Czapla Kiteboards

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post06 maja 2015, 21:14

Kto zna Olka wie, że Kite dla niego to wielka życiowa PASJĄ i właśnie tą pasję czułem oglądając i testując jego wszystkie dotychczasowe model desek jakie wykonał. Nie wszystkie z nich były hitem i często wychodziły błędy popełniane w różnych fazach projektowania, natomiast obecne dechy są ... no właśnie w tym momencie chciałem zachęcić do ich testowania, bo własnie szczera opinia riderów będzie dla mojego kolegi jedyną konkretną "zapłatą" za jego pracę jak również pomocną informacją do ulepszania jego produktów.
Ja osobiście jestem pełen podziwu z jaką determinacją Olek dąży do perfekcji w tym co robi, a bezapelacyjnie wymaga to niewiarygodnie dużo czasu spędzonego w pracowni.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post06 maja 2015, 21:47

Fajna inicjatywa, chętnie bym przetestował

Awatar użytkownika
Kisiel
Deska: CzaplaKiteboards :D
Latawiec: North/Cabrinha/Flysurfer
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post08 maja 2015, 11:17

kilka zdań i przemyśleń po kilku dniach i ponad 12 h pływania w różnych warunkach od 14 do 34 węzłów..
Jak było napisane na początku..deski zostały wykonane dla ściśle określonej grupy osób o różnym wzroście i wadze....oprócz długości i szerokości brana była pod uwagę także grubość rdzenia, rocker, ilość warstw szkła lub carbonu ;) tak wiec opinia każdego z riderów, którzy maja swoje indywidualne deski może być ciut inna ale zapewniam, że w żadnym choćby najmniejszym stopniu nie jest negatywna ;)
Ja ważę aktualnie około 83 kg wzrost 179 cm i optymalny rozmiar deski to 133x42cm jej twardość oceniam na 7/10 jest to to moja indywidualna ocena w porównaniu do desek twardych jakimi były bez wątpienia świetne modele 666 (twardość 9/10) jak dla mnie taka twardość jest optymalna i pozwala na komfortowe pływanie bez bólu kolan i czasami nieprzyjemnego "tłuczenia"..szybkość wejścia w ślizg i trzymanie krawędzi przy słabym wietrze może wydawać się dziwne ale jest zbliżona albo i równa 140cm BigFootowi (?)
Jak wiadomo deska ma także wpływ na loty co jest dla mnie esencją kitesurfingu ( nie kręcą mnie HaPeki itp choć co niektóre całkiem fajnie wyglądają) a wiec trzyma ona krawędź do samego końca do momentu w którym chce się katapultować w kosmos jednak każdy lot trzeba kiedyś zakończyć i tu jest coś co także sprawia że ta deska jest świetna a mianowicie "amortyzowanie" lądowań..są one naprawdę mniej odczuwalne dla kolan niż np FlyRadical M (świetna deska) lub ProRider 3D(ta akurat średnio mi podeszła).. moja decha dzięki odpowiedniemu rockerowi jest optymalnym wyważeniem na morze i zatokę przy 25 + knotach gdzie robi się "kartoflisko".. kolejną mega ważna rzeczą jak dla mnie jest waga deski i jest to bez wątpienia najlżejsza!! ( golas bez okuć ) deska jaka miałem w reku, niestety nie pamiętam "gołej" masy a rozkręcać wszystko teraz i szukać wagi z zieleniaka mi się nie chce :D pewnie o czymś jeszcze zapomniałem ale to się dopisze w kolejnym poście jak będzie potrzeba najlepiej w wielkim poście hehe

aaa shape jak widać zbliżony do Nobilków ale nie do końca .. inna długość i szerokość, inny rocker, inna grubość .. pseudo kanaliki na górze co to inni widywali je na dole ;) a właśnie kanaliki służą do kilku rzeczy..redukcji masy, trzymania przy trikach board off'owych lub noszeniu bo jak wiadomo na zatoce mieć rączkę to trzoda oraz mają one znaczenie konstrukcyjne skręcanie deski i design po prostu fajnie to wygląda..

wiem, ze zaraz znajdzie się jakiś specjalista, który powie że pisze głupoty bo to i tamto ale są to moje indywidualne odczucia i może się nie znam ale deskę nadal mam zajebistą ;) pozdrawiam ;)
a tak oto ona wygląda
ps. ten brzydki koleś to nie ja :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Załączniki
10417760_1598647480417971_2883132086046698105_n.jpg
10417760_1598647480417971_2883132086046698105_n.jpg (41.08 KiB) Przejrzano 3080 razy
10417760_1598647480417971_2883132086046698105_n.jpg
10417760_1598647480417971_2883132086046698105_n.jpg (41.08 KiB) Przejrzano 3080 razy

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post08 maja 2015, 22:28

ja cały czas jestem w szoku !!! Szacunek za projekt jeśli pływają tak jak wyglądają to mi wystarczy!! :clap: :clap:

robertdr
Deska: biały Yamay
Latawiec: trzy gabrysie
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post08 maja 2015, 23:57

Ale przecież jeden co zawsze coś mu się nie podoba napisał, że to nie jest "theBEST" :D :D :D

ps
chętnie popływam jak będzie okazja

pozdrawiam
R

Awatar użytkownika
djbartekk
Deska: Czapla Kiteboards
Latawiec: F-one Bandit Flysurfer Cronix
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2015, 07:18

WYWIAD Z WYKONAWCĄ DESEK - OLEK CZAPLA
prowadzi: Bartek Pogorzelski - team beKite

beKite: Siemka może najpierw kilka słów o Tobie?
Olek: Cześć. Urodziłem się w Gdańsku w wieku 6 lat wyjechałem wraz z rodzicami do Niemiec. Pływam na kitesurfingu 7 lat, od dziecka jestem związany z morzem wraz z rodziną przez 10 lat w sezonie mieszkamy w Łebie.
beKite: skąd w ogóle pomysł na deski ?
Olek: Po ukończeniu studiów w Niemczech postanowiłem z moim ojcem w całości oddać się naszej pasji jaką jest kitesurfing, posiadając wrodzone zdolności manualne podjąłem decyzję o ukierunkowaniu się w wolnym czasie na tworzeniu desek. W pełni jest to nasze hobby, które postanowiliśmy zjednoczyć w Czapla Kiteboards. Moja przygoda z pracą nad deskami zaczęła się kilka lat temu, kręciłem się w temacie na niemieckim kiteforum z ciekawości przeglądałem wątki nt. budowy desek, ze względu na możliwość dostępu do narzędzi oraz miejsca na warsztat postanowiliśmy wraz ze Stexem wykonać ręcznie deskę do kitesurfingu. Pierwszy TwinTip powstał w 2011 roku głownie na podstawie zebranych informacji oraz własnych doświadczeń, które wymagały poświęcenia wolnego czasu.
beKite: Twoja droga do obecnego projektu ProTon (nazwa obecnej deski 2015) ?
Olek: Początki były trudne i długotrwałe :) Pierwsza deska z 2011 pochłonęła nam cały rok pracy a złamała się po dwóch tygodniach, taki był start. Następne na podstawie testów zmianom uległy modyfikacje techniczne, przyśpieszyła się produkcja i w 2012 roku powstało 12 desek naszej pierwszej serii. Kolejne lata rozbiły się o temat dopracowania technologii, powiązane to było z wykonaniem wielu ilości desek, inwestycji oraz powstania narzędzi do pracy.
beKite: Jak wyglądała twoja praca, ile czasu poświęcałeś na wykonanie jednej deski TwinTip ?
Olek: Spoko to nie tylko TT, powstały też deski wakeskate, tandem i alaia, ogólnie przez okres zimy zbudowaliśmy 23 deski przez 4 miesiące. Opierała się ona przede wszystkim nad zmianą metody "prasy",która jest sposobem na stworzenie wielu ilości desek w krótkim czasie. Zmieniliśmy to ze względu na jakoś wykonania i indywidualne oczekiwania ridera. Technologia z której korzystamy to resin infusion, jest to zaawansowane i kosztowne podejście pochłaniające wiele czasu, posiadające dużo zalet opierających się na: wadze deski, jej spójności oraz dokładności wykonania.
beKite: Skąd wzór shape ?
Olek: Od czasu kiedy zaczęliśmy swoją przygodę z kitesurfingiem, przetestowaliśmy wiele desek różnych firm. Na temat testowania shape nie zrównamy się z profesjonalnymi firmami posiadającymi wieloletnie doświadczenie. Nie ma sensu "odkrywać koła od nowa", wzorujemy się na zaletach współczesnych desek.
Według mnie kształt (outline) deski powinien być dopasowany do indywidualnych wymagań i akwenu na którym pływamy.
beKite: ... indywidualnie ?
Olek: Deskę dla kitesurfera dopasowujemy na podstawie: wagi, wzrostu, umiejętności oraz jego preferencji. Każda deska zawiera czynniki, które jesteśmy w stanie personalnie dopasować składa się to na między innymi rdzeń deski, laminat, outline, rocker itd...
beKite: Jak z grafiką ?
Olek: Grafikę można dopasować indywidualne na spodzie i topie deski.
beKite: Co dalej ? Kiedy następne deski ?
Olek: Teraz śmigamy w Łebie, ciesząc się ze swojej pracy. W zależności od dalszych chęci i zainteresowania naszym projektem podejmiemy decyzje o uruchomieniu kolejnej serii na rok 2016. Poważnie zastanawiamy się nad zaprojektowaniem deski foilboard.
beKite: Skąd takie podejście, nie pakujesz się w komercje ?
Olek: W tym momencie cieszę się z faktu, że moje otoczenie pływa na deskach stworzonych przez Czapla Kiteboards. Budują i dopingują nas do dalszej pracy ich pozytywne opinie.
beKite: plany na obecny sezon ?
Olek: Ukończyliśmy niedawno kurs instruktorski PZKite, szeroko patrzymy w przyszłość będąc powiązanym w team beKite, nastawieni głęboko na progres kolejny rok otwieramy bazę na plaży zachodniej i zapraszamy na testy.

Awatar użytkownika
gajtas
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2015, 07:42

Gratuluję odwagi, pasji, samozaparcia w dążeniu do celu. Trzymam kciuki i życzę powodzenia w nowych projektach.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kisiel
Deska: CzaplaKiteboards :D
Latawiec: North/Cabrinha/Flysurfer
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2015, 11:49

1.
kowal pisze:ja cały czas jestem w szoku !!! Szacunek za projekt jeśli pływają tak jak wyglądają to mi wystarczy!! :clap: :clap:

uwierz na słowo tym razem ;) testować dechy można w Łebie zawsze gdy zawieje ;)
2.
wywiad krótki ale po części powinien zamknąć na chwilkę naszych 'hejterów' ;)
3.
najbliższy termin testowy to chyba niedziela ;) dam nawet na swojej się przepłynąć :D

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2015, 17:54

Kowal dawno Cie w Łebie nie było widać, wiec masz może w końcu pretekst żeby się pojawić.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2015, 20:52

Kisiel pisze:po części powinien zamknąć na chwilkę naszych 'hejterów' ;)

djbartekk pisze: Pierwsza deska z 2011 pochłonęła nam cały rok pracy a złamała się po dwóch tygodniach, taki był start..

..podrzućcie kilka na testy, przykręcimy buty, nie będą trwały dwa tygodnie..

TYLE w temacie :hand:

peace

Awatar użytkownika
adii
Deska: ACE
Latawiec: SB,Vector
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post09 maja 2015, 21:56

Ziomek. pisze:
Kisiel pisze:po części powinien zamknąć na chwilkę naszych 'hejterów' ;)

djbartekk pisze: Pierwsza deska z 2011 pochłonęła nam cały rok pracy a złamała się po dwóch tygodniach, taki był start..

..podrzućcie kilka na testy, przykręcimy buty, nie będą trwały dwa tygodnie..

TYLE w temacie :hand:

peace

Dotrzymasz słowa :?: :pray:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post10 maja 2015, 08:45

adii pisze: Dotrzymasz słowa :?: :pray:

..nie zwykłem rzucać słów na wiatr, szanuję go ..

JEŚLI jesteście tak pewni , jak ja innych desek - zapraszam :wink:

nie wiem CO miał "rozwiać" wywiad - moje skromne doświadczenie mówi mi, że wyprodukowanie wytrzymałej deski metodami chałupniczymi jest BARDZO trudne
ktoś tu porówna taką manufakturkę do małego browaru - "świetne" porównanie - pod warunkiem , że ta deska miała by być do jedzenia :thumb:

peace

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post10 maja 2015, 09:15

Ziomek. pisze:
adii pisze: Dotrzymasz słowa :?: :pray:

..nie zwykłem rzucać słów na wiatr, szanuję go ..

JEŚLI jesteście tak pewni , jak ja innych desek - zapraszam :wink:

nie wiem CO miał "rozwiać" wywiad - moje skromne doświadczenie mówi mi, że wyprodukowanie wytrzymałej deski metodami chałupniczymi jest BARDZO trudne
ktoś tu porówna taką manufakturkę do małego browaru - "świetne" porównanie - pod warunkiem , że ta deska miała by być do jedzenia :thumb:

peace

Jest bardzo trudne, ale nie niemożliwe. Tak powstała np. Tona Boards, gdzie Dereck Camacho robił customowe deski pod buty od lat i użytkownicy byli zadowoleni, Hadlow w zamierzchłych czasach też pływał na Lost Cause, które też nie były seryjnie robione. Jak jest w tym przypadku to nie wiem, sam bym nie kupił, ale jak komuś pasują to czemu nie. Wyjdzie pewnie po pół roku czy będą delaminowały.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post10 maja 2015, 09:48

jedi1 pisze:Jest bardzo trudne, ale nie niemożliwe. sam bym nie kupił, ale jak komuś pasują to czemu nie. Wyjdzie pewnie po pół roku czy będą delaminowały.

..przez 15 lat przerobiłem kilkadziesiąt hurraoptymistycznyuch produkcji customowych i STĄD mój sceptycyzm, wielkie rzeczy miały być , nikt dziś o nich nie pamięta :hand:
+ z oględzin na żywo :hand:

do wszystkiego podchodzę sceptycznie - aniżeli z hurra-optymizmem
swoje pierwsze CLASHE też walnąłem w kąt i pływałem na Armadzie a przez przypadek, który opisywałem wielokrotnie (pożyczony od kolegi CLASH z innym ustawieniem wiązań) wróciłem do nich OCZAROWANY

..TE deski nie widzą mi się już po oględzinach, ale jasne, sprawdzimy jak lądują 80kg KL jeśli trzeba :thumb:

peace

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post10 maja 2015, 12:19

Kara$ zaczynał podobnie i jakoś mu wyszło :wink:

Wróć do „Recenzje & Opinie”