Slingshot Octane 2010

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post18 cze 2010, 11:25

arczito pisze:Siemka,

Wlasnie zamierzam kupic Octana 2010 i mam dylemat co do rozmiaru. Waze 97kg, decha SU2 135/41 bambo i musze wybrac najbardziej uniwersalny rozmiar. plywane bedzie nad baltykiem i nad zalewem Szczecinskim. zastanawiam sie nad 11 i 13. co wybrac?
p.s. sorka za ot

przy twojej wadze brałbym 13, ta załatwi wiekszosc warunkow polskich
potem dorzucisz 9 i jestes obstawiony

Awatar użytkownika
arczito
Deska: SU-2 Bamboo
Latawiec: Slingshot Octane
Kontaktowanie:

Post18 cze 2010, 22:25

Ok, a co bys na moim miejscu wybral. Czekanie ok.3tyg na RPM 12 czy od reki Octane 13?

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2010, 23:02

Zależy od poziomu Twojego, i co chcesz od latawca.
Czy pływasz już albo zamierzasz freestylowo, czy tylko freeridowo :)

Jeśli to pierwsze to raczej warto poczekać:)

wyjechany

Post18 cze 2010, 23:15

...ja jakis czas temu tez sprawilem sobie octanka 13 i przy mojej wadze 80kg i desce 130/40 wystarcza mi "szum motyla" :mrgreen: do poslizgania sie,a jesli mowa o gorze to ostatnio jak wiatr sie rozkrecil i wiekszosc pozmieniala na mniejsze rozmiary a ja nie marnujac czasu na dymanko 9tki :oops: zwyczajnie zmienilem ustawienia na linkach (a jest 9 mozliwosci podpiecia) i tez dalej ogarnialem temat.reasumujac to przy twojej wadze ja bym stawial na szczesliwa 13stke :P napewno bedziesz ogarnial wiecej niz na 11stce... :hand:

PEACE

Awatar użytkownika
arczito
Kontaktowanie:

Post19 cze 2010, 01:46

Jestem ledwo co po kursie. To bedzie moj pierwszy latawiec. Powiedzmy latawiec na 3 lata. Deske wybralem SU2 135/41 bamboo model 2010, trapez Warrior II Len10 tez model 2010. No i teraz wybor nieszczesnego latawca... Generalnie juz bylem za RPM12 ale okazalo sie ze kolega ogarniajacy mi ten sprzet nie ma go na miejscu- czas oczekiwania 3tyg a moze dluzej. Stad pomysl na Octane. Z pewnoscia chcialbym z czasem pofreestylowac, ale nie sadze, ze to sie stanie szybko. Nie wiem jak wyglada progres u kiterow i po ktorym sezonie juz mozna sie czuc na tyle pewnym zeby probowac juz freestyleu. Mysle, ze poki co czeka mnie doskonalenie plywania i z czasem pierwsze proby skokow. Teraz tez mam dylemat z rozmiarem (mowa o octane). Moj kolega bardziej znany jako dirtmiron sugeruje mi 11m, a wiekszosc z Was 13. Natomiast dirtmiron jest instruktorem i moim zdaniem naprawde pro kiterem, a swiadcza o tym jego dokonania (skoki z molo w trzesaczu, miedzyzdrojach czy z trasy zamkowej w Szczecinie) a do tego na polskiej oficjalnej stronie slingshota jest wpisany jako TEAM PL- no ale on jeden przeciwko waszej wiekszosci... :doh: Najwiekszy problem mam w tym, ze z racji tego, ze to moj pierwszy latawiec nie mam porownania i nie umiem pod siebie dobrac rozmiaru latawca. Powiem szczerze, ze gdyby latawce byly po 1500zl, to juz bym mial zamowione dla siebie 3 rozne, ale niestety w tej chwili musze zadecydowac optymalnie i wybrac najodpowiedniejszy do naszych warunkow... Dalej szczerze powiem nie rozumiem roznic pomiedzy modelami RPM i Octane 2010 roczniki. Rozumiem jedno, ze octane bardziej wyklucza jazde freestylowa, ale czy RPM w tym przypadku jest gorszy od Octane patrzac na niego pod katem poczatku przygody z kitem? Troche sie rozpisalem, ale mam nadzieje, ze przekazalem troche informacji ktore pozwola Wam mi lepiej doradzic.

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post19 cze 2010, 02:07

arczito pisze:no ale on jeden przeciwko waszej wiekszosci... :doh:

Jak często będziesz miał możliwość pływać? Codziennie, od święta?

Awatar użytkownika
arczito
Kontaktowanie:

Post19 cze 2010, 08:15

pracuje tyle ile chce i zawsze moge sie zerwac, takze jesli tylko bedzie wiatr, to bedziesz mnie widzial no wolinie jak psuje nowy piekny sprzet. :)

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post19 cze 2010, 09:27

To kup dwie dobre uzywki :wink:

Awatar użytkownika
arczito
Kontaktowanie:

Post19 cze 2010, 11:47

wlasnie o to chodzi, ze chce latawiec z 2010 roku.

bobek_h
Kontaktowanie:

Post19 cze 2010, 11:54

A czym to uzasadniasz?

PS. tu akurat dirtmiron czy jak mu tam ma rację, jeden latawiec to sam też bym dla siebie wybrał 11 :)

Awatar użytkownika
arczito
Kontaktowanie:

Post19 cze 2010, 11:59

czym uzasadniam chec posiadania latawca z 2010 roku? tym, ze chce miec go przez kolejne 2 sezony, a uwazam ze poprawki wprowadzone miedzy 2009 a 2010 sa widoczne a cena miedzy nimi wiele sie nie rozni wbrew pozorom. powiedz mi jeszcze ten 11m akurat na moja wage optymalny wg Ciebie?

bobek_h
Kontaktowanie:

Post19 cze 2010, 12:23

Skoro możesz się zwalniać z pracy w każdym momencie, więc nie ominą Cię te fajne silniejsze wiatry, ale nie pływałem na octanie więc nie wiem jak w tym szczególnym latawcu będzie.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post19 cze 2010, 13:30

ok, przy docelowo jednym latawcu to przy twojej wadze i dostepnym wolnym czasie :) mozna poważnie myslec o 11
ale jezeli maja byc to dwa latawce to zestaw circa 13 i 9 bedzie optymalny

Awatar użytkownika
bobo
Deska: RRD, Nobile
Latawiec: Slingshot, RRD

Post30 cze 2010, 21:43

Dzisiaj mialem okazje poplywac na swoim nowym Octane 15m, jako ze jestem poczatkujacy moje odczucia moga byc inne od prosow ale co tam. :wink:
Wialo na poczatku malo jakies 8 knots, dalem rade plywac z lekkim ostrzeniem z deska 134x45 przy moich 78kg, czyli jak dla mnie super dol. Latawka zachowuje sie przewidywalnie, jest szybka jak na swoj rozmiar (w porownaniu z 16m "gabrysia" Crossbow IDS 2009, ktora testowalem wczesniej). Podczas plywania wiatr wzmogl do 15kn, w szkwalach do 19kn i dalej dawalem rade po zaciagnieciu delikatnie de-powera, a skoki i hang time to po prostu mistrzostwo. Lecisz i lecisz. :thumbsup:
Bar prosty i przejrzysty, bez rzadnych zbednych elementow, jak dla mnie rozwiazanie z trymerem depower'a przy czikenie jest genialne, nie musze juz siegac jak "malpa" do tasmy (a niski nie jestem) jak w mojej drugiej latawce (nie bede wymnienial nazwy bo mnie zaraz tu zjedza zywcem)! Jeden minus to brak gumek na koncach baru do przytrzymana linek po zwinieciu. Fajna sprawa jest ketlik i stoper przydatny zwlaszcza na halsie.
Wykonanie latawki to pierwsza liga, wzmocnienia wszedzie gdzie powinny byc, no i w koncu oslonki neoprenowe na systemie one pump!
Pozdr!

Awatar użytkownika
bobo
Deska: RRD, Nobile
Latawiec: Slingshot, RRD

Post15 gru 2010, 17:18

Mam pytanko do uzytkownikow Octane i specow od Sling'a :) , otoz jak wyglada realny zakres tej latawki w rozmiarze 11m dla ridera 79kg? Tabelka w moim odczuciu jest chyba troche asekuracyjnie zrobiona. :wink: Posiadam 15m i chce wymienic swoja inna latawke 11m i zastanawiam sie czy wybrac Octane 11m czy 9m??? Wiem ze z 11m pokryje zakres idealnie (wg. tabelki), ale jak z realnym dolem 9m i gora 11m?
Pozdr!

Wróć do „Recenzje & Opinie”