Best 2009...

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post05 lut 2009, 15:28

Ziomek. pisze:
onzo pisze:Może i masz sporo racji, chociaż mnie się wydaje, że sporo ludzi kupuje sprzęt z wyższej półki bo nie chce wyrzucać w sumie podobnej kasy na sprzęt o niepewnej jakości/możliwościach itp...

Onzo - możesz rozwinąć swa powyższą myśl?
KTÓRE to niby kajty sa wg Twej opinii "niepewne" a któreż raczysz zaliczać do swej "wyższej półki" :lol:

Już piszę - otóż miałem na myśli sytuację, w której ktoś szukając sprzętu szuka na podstawie tego co usłyszał, przeczytał, zobaczył. Jak poczytasz na forum o SS, Beście, FS, Ozonie to dowiesz się, że albo są super, albo do d... I teraz jednak nie mając własnego zdania takie opinie jednak trochę wpływają na decyzję. Jak szukam czegoś na czym się nie znam to pytam - jak o czymś wypowie się 50 osób i 25 powie, że do d... a 20, że super, a 5 żeby zamknąć to forum to zastanowię się czy nie kupić innego sprzętu o którym napisało 10 osób, ale większość, że jest ok, a kilka że i tak ten pierwszy jest lepszy.

Nie miałem na myśli żadnej konkretnej marki, raczej marki po których się "jeździ" jak tylko się da.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post05 lut 2009, 17:00

wracajac do tematu :)

Pro Borat pisze:Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmmm

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post05 lut 2009, 19:39

Śmiem zapytać dlaczego Alvaro pływa, czy dlaczego pozwalają mu pływać na "customie" '05-06 a nie na świeżutkich waroo/nemesisah 2009?

Tezy nie stawiam 8)

bartofslaves
Kontaktowanie:

Post05 lut 2009, 21:27

ktos wczesniej postowal ten fiilmik z rozwalonym bestem
http://www.youtube.com/watch?v=Kw76CYPqizY
obejrzalem, poczytalem komentarza, a oto co znalazlem

"It's always horrible when you only have one kite and its ripped and the wind is still honking ha ha Paul destroyed his kite and he was using my spare bar because he blew his bar out the day before"
HA HA
no wiecie, pisac kto zlosliwie o tym barze napisal:)

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post06 lut 2009, 02:29

Nie moglem sie juz powstrzymac od odpowiedzi bo w jaki sposob nieraz temat sie rozwija to glowa boli.

Wiekszosc z was i zdecydowanie: Peg oraz reszta ktora wstawia zdjecia i filmiki zmasakrowanych latawcow, wypowiada sie na temat Bestow z 06, 07 i eventualnie z 08 a nie o 09. Bo bardzo malo z was juz pluwalo na latawcach 09...

Jezeli chcecie to mam zdjecia jak latawcow Northa 08 ktore zostaly zmasakrowane przez sam wiatr przez nagla zmiane pogody w Taryfie w kwietniu 08, ale co mi to da, gdy pokarze rozwalone latawce danej firmy? Co stego bedzie za wniosek? Ze ludzie testuja i swoje granice i granice wytrzymalosci latawcow. To by sie usmiac czy robic innej firmie negatywna opinie? Nawet nie mam zamiaru.

Best zawsze bardzo powaznie podchodzil i podchodzi do sytuacji gwarancyjnej i dla tego takze w 2009 roku jest polepszona gwarancja "gwarancja na sprawiedliwy i rozsądny okres czasu.":

http://www.bestkiteboarding.com/Guarantee

Daje ona pewnosc klientom zadko korzystajacym ze sprzetu powiedzmy przykladowo pzez miesiac co weekend by nastepnie odlozyc sprzet na nastepny rok. Jezeli latawiec ma wade fabryczna to najczesciej zostaje ona bardzo szybko zauwazona lecz nieraz moze to trwac dluzej. Miedzy innymi to i inne sytuacje ta gwarancja obejmuje. No ale takze sa sytuacje kiedy gwarancje nie zostaje uznana. Ktora firma ma tak precyzyjnie sformulowana polityke gwarancyji?

Kto z was nie dostam nowego latawca od Besta gdy wada naprawde byla fabryczna i nie bylo brane pod uwage zuzycie materialu?

Wedlug Besta jest to jedna z najlepszych polityk gwarancji na rynku kite. Ale dlaczego jest to mozliwe? Bo produkty sa na wysokiej jakosci inaczej kto by tak sformulawal polityke gwarancji gdy be wiedzial, ze ze 100 spezedanych latawacow bedzie mial 20, 35, 50, 65 lub wiecej spraw gwarancyjnych? NIKT i ZADNA firma!

Miedzy innymi dlatego Best sie sprawdza na calym swiecie. Musze dodac, ze latwace podlegaja gwaracji tylko przy zakupie u oficialnych dystrybutorow. Na dzien dzisiejszy w Polsce: wake.pl i powersurf.pl

Na temat barow 09 i wypowiedzi Borata. Sprawa sie zajmujemy bardzo powaznie i wprowadzimy metode wytrzymalosci juz po jutrze. Warunki atmosferyczne sa bardzo ostre dla sprzetu w Egipcie, co biezemy pod uwage. Ciekawe jest to, ze bary 09 sa juz na calym swiecie i tam gdzie sezon jest na najwyzszym poziomie: Poludniowa Afryka, Brazylia i Australia, nie ma spraw gwarancyjnych podobnych do tych w Egipcie.
Moze niech Borat sie wypowie na temat latawcow 09 bo sam juz je testowal. Formularz do jaknajbardziej dokladnych i szczegolowych testow i opini na temat latawcow Besta juz przeslalem...

Alvaro nie plywa na Waroo i Nemesisach z wlasnej opini. Tak jak niektorzy tu sadza i ja sie z tym zgadzam niektorym podoba sie latawiec A a niektorym B. W filmiku z 2008 o Yargach Alvaro wypowiada sie o tak zwanym deadpoint w latawcu ktory ulatwia wykonywanie najtrudniejszych trikow bez sily ciagnacej. deadpoint zdecydowanie jest dluzszy w latawcach typu C dlatego on takze na takich plywa. Malo kto plywajacy na kitcie bedzie potrzebowal az tak dlygi deadpoint co latawce C lecz lepiej skozysta z wiekszej sile ciagu na m2 przy latawcach bardziej 'otwartych'. Chociaz z tego co wiem to i nawet podujne HPeki da sie robic na Waroo oraz Nemesisach.

Na pierwszy post na kf.pl starczy.

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post06 lut 2009, 07:18

Drogi Panie Michale K.

Temat się "pięknie" rozwinął w wyniku Twojej interwencji na osobie Borata czy tam RSZ, nieważne!

Wątek był jak najbardziej na temat Bestów 09, przynajmniej w pierwszym poście :wink:

Można było na samym początku ładnie opisać cały case i po sprawie :idea:

Pzdr,
Ostatnio zmieniony 06 lut 2009, 09:12 przez Sebastian Kite.pl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
macsurf
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post06 lut 2009, 08:30

Skoro byl jakis problem z bestem to powinien sie do tego przyznac, a nie maskowac wszystko ze niby ladnie, cacy i nigdy nic takiego nie mialo miejsca. To wlasnie stawia go w slabym swietle. Przeciez rok temu z ozonem tez byl problem z lamiacymi sie barami i nikt nikogo nie sciemnial, ze nie ma problemu i wszystko zostalo oficjalnie ogloszone itd. A co do wpowiedzi Borata to watpie aby ktos podszedl do nich powaznie, po tym jak sie zachwowal na poczatku tego watku, teraz pewnie napisze cos co mu podyktujecie :wink: . Smiechu warte i tyle...

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post06 lut 2009, 08:56

Michal K. pisze:Wiekszosc z was i zdecydowanie: Peg oraz reszta ktora wstawia zdjecia i filmiki zmasakrowanych latawcow, wypowiada sie na temat Bestow z 06, 07 i eventualnie z 08 a nie o 09. Bo bardzo malo z was juz pluwalo na latawcach 09...

Drogi Panie Michale!

pozwolę sobie odnieść się do Pana słów bo jak Pan dobrze zauważył "głowa boli". Uprzejmie proszę o:

- wskazanie JEDNEGO wstawionego przeze mnie zdjęcia czy filmu JAKIEGOKOLWIEK Besta czy to pomielonego czy latającego
- wskazanie choćby JEDNEGO negatywnego wpisu na temat latawca BEST z jakiegokolwiek roku PRÓCZ tego, że jakość latawców co roku nie jest najlepsza

Czy Pan panie Michale oraz niektórzy Pańscy koledzy potraficie czytać ze zrozumieniem? Ja, Piotr peg Gutowski pływam na Waroo od 2006 roku i stąd moje doświadczenie z tą marką. Potrafię spojrzeć na sprzęt obiektywnie i uważam, ze gdyby BEST poprawił jakość to naprawdę nie byłoby się do czego przyczepić. W KAŻDYM moim latawcu rozchodziły się szwy i to była od przynajmniej 2006 roku (bo wcześniejszych latawców nie używałem) bolączka Waroo. W 2009 roku są natomiast pękające linki w barach - proszę mnie poprawić jeśli pisze coś niezgodnego z prawdą. Konkluzja jest taka, że BEST powinien większy nacisk położyć na jakość a będzie JESZCZE LEPSZĄ MARKĄ!

Inną kwestią jest swego rodzaju "kneblowanie ust" piszącym o nie najlepszej jakości Besta co pięknie można zaobserwować na przykładzie ProBorat'a. Mam pomysł - może BEST najpierw porządnie przetestuje swoje latawce przed masowym wypuszczeniem ich na rynek i nie będzie musiał uciekać się do cenzury na forach?? Nie będzie też narażał swoich klientów na bycie królikami doświadczalnymi za SWOJE własne, niemałe pieniądze? To wydaje się być lepszym rozwiązaniem zarówno dla marki BEST jak i dla użytkowników - czyż nie tak?

Co do gwarancji BEST to proszę mnie nie rozśmieszać - być może w Polsce jest ona załatwiana porządnie. Wiem, że Darek Ziomek przykłada do tego bardzo dużo uwagi. Natomiast moje doświadczenie z REKLAMACJĄ nowiutkiego latawca u dilera w USA są z goła inne i "raczej" niekorzystne dla samej firmy. Ktoś powie - mogłeś kupić u dilera w PL. A ja powiem - postępuje globalizacja i mogę kupić tam gdzie mi się podoba a gwarancja powinna wszędzie być załatwiana jednakowo.

Zmierzając do końca (mam w pracy mnóstwo czasu ale nie tak dużo by pisać powieść) chciałbym przytoczyć w kwestii naszych rozważań na temat BESTA i moich opinii, których niektórzy panowie wydają się nie rozumieć, słowa mojej ukochanej babci:

mądrej głowie dość dwie słowie...

Pozdrawiam wszystkich sympatycznych ludzi i wszystkich świadomych i obiektywnych użytkowników BESTA :D

Crazy Horse
Kontaktowanie:

Post06 lut 2009, 09:39

Michal K. pisze:Alvaro nie plywa na Waroo i Nemesisach z wlasnej opini. Tak jak niektorzy tu sadza i ja sie z tym zgadzam niektorym podoba sie latawiec A a niektorym B. W filmiku z 2008 o Yargach Alvaro wypowiada sie o tak zwanym deadpoint w latawcu ktory ulatwia wykonywanie najtrudniejszych trikow bez sily ciagnacej. deadpoint zdecydowanie jest dluzszy w latawcach typu C dlatego on takze na takich plywa. Malo kto plywajacy na kitcie bedzie potrzebowal az tak dlygi deadpoint co latawce C lecz lepiej skozysta z wiekszej sile ciagu na m2 przy latawcach bardziej 'otwartych'. Chociaz z tego co wiem to i nawet podujne HPeki da sie robic na Waroo oraz Nemesisach.

[ Wow, to żeś mnie zaskoczył, wogóle nie znałem tej teorii, dlaczego czołówka świata woli pływac na siszejpach :wink:

Chodzi tylko o to, że np Alex Soto (notabene już na innym sprzecie) robił na Switchu takie rzeczy, które śniły się może tylko Borsukowi i ścisłej czołówce PKRA.
Np. Murphy na Ozonach też raczej nie ma problemów z przekładaniem bara, z kite loopami, czy bez, wszystko jedno.

Rozmuiem, że jeśli jest wybór, jak np w Naishu, czy Slingu, to ok, niech sobie chłopcy z czołówki biora siszejpy, jeśli ma im to tak bardzo ułatwić pocisnięcie Flat 10, czy jeśli mają ciśnienie na FM double pass;)

W przypadku Alvaro wygląda to tak, że dostaje kase od Besta i pływa na przerobionych latawcach 05, czy tam 06. Resztę dopowiedzcie sobie sami. ]

[sorry za mały offtop]

eko
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post06 lut 2009, 09:50

Michal K. pisze:Nie moglem sie juz powstrzymac od odpowiedzi bo w jaki sposob nieraz temat sie rozwija to glowa boli.

Wiekszosc z was [...] wypowiada sie na temat Bestow z 06, 07 i eventualnie z 08 a nie o 09.

Sorry za kolejny offtop...
Widzisz, to tak jak tutaj.. :
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=22357
temat dotyczyl slingshot RPM, a jeden z dystrybutorow BESTA przypial sie do REV'a ;)
Odjezdzanie z tematem jest norma tu, na kiterofum, czasem ma to dobre strony, czasem zle.
Peg pisal tylko o swoich dotychczasowych przezyciach z ta marka, w kontekscie cenzury zlych opini o sprzecie 09, to chyba nic zlego i moze budzic watpliwosci ...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post06 lut 2009, 13:16

macsurf pisze:..Przeciez rok temu z ozonem tez byl problem z lamiacymi sie barami ..

pokatowałem nie sam
dość mocno całą gamę latawców Best 09
wraz z Barami
zarówno w Polsce jeszcze , jak i w Egipcie miesiąc, Brazylii dwa tygodnie
i :
a) nie pękł nam żaden bar :idea:
b) nie pękła nam nawet żadna linka :idea:

ale rozumiem że KAŻDY powód do przypięcia się do konkurencji jest dobry :lol:
zwłaszcza jeśli konkurencji wiedzie się zbyt dobrze :wink:
dziwnym trafem nikt nie przypina się do małych firemek, których nazw nie będę przytaczał - bo i po co się do nich przypinać :wink:
nikomy nie "szkodzą" - bo sązbyt małe
podobnie jest ze szkołami kite :idea:
jak już ludzie piszą - to lubią pisać zwykle źle
bo jak jest coś dobrego do napisania - to po co pisać..
stara jak świat zasada

JEŚLI :idea: pojawi się problem z linkami czy barami BESTa - pierwszy dam tu o tym znać :idea:
a wtedy będziecie mieli pole do popisu znów :lol:
póki co - ostro męczyliśmy ten sprzęt i nic się nie stało :idea:

nie znam treści postu Borata - bo "niestety" :wink: zdarza mi się nie mieć dostępu do netu
i "niestety" :lol: czasem tygodniami nie zaglądam na kf.pl
mogę się jedynie domyślać dlaczego go skasował

wydaje mi się że jeden pęknięty bar, czy linka
to jak pisanie że BMW '09 jest do dupy
bo komuś gdzieś się przydarzyła jakaś jedna usterka :doh:
ale "rozumiem" że dla Audi - to może być "poważny zarzut" :wink:

nię będę się też tu rozpisywał ile i jakich barów i linek a zwłaszcza balonów :idea: :? nam pękło
bo i po co :?: :idea:
załatwiam sprawy reklamacyjne z danymi dystrybutorami
i dopiero gdy któryś nie wywiązuje się ze swych obowiązków - mooożee :idea: dam znać szerzej
w tym roku miałem kilka conajmniej okazji ku temu
bo reklemacje szły jak po grudzie :? (no po 2-3 miesiące - powodując że jakiegoś sprzętu nie można było zabrać na wyjazd - innego nie można było np oddać klientowi.. :? )
jednak dałem na wstrzymanie

Crazy Horse pisze:
Michal K. pisze:.. tak zwany deadpoint w latawcu ktory ulatwia wykonywanie najtrudniejszych trikow bez sily ciagnacej. deadpoint zdecydowanie jest dluzszy w latawcach typu C..

[ Wow, to żeś mnie zaskoczył, wogóle nie znałem tej teorii, dlaczego czołówka świata woli pływac na siszejpach :wink:

to Ci powiem Koniu, że nie taki ze mnie "zawodnik" :wink:
a o "deadpoint" mam świadomość od ponad dwóch lat :idea:
i mam wrażenie, z całym szacunkiem że "nic o nim nie wiesz" na potrzeby tego tematu
lub Cabrini - która w ogóle nie ma C-szejpa :idea:

a nie dostrzeżenie że czołówka pływa na C to jak "podziwianie nowych szat cesarza" :wink:
czołówka nie używa BOWów z podobnego powodu - z jakiego w rajdach samochodowych nie jeździ się Skodą Octavią - mimo że to świetny samochód dla większości użytkowników :idea:

pozdrawiam

Crazy Horse
Kontaktowanie:

Post06 lut 2009, 14:31

Czyli Rusek, ktory dwa lata temu byl w 3 na kilku PKRA tez nic o nim nie wie.
Tak samo jak (powtórze się) Soto, czy Philip.

Naszemu Batmanowi tez nie przeszkadza przy KLSlimie "brak luzu" tak to sobie pozwole nazwac.
Podobnie (powtorze się) Murphiemu...

No ciekawe zo wyjdzie z plotki Naisha i czy przestana robic Torcha w 2010r!

Myslę, że każdy i Aaron i Ruben robili by wszytsko to, co potrafia na SLE, Bowach, czy Hybrydach (wszystko jedno).

Ale przecież nie o tym jest topic :oops:

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz

Post06 lut 2009, 15:02

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post07 lut 2009, 14:44

Ziomek. pisze:ale rozumiem że KAŻDY powód do przypięcia się do konkurencji jest dobry :lol:
zwłaszcza jeśli konkurencji wiedzie się zbyt dobrze :wink:
dziwnym trafem nikt nie przypina się do małych firemek, których nazw nie będę przytaczał - bo i po co się do nich przypinać :wink:
nikomy nie "szkodzą" - bo sązbyt małe
...
bo jak jest coś dobrego do napisania - to po co pisać..
stara jak świat zasada

Ziomek, trafnie to ująłeś :)... czas teraz zacząć się do tych uwag stosować :)

Awatar użytkownika
Maslak

Post08 lut 2009, 01:14

NIe wypowiem sie za wszystkich ale z dosyc licznego grone plywajacych na waroo ktore znam nie slyszalem aby im sie latawka rozleciala z samego plywania,male mankamenty pewnie sa ale zachowanie latawca to wynagrodzi. Jak by te Besty byly takie do d... to chyba by nikt nie przesiadal sie z starszego modelu na nowszy albo nie dokupywal by innych rozmiarow tej samej marki,tak mi sie to jakos wydaje!!! Mam porownanie z takoonem ktora marke sobie baaardzo cenie i powiem ze sa to latawki wykonane mega idealnie,szycie skrojenie i takie tam blalablala i co do C nie mam zastrzezen to powiem ze bowy na pewno juz tak nie lataja przyzwoicie jak waroo mimo ze sa perfekcyjnie jakosciowo wykonane,to co mi po pieknie wykonanym latawcu jak nie bedzie sie na nim przyjemnie plywalo!!!chociaz nie moze tez tak byc wracajac tematu tego postu by linki pekaly jak oszalale i pekaly bary!! Z tym koniecznie tzreba cos zrobic bo to jednak nasze bezpieczenstwo!!!!!!!

Wróć do „Recenzje & Opinie”