ostatnio latalem tylko w takich warunkach na 7 i 5 a na fotce ktora wstawiles na biede wieje moze 30 kt nie zrywa nawet wierzchu fal i ten skok mega lot jestem w szoku trza bylo jeszcze zawinac bylo by te 150m .
Ja widzialem i latalem przy grubych 50kt nie raz na morzu i oceanie a ty? Wydaje mi sie ze nawet takiego wiatru nie ogladales .Jest jeszcze jedna mozliwosc ...mam zepsuty wiatromierz w takim razie jestem kozak
Co do edgea to znalem ozony swietnie(od kad sa) zwlacza 7 09 w tym momencie dalem sobie spokuj .Zjawkowy kite bardzo niestabilny ale mega szybki w haku uh porazka .Nie wyobrazam sobie srednio zawansowanego ridera przy 50kt na tym latawcu wiecej o ozonie nie napisze
rolnik - więcej luzu, mniej napinki
Nie rozchodzi mnie się wbrew temu jak to widzę odebrałeś o udowadnianie komukolwiek co, jak i w jakich warunkach jest możliwe - piszemy tu o Edge'u więc wypada wspomnieć o tych coby nie mówić ponadprzeciętnych właściwościach.
Na tej fotce może akurat nie było 50węzłów bo wówczas jakoś nie było chętnych na wystawianie się z aparatem

ale tego dnia nie schodziło poniżej 40tu, a 50 było notowane wielokrotnie.
Oczywiście cieszy mnie to że miałeś okazję latać w takich warunkach - szkoda że wydaje Ci się że takich wariatów oprócz Ciebie nie ma, a co do wiatromierza to nigdy ich nie używałem bo i po co - jednak podczas światowej rangi zawodów które odbywały się 100m(!) obok myślę że ktoś tam jednak mógł posiadać sprawny wiatromierz i nas nie bujał
Co do Edge'a 2009r muszę się niestety zgodzić - pływałem na 9ce jedynie ale w życiu bym nie wyszedł w takie warunki jak na '00 czy '11r bo był bardzo niestabliny - myślę że przegieli tam ewidentnie z grubością tuby głównej.
Doskonale pamiętam również jeden z moich najulubieńszych kajtów Edka 9m 2007r - zobacz jednak jak zmieniła się ta konstrukcja - wówczas był to bardzo radykalny latawiec który w rękach początkujących raczej się nie sprawdzał powodując u nich więcej stresu niż pożytku, dzis natomiast Edka możesz dać kompletnemu lamusowi (bez urazy dla początkujących

) i będzie się nim sprawnie i bezpiecznie posługiwał ciesząc się niesamowitym zakresem, a jednocześnie wszystkie tak lubiane przez nas ostre cechy Edek nadal zachował i można na nim uskuteczniać takie przeloty że sam się czasem zastanawiam czy to normalne bo to w końcu nie paralotnia
Koniec.Kropka.
zdrów dla Wszystkich..