zawsze mi się wydawało, że pierwsze co leci jak się pływa w butach to właśnie kolana, szczególnie przy KL... :think:

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2013, 10:13

onzo pisze:chodzi ci o to, że stabilizują przy lądowaniach i jeszcze nie stracił przez to łękotek? Zawsze mi się wydawało, że pierwsze co leci jak się pływa w butach to właśnie kolana, szczególnie przy KL... :think:

tez mnie to zainteresowalo. nie mam doswiadczenia plywania w butach. moze chodzi o to ze buty jednak troche mieksze niz pady a i tak daja lepsza kontrole nad deska?

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post25 mar 2013, 10:24

pierwsze co leci jak się pływa w butach
powieki :wink: :lol:
Chyba rozsadny trening przez caly rok najlepiej chroni kolana .Poza tym jest chyba czas na buty i czas na race :think:
Czy duza deska chroni kolana hm nie wiem z pewnoscia pozwala plywac na mniejszych latawcach a ladowania sa bardziej "elastyczne" niemniej powierzchnia tez swoje robi i cisnienie na kolana jest wieksze .

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2013, 10:24

onzo pisze:.. Zawsze mi się wydawało, że pierwsze co leci jak się pływa w butach to właśnie kolana, szczególnie przy KL... :think:

a pływałeś w butach?
na mocny ogień = najczęściej czop też, rocker + buty i lądowania kl nie są problemem :hand:

peace

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2013, 11:33

onzo pisze:chodzi ci o to, że stabilizują przy lądowaniach i jeszcze nie stracił przez to łękotek? Zawsze mi się wydawało, że pierwsze co leci jak się pływa w butach to właśnie kolana, szczególnie przy KL... :think:

Owszem - trzeba uważać - jeśli ktoś jest na etapie nauki pływania unhooked buty mu raczej niepotrzebne...wystarczająco mocno się odczuwa "plaskacza" w strapach :hand: Natomiast na takim poziomie o którym mówimy liczy się przede wszystkim kontrola lądowania ( duża deska - małe finy ) oraz stabilizacja kostki i kolana - dużo lepsza w butach. Dodaj do tego 5cm pad pod nogą jako amortyzację i masz odpowiedź :wink: :idea:

KL w haku w ogóle nie polecam robić w butach - bezsensowne ryzyko zaliczenia "krawędzi" i kontuzji. Łódka czy kabel raczej nie robią KL :wink: więc jeśli chcemy się popisać takim oldschoolem :hand: można spokojnie zakładać strapy :) W skrócie chodzi mi o to że przy prawidłowo wykonanym/zakończonym loopie kite ciągnie nas "do góry", nie "do przodu" a jeśli takowych nie umiemy, lepiej się do nich nie zabierać w butach. Wszystkie triki oparte na KL unhooked powinny "wejść" podobnie w butach jak i w strapach.

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post25 mar 2013, 11:49

dzięki za wyjaśnienia.
Ziomek - nie pływałem (na kite), stąd pytanie. Zbieram się do butów od 2 sezonów, ale boję się właśnie o kontuzję. Możliwe, że to kwestia wpływania i wyuczenia głównie lądowań, ale... no cóż - kiedyś trzeba się może przekonać i przynajmniej przetestować...

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2013, 12:02

onzo pisze:dzięki za wyjaśnienia.
Ziomek - nie pływałem (na kite), stąd pytanie. Zbieram się do butów od 2 sezonów, ale boję się właśnie o kontuzję. Możliwe, że to kwestia wpływania i wyuczenia głównie lądowań, ale... no cóż - kiedyś trzeba się może przekonać i przynajmniej przetestować...

a w strapach się nie boisz o kontuzje? Jedna noga wypadająca ze strapa to częsty powód poważnych kontuzji kolan na kite. W butach jak dla mnie główny minus to płytka woda, bo jak krawędzią przeorasz dno to jest niefajnie (przy czym w strapach na płytkiej fajnie też nie jest).

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2013, 13:17

Ziomek. pisze:co do GP - jakiś"spec" forumowy żywił "obawy" o MOC Youriego na BESTach w tym sezonie: :wink:
..ja nie żywiłem.. ( ZNAM te latawce , podobnie jak znam SS Fuela 2012 i 2013 )

no nie mogę się oprzeć :)

Youri nie pływał na Fuelach :) chyba powinienem teraz napisać ze to kite'y dla dziewczyn hehehhe -> Karolina Winkowska :)

a wiadomo że Yourek moc to by i w Nasie znalazł ;)

ważne że mu pasuje :) szkoda tylko że tak się koncentruje na sprzęcie że czasem jednak postanowi zniszczyć czyjś latawiec :mrgreen:

Awatar użytkownika
jarul7
Deska: su2
Latawiec: torch
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post25 mar 2013, 13:36

Mocy to napewno ma od za...nia zwlaszcza jak pompuje 11ke przy 25wezłach :shock: nie wiem czy jest takim swirem czy to standard w zawodach 8)

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post25 mar 2013, 15:38

jedi1 pisze:
onzo pisze:dzięki za wyjaśnienia.

a w strapach się nie boisz o kontuzje? Jedna noga wypadająca ze strapa to częsty powód poważnych kontuzji kolan na kite.

kolan i kostek :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post30 mar 2013, 20:10

..wygląda na to , że również deski do WAVE wyszły BESTowi całkiem znośne:

Obrazek

model STUBBY 2013 :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

peace

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post02 kwie 2013, 15:48

To kolejna deska, w której widzę niecentryczne ulokowanie podpięcia leash'a. Zastanawiam się czy ma to jakiś głębszy sens? Pewnie nie :wink:

Awatar użytkownika
Tolek, Koszalin
Dostał piwko: 14 razy

Post02 kwie 2013, 16:57

Witam!
Być może chodzi oto, że jeśli deska na tak zamocowanym leashu "odbije" po jego naprężeniu to nie jedzie po wodzie rufą na ridera tylko go mija z prawej strony ( w takim ustawieniu łatwiej ja chwycić prawą ręką) :roll:
Pozdrawiam, Tolek :D

Awatar użytkownika
KIT GTO
Deska: Armada
Latawiec: kahoona V3 + TS
Kontaktowanie:

Post02 kwie 2013, 18:08

Ziomek. pisze:Deska - ARMADA v4 2013 ..czyli kontynuacja jedynej naprawdę udanej deski BESTa ever..

oj udana zachwalać nie trzeba :D

Obrazek

chodź źródło inne, niż wake.pl :naughty: :mrgreen:

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post11 kwie 2013, 19:08

Czy te finy to w celu ogarniania kickerów czy OCB ?

Ziomek. pisze:no i wreeeszieeee BEST ma również KRÓTKIE finy :pray:
bo od jakichś 5ciu? lat długie dla mnie nie istnieją :hand:
a zdobycie krótkich w naszym pięknym kraju graniczy z zakupem Fiata 125 pe 30 lat temu :roll:

Obrazek

..tak że .. ten..

pzdr

Wróć do „Recenzje & Opinie”