North Rebel 2010

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Krzaq
Deska: SU-2 FREESTYLER
Latawiec: Ozone Sport+ 11m
Kontaktowanie:

Post26 sie 2009, 15:51

No własnie kto juz latał ?? Jak sie ceny kształtuja bo evolution VIII ma w podpisie ze juz dostępne :)

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post27 sie 2009, 15:34

Krzaq pisze:No własnie kto juz latał ?? Jak sie ceny kształtuja bo evolution VIII ma w podpisie ze juz dostępne :)

Ceny pozostają na tegorocznym poziomie.
Jak "oblatam" porządnie, bo na razie nie ma sposobności, to na pewno cos napiszę.
pozdrawiam

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2009, 11:51

Wstępnie zapraszam na testy 19-20 września na Maszo.
Jeżeli oczywiście pogoda dopisze.
pozdrawiam

Bogarth

Post25 wrz 2009, 12:34

Słuchajcie - a jak wasze zapatrywania na powrót do głównej tuby poprzecznej w 2010 ? (2009 jej nie miało i to podobno miał być atut tego modelu). Sam jestem użytkownikiem `09 i przyznam, że im więcej latam na nim, to rozumiem konstruktorów. Latawkę muszę pompować naprawdę na beton, a i tak jak ciśnienie spadnie od np. kontaktu z zimną wodą to zaczynają się pojawiać dziwne rzeczy.. Raz po skoku szmata zwinęła mi się w powietrzu i wyglądało to na poważną usterkę tuby, okazało się, że po prostu ciśnienie spadło... Co o tym myślicie??

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2009, 13:28

Bogarth pisze:Słuchajcie - a jak wasze zapatrywania na powrót do głównej tuby poprzecznej w 2010 ? (2009 jej nie miało i to podobno miał być atut tego modelu). Sam jestem użytkownikiem `09 i przyznam, że im więcej latam na nim, to rozumiem konstruktorów. Latawkę muszę pompować naprawdę na beton, a i tak jak ciśnienie spadnie od np. kontaktu z zimną wodą to zaczynają się pojawiać dziwne rzeczy.. Raz po skoku szmata zwinęła mi się w powietrzu i wyglądało to na poważną usterkę tuby, okazało się, że po prostu ciśnienie spadło... Co o tym myślicie??

Wpadnij jutro na Maszo to sam obadasz jak to wygląda.
Nie wiem czy zauważyłeś, że ta środkowa tuba nie jest po całości połączona z latawcem, zapewne chodzi o kompromis między dobrym śmiganiem latawki bez środkowej tuby i super stabilnością w górnym zakresie przy jej dołożeniu. Jutro opływają rebela 2010 nie takie cieniasy jak ja, to może będzie wiadomo o co chodzi.
pozdrawiam

yasiu7
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2009, 21:39

Moze ktos podzieli sie opinia o nowym Rebelku 2010?
Mialy byc testy-plywal ktos??

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2009, 07:47

[quote="yasiu7"]Moze ktos podzieli sie opinia o nowym Rebelku 2010?
Mialy byc testy-plywal ktos??[/quoteTesty miały być, ale wiatru zabrakło nad zatoką :(
Wczoraj godzina pływania na 12m Rebel przy mega nierównym wietrze - spadało na 8 momentami, potem szkwały na 25 i więcej. Trudno to było nazwać pływaniem komfortowym, ale pierwsze spostrzeżenia są.
Dzięki środkowej tubie, właśnie w takich szkwalistych warunkach latawiec super stabilny - nic nie podwiewa, nic nie łopocze.
Ciągnie do góry ciut lepiej niż zeszłoroczny - ale podkreślam warunki takie, że albo wyrywało z butów albo spadki wiatru do zera.
Lżejszy na barze i szybciej reaguje na ruchy baru.
Reszta wyjdzie w praniu jak będą warunki.
Testowały wczoraj 2 inne osoby, nie związane z NKB więc lepiej niech one się wypowiedzą.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
bartesso
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2009, 08:45

pływałem wczoraj na rebelu i mogę go porównać do mojego sportaII i waroo. sport jest lżejszy na barze przynajmniej takie są moje odczucia ale rebel dużo lepiej ostrzy, jak pisał evo wiało szkwaliście, więc uderzenia szkwałów gładko połykał, nie szarpało mną, zaskoczył mnie skok z krawędzi, dosłownie minimalnie zaciągnąłem bar a potem było długie noszenie nad wodą, zgodzę sie, że moja opinia nie jest "profesjonalna" ale pływam dopiero od roku więc wybaczcie,
wiało szkwaliście ale wczoraj rebel zyskał u mnie punkty

Awatar użytkownika
bartesso
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2009, 08:47

zapomniałem dodać, że jak na 12 to szybko reaguje na ruchy barem, porównałbym tą szybkość do mojego sportaII 11m2

rafał.k
Kontaktowanie:

Post07 paź 2009, 18:04

witam,po pierwszych paru godzinach pływania muszę przyznać, że zostałem miło zaskoczony jego zachowaniem .Opisuje swoje wrażenia w porównaniu z reblem 2008 10m.Nowy posiada 5 brytów mocowanych do latawca w cześci tylnej, w przdniej powietrze ma swobodny przepływ nad tubami.wykonanie solidniejsze ,tył latawca zrobiono z mocnijszego materiału,nowa budowa brytów,oraz wspólny zawór pompowania. Dużo lepsze noszenie ,latawiec troszeczke wolniejszy od mod2008-brak możliwości przełożenia linek na tyle latawca. odpuszcza szkwały, małe siły na barze.pływanie było przy sile wiatru 20-30kn pozdrawiam

rafał.k
Kontaktowanie:

Post07 paź 2009, 18:11

zapomniałem dodac,noszenie - ciągnie wspaniale,ostrzenie w porównaniu do latawców(8-9m) na wodzie podobne

rafał.k
Kontaktowanie:

Post09 paź 2009, 11:40

witam, jestem właśnie po następnym pływaniu wiatr od 25 do 43 knot .noszenie rewelacja ,ostrzenie bdb,latawiec zachowuje swój kształt przy max.podmuchach przy 40 zabierał mnie ,waże 86kg.polecam gorąco super z latawiec

Awatar użytkownika
Kisiel
Deska: CzaplaKiteboards :D
Latawiec: North/Cabrinha/Flysurfer
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post08 kwie 2010, 20:24

kolejne spostrzezenia z plywania na rebelu 2010 ??

Awatar użytkownika
Kisiel
Deska: CzaplaKiteboards :D
Latawiec: North/Cabrinha/Flysurfer
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post22 kwie 2010, 13:04

no i nabyłem dwa dni temu rebela 2010 9m2...
rozpisywać nad torbą itp nie będę bo po co skoro jest fajna heheh
dziś sesyjka półgodzinna bo dłonie odpadały wiatr 20 węzłów może ciut więcej..
linki podłączone puszczamy latawiec..depower do połowy zaciągnięty tak w razie Wu bo latawca nie znam..na plaży test 'aniołka' bar zaciągam i odlatuje :D ...czyli pierwszy znak że loty będą konkretne..po odpuszczeniu baru pełna swoboda poruszania się pod wiatr gdyby trzeba było wracać..
no to siup na wodę..deska 134x39,5 waga 75kg..cisnę w morze..trochę mocy mi brak więc odpuszczam depower..latawiec pięknie połykał szkwały ZERO szarpnięć..szybkość mhmmm jak to 9ka ani wolna ani szybka..w sam raz bym powiedział..
siły na barze..totalnie ich brak taka moja opinia bo wcześniej pływałem na x-bow 07 9m2 (super latawiec mimo swojego wieku) gdzie siły były dosyć spore ale mi to nie przeszkadzało..
jakiś tam skoczek jeden zrobiłem ale z racji temperatury -700 :? lądowanie na 17,5 bez telemarku hehe ale podczas skoku latawiec zachował się bardzo przyjemnie i przewidywalnie ..tam gdzie być powinien tam był..
ogólnie po tej króttkiej sesji jestem BARDZO zadowolony z zakupu..w majówkę lub w weekend jak cieplej będzie i dłużej popływam to coś tu naskrobie..jedyny minus to depower za wysoko trochę ale to można sobie zmienić więc w wolnej chwili usprawnie bar 'pod siebie'..

Awatar użytkownika
m1
Dostał piwko: 2 razy

Post13 cze 2010, 23:39

Mam pytanie o bar
bar z 2008 tak samo jak bar z 2009 roku pasuje do rebeli z lat 2008/09
czy bary 2008/09 pasują do rebela 2010? Czy konieczny jest zakup trust baru 2010 ?
pozdr.
Mariusz

Wróć do „Recenzje & Opinie”