BEST 2008 - zmiany w barze i latawcu.. Waroo, Nemesis, Guroo

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post30 cze 2008, 11:57

Maslak pisze:Mam pytanie??? Ty pewnie Ziomek bedziesz najbardziej zorientowany. Czy bar 07 do waroo 08 trzeba w jakis sposob trymowac czy jest oki w takiej wersji jak do 07??? I jeszcze jedno, na ktory wezelek standartowo podpiac linki na 3 tak jak w 07 czy troszke inaczej?? Pytam bo instrukcji mi bark:p
Dzieki z gory za odpowiedz.

wszystko tak samo :idea:
z 06 tez..
pasują jak ulał
i chwała im za tę kompatybilność..
:)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maslak
Dostał piwko: 2 razy

Post30 cze 2008, 13:00

Ziomek. pisze:
Maslak pisze:Mam pytanie??? Ty pewnie Ziomek bedziesz najbardziej zorientowany. Czy bar 07 do waroo 08 trzeba w jakis sposob trymowac czy jest oki w takiej wersji jak do 07??? I jeszcze jedno, na ktory wezelek standartowo podpiac linki na 3 tak jak w 07 czy troszke inaczej?? Pytam bo instrukcji mi bark:p
Dzieki z gory za odpowiedz.

wszystko tak samo :idea:
z 06 tez..
pasują jak ulał
i chwała im za tę kompatybilność..
:)

pozdrawiam

dzieki za info!!! Potestuje jak powieje:)

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post02 lip 2008, 00:26

Ziomek macie może takie footpady u siebie? BEST Footpads (Hover pads)
Obrazek

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post02 lip 2008, 11:56

Smokie pisze:Ziomek macie może takie footpady u siebie? BEST Footpads (Hover pads)

nie mamy
a czemu pytasz?

pzdr

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post02 lip 2008, 14:20

Bo sa podobne do liquida czyli dobrze amortyzuja a mozliwe ze lepiej trzymaja noge. Chcialem sprawdzic. Przyuwazylem u takiego jednego co mu mocno w kolana idzie ;)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 11:59

Smokie pisze:Bo sa podobne do liquida czyli dobrze amortyzuja a mozliwe ze lepiej trzymaja noge.

..sprawdź więc koniecznie PADY i STRAPY F-ONE :idea: :shock:

pzdr

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post05 lip 2008, 00:58

Co myślicie o takiej przeróbce baru 07:
Obrazek

Linki nośne chce odczepić od kółek przepleść przez oczka i przyczepić do nowych kółek na które czekam już tydzień :evil: Do nowych kółek doszyje sobie uchwyty jak w OH Shit Safety Release. Będzie identycznie jak w barze 08. Zastanawia mnie jednak czy nie zrobić sobie patentu jak na rysunku( czerwona linia) Linka zaczynała by sie przy krętliku, przechodziła przez bar i zakończona by była kółkiem do podczepienia lisza.Taki system wg mnie lżej by pracował bo w oryginalnym musi naprawdę mocno szarpnąć żeby zadziałał. Poprawcie mnie jeśli sie mylę.

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post05 lip 2008, 09:38

qbaepp11 pisze:Co myślicie o takiej przeróbce baru 07:
Obrazek

Linki nośne chce odczepić od kółek przepleść przez oczka i przyczepić do nowych kółek na które czekam już tydzień :evil: Do nowych kółek doszyje sobie uchwyty jak w OH Shit Safety Release. Będzie identycznie jak w barze 08. Zastanawia mnie jednak czy nie zrobić sobie patentu jak na rysunku( czerwona linia) Linka zaczynała by sie przy krętliku, przechodziła przez bar i zakończona by była kółkiem do podczepienia lisza.Taki system wg mnie lżej by pracował bo w oryginalnym musi naprawdę mocno szarpnąć żeby zadziałał. Poprawcie mnie jeśli sie mylę.

A ta linka nie będzie sie blokować na przelotce baru ? to mogłoby być niebezpieczne...
pzdr

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Kontaktowanie:

Post05 lip 2008, 09:43

Tego nie wiem i dlatego pytam. Oczywiście jeśli bym sie na to zdecydował zrobiłbym próby czy sie nic nie będzie blokować.

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post05 lip 2008, 09:52

qbaepp11 pisze:Tego nie wiem i dlatego pytam. Oczywiście jeśli bym sie na to zdecydował zrobiłbym próby czy sie nic nie będzie blokować.

A zamiast tej linki, może przypiąć tam długiego lisza? Tylko będzie się dyndał strasznie.....

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post07 lip 2008, 15:42

Przetestowałem 13m besta 08. Pływałem wcześniej na SB1 więc skok technologiczny jest spory i nie można tych latawek porównywać ale miałem możliwość na ostatnim 2 dniowym wypadzie przeskoczyć przy tym samym wietrze "z przepięcia" na SB3 12m i stwierdzam, że szmatki tak samo szybko pracowały (waroo był ustawiony uprzężą fabrycznie czyli dwa supełki na fast) Jednak jeden metr więcej na pewno swoje robi, co zresztą było widać, kto jak trzymał wysokość jak wiaterek siadał.

Jeśli chodzi o jakość wykonania szmaty to pierwsza klasa - uszyta solidnie i wzmocniona tam gdzie trzeba. Bar bardzo wygodny i komfortowy, niestety miałem tego pecha, że po 2 dniach po 3 godziny linka depowera wyglądała jak po roku co najmniej intensywnego walczenia. Ponoć się to zdarza bardzo rzadko - niestety mi :/ Ale nie ma tego złego..., prawdopodobnie niedługo pochwalę serwis gwarancyjny za szybkie działanie

Podsumowując, latawiec jest w cenie katalogowej kilka(naście) stówek tańszy jak inne marki a niczym im nie ustępuje. Jeszcze Raz Polecam!

PS - stoper ball faktycznie jest mega stoper... Kilka razy przez niego na zwrocie zaliczyłem "wodolot przez deskę" ;-)

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post13 lip 2008, 15:20

z racji wykonywanej pracy mam styczność z waroo codziennie na wodzie i moim obowiązkiem jest korzysać z systemu bezpieczeństwa na tyle często aby wyrabiać u kursantów odruchy prawidłowe i uczyć ich skutecznie i szybko działąć w wodzie.

Po co o tym piszę? Bo padło pytanie o kiteloopy przy podpięciu leszcza do OSH (teraz OSR - a przynajmniej tak jest podpisane kółeczko ;) )

Mogą się zdarzyć kiteloopy w 3 systuacjach
1) jak użyjecie zrywki na chickenie przy słabym wietrze i kite nie będzie podczas zrywania miał odpowiedniej mocy aby rozpiąć rzep pocujący OSR rączkę do linki sterowej. Zdarzyło mi się ze 2 razy, że zaczął kręcić kiteloopiki jak ktoś zerwał się z latawcem stojącym w zenicie przy 10kt. Wtedy NOWY rzep dobrze zapięty ma dość mocy aby kiteloopy wytrzymać
2) Wiadomo jak się coś gdzieś zaczepi że bar nie odleci to i owszem. Ja mam leszcza slingshota, który ma z dupy karabińczyk, bo ma taki, że bardzo łatwo łapie linki. Raz mi się zdarzyło że przy zrywaniu się podczas kiteloopa leszczyk zaczepiony o OSR zaczepił o linkę depowera kiedy bar odlatywał z moich rąk. Efekt był taki że przydała się zrywka na leashu bo wiatr był do brzegu.
3) Jak ktoś poedepnie nie do tego kółeczka (a o pomyłkę nie trudno) to wiadomo co się dzieje :)

syt 1. ja wiem że przy 10kt pro i nie tylko można śmigać bez leasha wogóle. Ale podczas szału na zatoce zdarza się ze kolo wpływa w kursanta splątują się latawcami i teraz co? Jeden się zerwie i kite spadnie "normalnie" a drugiemu zacznie kręcić loopy. NIC MIŁEGO

Przy podpięciu LAND kite spada "prawie" jak slingshot rev.

I to fakt jak szybko się dojdzie do baru to jest duuuuuża szansa że pozbieracie się bez spaceru z kajtem pod pachą do brzegu.

__kater__
Postawił piwka: 6 razy

Post14 lip 2008, 16:20

serwis gwarancyjny stanowczo udany :) Dostałem nowy bar, mam nadzieje ze będzie mi długo służył :)

PS lepiej sobie dopłacić zawsze do kuriera, chyba ze macie mocne nerwy...

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post14 lip 2008, 16:39

zgred zadna z tych 3 sytuacji.
tu masz opisana "spirale smierci":
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... c&start=15
jak mi sie wydaje podpiecie wlasnie do land wyeliminuje problem. ciekawe czy ktos testowal w warunkach przezaglowania.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Kontaktowanie:

Post16 lip 2008, 22:36

Zrobiłem upgrade baru 07 na 08.Wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek

Wróć do „Recenzje & Opinie”