RRD Obsession vs Passion

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post05 wrz 2012, 17:54

RRD robi za dużo różnorodnych latawców /o deskach nie wspomnę :idea: /.
Trzeba by to było jakoś ogarnąć i wymienić jakie są do czego. Łatwiej było
by ludziom się ukierunkować w wyborze tego jedynego.
Znam większość chyba trzeba by tu coś skorobnąć :)

dembek90
Deska: Shinn Player, Shinn Duke

Post23 wrz 2012, 17:37

A zapytam was jeśli chodzi o latawce przeznaczone konkretnie pod różne style czy to FS czy FR czy race czy wave itd to latawiec do FS nie wyklucza wave? FR nie wyklucza FS i takie inne kombinacje? Chodzi mi o to że szukam latawca uniwersalnego coś na fikołki i inne pierdoły ale też na fale, z tym że (opinie niektórych) nie chciałbym, zeby blokował progres.. powiedzmy taki złoty cudowny latawiec do wszystkiego, który będzie dawał rade. Teraz proszę o opinię czy lepiej kupić latawce 2 latawce rozmiar jakieś 11m2 i 7m2 ( moja waga 65) Np vision czy np 12m2 Obsession i 7m2 Religion ? Jako set FS/Wave? oczywiście mówiąc tu o polskich warunkach wiatrowych..

pepek
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2012, 18:21

Obsesja 10,5m i 7m ( nie pro ), dla mnie najbardziej uniwersalne. Lepiej nie mieszac dwoch roznych rodzajow latawcow tzn vison i religion. Albo jesli nie obsesje to wybierz set visonów, bardzo fajne latawce chociaz nie wiem jak do wave sie nadadzą, ale mysle ze dadza rade :thumb: . Religie beda za szybkie do freestyle. No ale na wszystkim mozna plywac (odpowiedz na Twoje wykluczanie :)).
Ja korzystam z setu obsesji 12,9,7 ale z reguly przy mojej wadze identyczna jak Twoja, zwykle wybieram 9 lub 7.

Awatar użytkownika
kanap4
Deska: 77
Latawiec: RRD Obsession, SS RPM

Post24 wrz 2012, 08:46

Ja ważę ok 75kg i jako podstawowego używam Obsesji 10,5, więc tym bardziej dla Ciebie będzie odpowiednia. Dodatkowo 7m fajnie by uzupełniało zestaw.

Nie wiem jak na falę, ale do FS (przynajmniej początków) nadaje się bardzo dobrze. Zresztą...mi się na wszystkim dobrze pływa :) .

sersciuch
Deska: north freestyle fish
Latawiec: rpm
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post24 wrz 2012, 13:00

A zapytam was jeśli chodzi o latawce przeznaczone konkretnie pod różne style czy to FS czy FR czy race czy wave itd to latawiec do FS nie wyklucza wave? FR nie wyklucza FS i takie inne kombinacje? Chodzi mi o to że szukam latawca uniwersalnego coś na fikołki i inne pierdoły ale też na fale, z tym że (opinie niektórych) nie chciałbym, zeby blokował progres.. powiedzmy taki złoty cudowny latawiec do wszystkiego, który będzie dawał rade. Teraz proszę o opinię czy lepiej kupić latawce 2 latawce rozmiar jakieś 11m2 i 7m2 ( moja waga 65) Np vision czy np 12m2 Obsession i 7m2 Religion ? Jako set FS/Wave? oczywiście mówiąc tu o polskich warunkach wiatrowych..

latawiec do wave m abyć szybki i tak naprawdę to 12 nie nadaje się do tego celu bo z natury ma słabe ruchy a 7 natomiast praktycznie każda ma dość wigoru żeby pływać na falach

CMR69
Postawił piwka: 1 raz

Post26 wrz 2012, 10:02

pepek pisze: Lepiej nie mieszac dwoch roznych rodzajow latawcow tzn vison i religion. .

Mogłbyś rozwinąć tą myśl? Tez jestem początkującym i zastanawiałem się nad kupnem 2 latawców: 12m do Freeride/handtime itd. i 9 lub 7 do freestyle/wave. Zły pomysł?

pepek
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2012, 11:55

Mozesz kupić. Na wszystkim da sie plywac :)
Jednak musisz wziasc pod uwage, że beda to dwie rozne konstrukcje i na jednej bedzie moze Ci sie lepiej plywac. Po pewnym czasie stwierdzisz ze jednak wolabys miec np dwie obsessje, zamiast obsesji i religi.Sa konstrukcje mniej lub bardziej do siebie zblizone. Oprocz szybkosci beda sie tez roznic zakresem wiatrowym. Ale co kupisz to juz Twoja inwidualna decyzja. Każdy niech kupuje wedlug uznania i tego jaki styl bedzie plywal w danych warunkach.

Lokales
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2012, 20:59

Zgadzam się z pepkiem, dwa takie same latawce są dobrym rozwiązaniem. Powiedzmy na to do FS/FR Obsession 9 i 7 przy wadze 70 kg jest zestawem mistrzowskim :thumb: A do wave też dadzą radę bardzo dobrze (sprawdzone). Gdybym miał furę "króli" to bym do tych dwóch wziął jeszcze Religię 6, gościnnie ujeżdżałem model 2012 i stwierdzam, że jest to obłędnie szybka i stabilna konstrukcja :clap: Prędkość Religii w oknie wiatrowym będzie utrudniać progres FS, więc Obsession jest racjonalnym wyborem na fikołki, przy tym dobrze radząc sobie w apokaliptycznie rozbujanym morzu. : )

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2012, 21:06

Lokales pisze:Powiedzmy na to do FS/FR Obsession 9 i 7 przy wadze 70 kg jest zestawem mistrzowskim :thumb: A do wave też dadzą radę bardzo dobrze (sprawdzone).

ekhm 10,5 i 7 :wink:

Lokales
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2012, 06:53

Tak może być z pewnością 10.5, wszystko zależy od techniki jaką posiadamy. Osobiście 9kę oblatuję od 12 supełków, co mi w zupełności wystarcza. Peace.

sersciuch
Deska: north freestyle fish
Latawiec: rpm
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post27 wrz 2012, 07:44

Lokales pisze:

Tak może być z pewnością 10.5, wszystko zależy od techniki jaką posiadamy. Osobiście 9kę oblatuję od 12 supełków, co mi w zupełności wystarcza. Peace.

:lol:
nie wszystko

Awatar użytkownika
bellaiza
Latawiec: Naish Cult Sport, RRD Passion
Dostał piwko: 2 razy

Post29 cze 2015, 22:40

Hej :)
Dziś się zgadałam z kumplem, który kupił swojemu dziecku za duży latawiec (Obsession, 7m z 2015r), że się z nim zamienię za dopłatą na mój Passion, 5m z 2010r. Dzieciak waży 35kg, a ja 59. Poczytałam sobie, co Pinio napisał o Obsession i odrobinę się waham - bo jestem na etapie startów tylko na lewą nogę i nawet nie umiem zawracać, a poza tym ostatnio próbowałam kite'a w 2011 r. kiedy wlazłam sobie z moją 5-tką na Sotavento na prawie 40 knt. Wiem, że już jej nigdy nie użyję (w ogóle miałam zrezygnować z kite'a przez problemy z kolanami, ale ostatnio dużo pływam na wake'u i postanowiłam się z kitem przeprosić :) ).

Mam 3 pytania:
1. Czy Obsession mnie nie sponiewiera podczas nauki? Zawsze panowałam nad latawcem - to z dechą miałam kłopoty - myślę, że wake'uś mi w tym temacie dużo pomoże.
2. Czy dla dzieciaka 35-kilowego Passion w rozmiarze 5m będzie odpowiedni? - on też się uczy :) Kumpel się boi, że Pasja jest trudniejsza do opanowania od Obsesji, ale z tego, co czytam - jest odwrotnie. Jeśli jest tak, jak mi się wydaje, to chętnie uspokoję kumpla :)
3. Czy nic nie stoi na przeszkodzie, żebym sobie zostawiła swój bar, a kolega - swój? - Skrócił synowi linki ponoć do 15m.

dzięki za wszelkie info :)

Awatar użytkownika
madrej
Deska: 50/50
Latawiec: FX
Postawił piwka: 1 raz

Post29 cze 2015, 23:58

Uczyłem kumpla na swojej Obsesji 9m i mimo że był to mój pierwszy kursant to na trzeci dzień coś tam na jedną stronę popłynął. Latawiec jakoś nadmiernie go nie sponiewierał, raczej standardowe loty przy pierwszych startach.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
bellaiza
Latawiec: Naish Cult Sport, RRD Passion
Dostał piwko: 2 razy

Post30 cze 2015, 15:02

madrej pisze:Uczyłem kumpla na swojej Obsesji 9m i mimo że był to mój pierwszy kursant to na trzeci dzień coś tam na jedną stronę popłynął. Latawiec jakoś nadmiernie go nie sponiewierał, raczej standardowe loty przy pierwszych startach.

Któryś z Was jest zdolny :D

Obejrzałam sobie ceny RRD i jestem zdziwiona, jak się zmieniły od 2011 r, w którym to my kupowaliśmy dobie 2 pasje (fakt - myśmy kupowali we wrześniu, na przecenie, ale mimo wszystko - różnica jest gigantyczna...):
    MKIII 5m za 2450zł
    MKIII 7m za 2680zł
i to były ceny z barem, leashem i plecakiem.

Teraz na te zestawy oferta w ABC Surf wygląda tak:
    Passion MKVII 5m za 4769zł
    Passion MKVII 7m za 4989zł
    Vision MKII 7m - 2490zł - sam latawiec

Wydaje mi się, że kolega chyba się nie zdecyduje na zamianę (teraz rozważa odkupienie tego mojego latawca, bo ma 2-kę dzieciaków), więc może jest tu ktoś, kto chciałby się zamienić na Passion MKIII, 5m? - szukam latawca, który miałby 7-9m. Mój Passion był na wodzi 20 min, przeszłam się z nim za tyczki w lagunce Rene Egli i go wylądowałam :) A więc jest, jak nówka sztuka :)

Wróć do „Recenzje & Opinie”