BEST 2008 - zmiany w barze i latawcu.. Waroo, Nemesis, Guroo

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post16 lip 2008, 22:41

full profeska!!
wyglada klasa.
musze sobie tez doszyc cos takiego bo same kolka potrafia mi opadac pod swoim ciezarem :)

Awatar użytkownika
gasior
Deska: SU2
Latawiec: Rhino / Evo
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post17 lip 2008, 10:42

qbaepp11 pisze:Zrobiłem upgrade baru 07 na 08.Wygląda to tak:

Przeglądam właśnie instrukcję do 08 i widzę, że tam zmieniona jest też uprząż. Na każdą stronę kajta idą po 3 bloczki, a nie 1 jak w 07.
Próbowałeś się już liszować na tym zmodyfikowanym barze?
Zastanawia mnie, czy po liszowaniu na przedniej lince, kite nie będzie dalej trzymał profilu i ciągnął.

Chyba, że ten zmodyfikowany bar podpinasz do kajta 08, wtedy powinno działać jak producent wymyślił :)

Awatar użytkownika
march_in
Kontaktowanie:

Post17 lip 2008, 10:56

gasior pisze:

Przeglądam właśnie instrukcję do 08 i widzę, że tam zmieniona jest też uprząż. Na każdą stronę kajta idą po 3 bloczki, a nie 1 jak w 07.

ale nie zmienili chyba miejsc mocowania uprzeży do kite?
ja leashowalem bularoo 10m 2007 z takim podpieciem. zachowywal sie dobrze.nie krecil zadnej spirali.
ktos mial jescze doswiadczenia?

wiekszosc firm chyba robi podpiecia leasha do linek nosnych?

Awatar użytkownika
feel
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Core XR2, GTS
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 64 razy
Kontaktowanie:

Post17 lip 2008, 11:17

zgred pisze:kiteloopy przy podpięciu leszcza do OSH mogą się zdarzyć w 3 systuacjach
1) jak użyjecie zrywki na chickenie przy słabym wietrze i kite nie będzie podczas zrywania miał odpowiedniej mocy aby rozpiąć rzep pocujący OSR rączkę do linki sterowej. Zdarzyło mi się ze 2 razy, że zaczął kręcić kiteloopiki jak ktoś zerwał się z latawcem stojącym w zenicie przy 10kt. Wtedy NOWY rzep dobrze zapięty ma dość mocy aby kiteloopy wytrzymać

instrukcja BESTa zaleca przypinanie leash'a do odpietego OSR. Chyba wlasnie ze wzgledu na podobne sytuacje

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post30 lip 2008, 21:11

http://www.bestkiteboarding.com/Videos? ... n_solo.wmv

Ciekawy link na stronie Besta, do filmiku pokazującego jak samodzielnie wystartować i wylądować latawiec.

pzdr

Awatar użytkownika
zielwandam

Post31 lip 2008, 09:24

przemass pisze:Ciekawy link na stronie Besta, do filmiku pokazującego jak samodzielnie wystartować i wylądować latawiec.

Jak komoreczke :wink:

ale nie probowalbym tego za pierwszym razem przy silniejszym wietrze... :shock:

Startowanie w power zone z pol kiteloopem moze sie zle skonczyc... :idea:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post31 lip 2008, 11:05

Przy silnym wietrze nie trzeba - sam wstaje z wody. Natomiast na lądzie/śniegu bardzo się przydaje - nie niszczysz latawca. Z półkiteloopem bym tego nie porównywał - raczej ze startem z power zone.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post31 lip 2008, 12:22

Przy dobrym depowerze nie powinno być problemu. Tym bardziej, że tak jak piszecie - stosuje się to tylko w słabym wietrze bo w innych warunkach kite sam się podniesie. Z doświadczenia wiem jednak, że pomysł z odpinanymi "rączkami" na linkach sterujacych to kiepskie rozwiązanie. Potrafi się zaciąć, zaplątać a czasem minimalnie skrócić jedną z linek co doprowadzi do kręcenia ósemek. Już lepiej po prostu szarpnąc za jakieś kulki na tych linkach.

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post31 lip 2008, 12:45

Onzo - w barze Besta są rzepy więc możesz końcówki "na stałe" przypiąć lub "na stałe" odpiąć. Jak dotąd przynajmniej ja nie miałem żadnego problemu z zaplątanym systemem OSR w Bescie także rozwiązanie jest chyba ok (chyba, bo może komuś zdarzyło się mieć z tym problem?).

ALOHA

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post31 lip 2008, 12:54

peg pisze:Onzo - w barze Besta są rzepy więc możesz końcówki "na stałe" przypiąć lub "na stałe" odpiąć. Jak dotąd przynajmniej ja nie miałem żadnego problemu z zaplątanym systemem OSR w Bescie także rozwiązanie jest chyba ok (chyba, bo może komuś zdarzyło się mieć z tym problem?).

ALOHA

Możliwe, że jest to lepiej rozwiązane niż we FS gdzie mocowanie końcówek mogło się zaczepić i linka stawała się przez to "krótsza". Rzepy tez były i poza marnym wyglądem nic to nie zmieniało :(

Awatar użytkownika
robinm
Deska: Nobile, North
Latawiec: Nemesis, Bandit
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post04 sie 2008, 18:30

W końcu doczekałem się mojej 13 2008. Po sezonie spędzonym na tym samym rozmiarze 07, różnice w rozmiarze 13 są jak dla mnie ogromne: szybkość, winda, ostrzenie i zakres.
Udało mi się pojeździć trochę na fali i po płaskim od dolnego zakresu do końca górnego. Nawet nie chciało mi się dmuchać 9m tylko loty zaczeły "niestety" wyglądać jak na paralotni.
Pytanie czy warto również zmieniać rozmiar 9m na 2008?

Awatar użytkownika
zielwandam

Post04 sie 2008, 22:02

feel pisze:
zgred pisze:kiteloopy przy podpięciu leszcza do OSH mogą się zdarzyć w 3 systuacjach
1) jak użyjecie zrywki na chickenie przy słabym wietrze i kite nie będzie podczas zrywania miał odpowiedniej mocy aby rozpiąć rzep pocujący OSR rączkę do linki sterowej. Zdarzyło mi się ze 2 razy, że zaczął kręcić kiteloopiki jak ktoś zerwał się z latawcem stojącym w zenicie przy 10kt. Wtedy NOWY rzep dobrze zapięty ma dość mocy aby kiteloopy wytrzymać

instrukcja BESTa zaleca przypinanie leash'a do odpietego OSR. Chyba wlasnie ze wzgledu na podobne sytuacje

NO a ja sobie tego do serca nie wzialem i przy dzisiejszym liszowaniu rzep nie chcial puscic (w barze z 2006 roku :!: :!: :!: ) ale sie w koncu urwal (rzep)... nastepnym razem napewno nie zapne :wink:

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post05 sie 2008, 13:50

gasior pisze:

Zastanawia mnie, czy po liszowaniu na przedniej lince, kite nie będzie dalej trzymał profilu i ciągnął.

Chyba, że ten zmodyfikowany bar podpinasz do kajta 08, wtedy powinno działać jak producent wymyślił :)

Nie podpinałem lisza do OSR lub do przednich linek tak wieć nie wiem jak to działa. Podpinam sie do kółka przy czikenie. Natomiast jeśli chodzi o mój upgrade to zrobiłem go by łatwo lądować latawca jak nie mam nikogo do pomocu i powiem wam że działa to wyśmienicie.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 sie 2008, 14:28

robinm pisze:W końcu doczekałem się mojej 13 2008. Po sezonie spędzonym na tym samym rozmiarze 07, różnice w rozmiarze 13 są jak dla mnie ogromne: szybkość, winda, ostrzenie i zakres. Udało mi się pojeździć trochę na fali i po płaskim od dolnego zakresu do końca górnego.
Pytanie czy warto również zmieniać rozmiar 9m na 2008?

czy warto?
sam musisz sobie odpowiedzieć - bo rónica w cenach obu jest..

ale jak sam zauważyłeś - różnice w osiągach kajta również są :idea:
..nie tylko na poziomie marketingu.. :wink:

poza cechami które wymieniłeś
zaznaczyłbym wielką poprawę STABILNOŚCI :idea: WAROO w górnym zakresie
tak napiętnowaną przez konkurencje w zeszłym sezonie..

jeszcze nie słyszałem do tej pory
by komukolwiek Waroo 2008 inwertowało :idea:

:?:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
march_in
Kontaktowanie:

Post05 sie 2008, 14:39

a ja widzialem waroo 2008 9m zinwertowane.dodam ze bylo podpiete nie na 3ci supel. best powinien te suply rozwiazac bo i tak nie nalezy podpinac na 1wszy czy 2 gi supel.jak zdepowerujesz dodatkowo latawiec to moze ci sie taka sytuacja przydarzyc.

ziomku czekam jeszcze na twoja opinie czy test co do leashowania waroo na lince sterujacej vs lince nosnej.
tu:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=20302
lida pisze o tym co sie dzialo z jej latawka po zleshowaniu, jesli dobrze ja zrozumialem to miala owa "spirale smierci", fakt ma waroo 2006 i pewnie 2008 ma poprawiona stabilnosc ale nie nalezy i tak podpinac ich na ostatnie suply.

Wróć do „Recenzje & Opinie”