BEST KITEBOARDING 2014 - modele, opisy, testy.

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post16 maja 2012, 11:45

Nie chcialem juz tego pisac bo w barach Cabhini wszystko jest zatopione w gumie i nie ma wgladu co tam sie dzieje w srodku w Bescie chyba madzej to pomysleli poza tym waga tego drazka jest straszna :doh: .na wyjazdy woze zwylke 5 barow musial bym specjalny bagaz na bary kupowac.

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post16 maja 2012, 12:05

Wg mnie nie wszystko jest zatopione, bo linki sterówki spokojnie wyjmiesz całe, na końcach drążka (przynajmniej w IDS 2010) masz od spodu takie "dziurki" gdzie widzisz supełki od końcówek linek i można je sięgnąć małym śrubokrętem, żeby wyjąć. Na brzegach baru, gdzie jest "kąt prosty" z pianki EVA nie bardzo ma co "się dziać w środku" bo tam jest tylko ta pianka, żadnego plastiku/metalu w niej nie ma. Widać to bardzo dobrze np. gdy zwijam linki i dość mocno je wtedy naciągam. Końcówki wtedy jakby składają mi się (od naprężonych linek) do środka i z kąta prostego układają się pod kątem 30-40 stopni - gdyby tam w środku był wpakowany plastik/metal to na bank by coś pękło przy takim naprężeniu i dałoby się to odczuć przy użytkowaniu baru (np. "zgrzyty", przetarcie sterówek), a nic takiego się nie dzieje.

Pisząc o wadze drążka miałeś na myśli IDS Cabrinhi, czy bar Besta 2012?

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post16 maja 2012, 12:10

[quote="Ziomek- zakończenia baru - miękkie, płynne, zaokrąglone - nie trzeba nawet robić kiteloopów ani handlepassów by je docenić - więc powinieneś też :wink:[/quote]

--> patrz bar Cabrinha 2009 ;)

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post16 maja 2012, 12:14

Właśnie mu to pokazałem na poprzedniej stronie :wink:

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post16 maja 2012, 12:15

Właśnie to miałem na myśli - jedynie "delikatniej" to wyraziłem. Podobne rozwiązania - a nawet jeszcze więcej - oferował NORTH w 2010 roku:
Obrazek

z ciekawostek:

* regulowana długość baru - przy odrobinie wprawy oraz nie za mocnym wietrze można to zrobić nawet na wodzie. Mamy JEDEN BAR do wszystkich wielkości latawca
* możliwość regulacji mocy na węzełkach PRZY BARZE - także można zrobić to na wodzie
* vario cleat - umożliwia regulację odległości pomiędzy barem a linką depowera dzięki czemu osoby o "krótkich rączkach" mają linkę depowera zawsze pod ręką
* odkładany donkey dick - na fajnym "systemie" dla pływających UH - już nigdy nie będzie przeszkadzał przy wpięciu

Poza tym sam nowy system bezpieczeństwa BESTA wygląda "podobnie" jak ten, który NORTH miał już w 2010 roku a od tamtego czasu powstał już IRON HEART IV...

ALE TO PRZECIEŻ TEMAT O BEST KITEBOARDING!!
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, 12:23 przez peg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post16 maja 2012, 12:22

peg pisze:Właśnie to miałem na myśli - jedynie "delikatniej" to wyraziłem. Podobne rozwiązania - a nawet jeszcze więcej - oferował NORTH w 2010 roku:
Obrazek

z ciekawostek:
*regulowana długość baru - przy odrobinie wprawy oraz nie za mocnym wietrze można to zrobić nawet na wodzie. Mamy JEDEN BAR do wszystkich wielkości latawca
*możliwość regulacji mocy na węzełkach PRZY BARZE - także można zrobić to na wodzie
*vario cleat - umożliwia regulację odległości pomiędzy barem a linką depowera dzięki czemu osoby o "krótkich rączkach" mają linkę depowera zawsze pod ręką

Poza tym sam nowy system bezpieczeństwa BESTA wygląda "podobnie" jak ten, który NORTH miał już w 2010 roku...

Peg bar Northa jest świetny, ale nie mów, że sobie będziesz przepinał linki na wodzie, bo to jest jakaś kompletna abstrakcja i jeszcze ktoś wpadnie na taki pomysł i się zaplącze. "Regulowana długość baru" ma swoje minusy, ja np. wolę mieć krótki bar 43cm niż bar 45-55cm, bo mimo że przepniesz linki to drążek cały czas jest długi (inaczej ma tylko Airush).

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post16 maja 2012, 12:27

Hej Jedi - masz rację ale ja napisałem o "WPRAWIE". Da się to robić, robiłem to wielokrotnie podobnie jak przepinałem z długiego na krótki i odwrotnie - oczywiście wiąże się to z ryzykiem i jest niebezpieczne i nie zachęcam do tego a wręcz przestrzegam szczególnie niedoświadczonych kiterów. Jednak jest to możliwe nawet bez schodzenia z wody co w innych produktach jest niewykonalne. Kolejną rzeczą jest długość baru - owszem krótszy bar jest poręczniejszy (tu racja) ale w regulowanym chodzi bardziej o uniwersalność oraz regulację szybkości latawca a to zależy od miejsca podpięcia linek do baru

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post16 maja 2012, 14:06

Ziomek. pisze:- trymer depowera - o którym wspominasz - działa DOSKONALE - odpuść sobie dyskusję o "wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą" :hand: - temat taśmy vs knaga był poruszany TYLE razy.. argumentów na za i przeciw wypisanych na forum jest nadto, by je kolejny raz wymieniać

racja :idea: (sam jestem zwolennikiem taśmy)
dla ścisłości : w systemie Zeeko nie ma żadnej KNAGI :!: i duża zaletą jak dla mnie jest możliwość "minimalnego " dodawania mocy jak i jej zmniejszania.

pozdróweczka

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2012, 14:31

rolnik pisze: .Widzisz mi sie robia dziury w rekach nie od okladziny w barze( moze w zeekowym jednak jest ok :lol: )..

nie twierdzę że w innych okładzina jest "BE"
twierdzę jedynie - że TAK DOBREJ jak w BEST 2012 ja jeszcze NIE CZUŁEM :idea:
tyle..
nie każdy w Polsce jeździ Mercedesem (ja też :wink: ) ..bardzo wieelee Opli (też przecież niezłych) czy Kii śmiga po ulicach :hand:

a co od dziur - nie wnikam: zacznij passy - pogadamy o dziurach :hand:
moja technika przekładania jest na tyle niedoskonała, że często ręka nie trafia idealnie na drążek
i uwierz mi - CZĘSTO podczas testu rozmaitego "żelastwa" na moment przed wypinką przelatuje mi myśl: CZY warto mieć TO jedno przełożenie więcej
na rzecz czasem np wszystkich 10ciu paluszków w łapkach.. :roll:

rolnik pisze: Do tasmy tak naprawde nic nie mam mimo wszystko mnie nie przekonales ..

nie mam takiego zamiaru
jakby Ziko zmieniło knagi na taśmy - to TY będziesz mnie przekonywał do nich :lol:

rolnik pisze:...brakuje pokrowca na bar w tej cenie :wink: . Wole na zeekowym dragalu :hand:

..dorzucę Ci TRZY w gratisie - podaj adres wysyłki - leży tego ZBĘDNEGO :idea: NIGDY przez nikogo używanego badziewia u nas w bazie na kilogramy..
już nie na tony, gdyż przy okazji sprzątania bazy, pod hasłem ZERO SENTYMENTÓW - taczka z pokrowcami wyjechała do kontera "cleaners" :wink:

rolnik pisze:Nie chcialem juz tego pisac bo w barach Cabhini wszystko jest zatopione w gumie i nie ma wgladu co tam sie dzieje w srodku...

..nie bałdzo interesuje mnie co tam jest "zatopione" :doh: :lol:
podobnie jak w moim komputerze - interesuje mnie to - ŻE MA DZIAŁAĆ :idea:

rolnik pisze:.. poza tym waga tego drazka jest straszna .

wagi barów BEST bierzesz z tego samego miejsca co kurs EURO po 5,3 PLN ? :wink:
nie mam aptekarskiej - ale obstawiam, że BEST BAR nie odbiega wagowo , od Twojego ..a jeśli to raczej W DÓŁ :idea: :wink:

rolnik pisze:...na wyjazdy woze zwylke 5 barow musial bym specjalny bagaz na bary kupowac.

TYŚ WIDZIOŁ :shock: :lol:
obstawiam , że wlepek w paszporcie mam proporcjonalnie więcej, podobnie jak i barów w quiwerze (zwykle ze Szkołą latam)
i NIGDY nie przytrafiło mi się wykupować "specjalnego samolotu na bary" :shifty:

pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post21 maja 2012, 14:37

peg pisze:Hej Jedi - masz rację ale ja napisałem o "WPRAWIE". Da się to robić, robiłem to wielokrotnie podobnie jak przepinałem z długiego na krótki i odwrotnie - oczywiście wiąże się to z ryzykiem i jest niebezpieczne i nie zachęcam do tego a wręcz przestrzegam szczególnie niedoświadczonych kiterów. Jednak jest to możliwe nawet bez schodzenia z wody ..

GDZIE wtedy znajduje się Twój latawiec?
bo obstawiam, że w rękach innej osoby?

zmienna długość to na pewno plus dla osób posiadających jeden bar
mnie osobiście jest to ZUPEŁNIE zbędne - bo od kilku lat do każdego sajzu używam MOŻLIWIE NAJKRÓTSZEGO baru :hand:
fajnie jest to rozwiązane w Airrushu - jednak waga tego baru już odbiega od tych lubianych przez "rolnika" :wink:

peg pisze:* możliwość regulacji mocy na węzełkach PRZY BARZE - także można zrobić to na wodzie
* vario cleat - umożliwia regulację odległości pomiędzy barem a linką depowera dzięki czemu osoby o "krótkich rączkach" mają linkę depowera zawsze pod ręką
* odkładany donkey dick - na fajnym "systemie" dla pływających UH - już nigdy nie będzie przeszkadzał przy wpięciu

Poza tym sam nowy system bezpieczeństwa BESTA wygląda "podobnie" jak ten, który NORTH miał już w 2010 roku a od tamtego czasu powstał już IRON HEART IV...

ALE TO PRZECIEŻ TEMAT O BEST KITEBOARDING!!

POZA tąże (zbędną jak wspomniałem dla mnie osobiście :hand: ) regulacją długości baru - WSZYSTKIE pozostałe cechy , które wymieniasz BEST BAR 2012 RÓWNIEŻ :idea: posiada..
a "NOWY" (jak piszesz powyżej) system bezpieczeństwa BESTa , który North miał w 2010 ..BEST miał ..też w 2010 :lol:

Obrazek

..tak że ....ten..

pzdr

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post21 maja 2012, 15:04

Ziomek. pisze:GDZIE wtedy znajduje się Twój latawiec?
bo obstawiam, że w rękach innej osoby?

oczywiście! :twisted: :D

Ziomek. pisze:zmienna długość to na pewno plus dla osób posiadających jeden bar

w tym rzecz. Jasne jest, że Tobie to nie potrzebne ale jeśli masz set NKB to fajnie jest nie musieć wydawać dodatkowych $ na kolejny bar

Ziomek. pisze:POZA tąże (zbędną jak wspomniałem dla mnie osobiście :hand: ) regulacją długości baru - WSZYSTKIE pozostałe cechy , które wymieniasz BEST BAR 2012 RÓWNIEŻ :idea: posiada.. a "NOWY" (jak piszesz powyżej) system bezpieczeństwa BESTa , który North miał w 2010 ..BEST miał ..też w 2010 :lol:

Obrazek

Iron Heart Northa już w 2010 roku i wyglądał i pracował na zupełnie innej zasadzie niż system awaryjny BESTa 2010. Jednak nie ma o co kruszyć kopii - chodziło mi jedynie o fakt "miażdżenia" konkurencji - wydaje mi się (jak już wspomniałem), że jest "kilka" konkurencyjnych barów z "podobnie" ciekawymi rozwiązaniami.

peg pisze:ALE TO PRZECIEŻ TEMAT O BEST KITEBOARDING!!

Wróćmy do meritum

ALOHA!!

śnieży
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post21 maja 2012, 17:01

porównywanie iron heart i systemu BEST'a jest trochę bez sensu - w BEST cały system jest plastikowy (nie znam obecnych barów, piszę na bazie redline performance z zeszłego roku), przez co zdarzają się niekontrolowane odpalenia systemu jak ktoś jest przepowerowany i mocniej kopnie (ludzie pisali o tym wielokrotnie na forum BEST'a, na KF też widziałem wątek, problem tkwi w tym że projektanci trochę przecenili materiał jaki zastosowali - plastik). znowu north mimo dużo lepszego systemu (prawdopodobnie najlepszego na rynku) ma kiepkskie donkey dicki - byłem raz świadkiem sytuacji jak znajomemu spadł przez to chicken z haka, do tego strzelił leash i latawiec zbierał 70m dalej z plaży (pływał mając "za dużo" jeśli coś zmienia), nie wiem też czy nie właśnie ten niedopracowany donkey był powodem kontuzji właściciela szkółki TakeOff (złamanie otwarte nogi)

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post21 maja 2012, 18:02

obstawiam , że wlepek w paszporcie mam proporcjonalnie więcej, podobnie jak i barów w quiwerze (zwykle ze Szkołą latam)
:lol:
podejrzewam ze nawet moj syn ma tych wlepek wiecej od Ciebie :wink: wiec nie bede sie o to spieral zyj w blogiej nieswiadomosci podobnie jak twoj upor co do knagi w Zeeko .W nowych barach zeekowych nie ma ani knagi ani tasmy wiec nie ma takze konkurencji dla tego baru :hand: . Bestowy bar mi sie podoba tez cieszyl bym sie gdyby mial taki ladny drazek i pozostal na swoim poziomie cenowym .
Ps; zaryzykuje i powiem ze na wyjazdach rodzinnych woze wiecej sprzetu swojego jak nie jedna szkolka wyjazdowa (swojego szkolkowego) wiec waga ma dla mnie znaczenie zasadnicze malo tego gdybym do kazdego rozmiaru wozil bar innej dlugosci wozil bym tych barow dokladnie 4 do 7-mek 5tek 9tek i 2 do 12 i 14 i 2 zapasowe to malyh i duzych razem 8 barow i nie da sie mniej . Dzieki za taki interes

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 11:03

rolnik pisze:podejrzewam ze nawet moj syn ma tych wlepek wiecej od Ciebie :wink:

..hm, zależy o KTÓRYM paszporcie piszesz
tym sprzed roku, przedziurkowanym z powodu ..braku miejsc na wlepki (siłą rzeczy - trudno mieć więcej :wink)
czy tym nowym, w którym kolekcja już solidna ..i to nie z Cieszyna :wink:

i na tym zakończmy może dygresje paszportowe :wink:

śnieży pisze:.. znowu north mimo dużo lepszego systemu (prawdopodobnie najlepszego na rynku)..

zwanego przez co niektórych granatem :idea:
na kilka godzin sesji - odpalił mi się on samoczynnie 3 razy - czyli więcej niż BEST 2010 W OGÓLE (DWA :idea: )
więc.. różnie bywa z tą "najlepszością"

peg pisze: Jednak nie ma o co kruszyć kopii - chodziło mi jedynie o fakt "miażdżenia" konkurencji - wydaje mi się (jak już wspomniałem), że jest "kilka" konkurencyjnych barów z "podobnie" ciekawymi rozwiązaniami.

Peg - rozwiązania - jasne, że sumarycznie niemal KAŻDE z rozwiązań BEST 2012 JEST lub BYŁO można spotkać w jakimś innym barze
sęk w tym że w BEST są one WSZYSTKIE NARAZ :idea:

a miażdżenie konkurencji poza tym co powyżej - OTULINA :idea: - której nawet podobnej NIGDY nie spotkałem wcześniej
toteż mogłem po 4rech latach rozstać się z rękawiczkami :D
polecam ustosunkować się do TEJŻE otuliny - PO dotknięciu a najlepiej POPŁYWANIU na TYM barze ( BEST 2012)
mam klientów , którzy chcą używany latawiec 2011 - bo nie mają kasy ale KONIECZNIE z NOWYM barem 2012 - bo innego sobie nie wyobrażają ..
tyle w temacie komentarza ..

pzdr

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post22 maja 2012, 11:30

Ziomek. pisze:miażdżenie konkurencji poza tym co powyżej - OTULINA :idea: - której nawet podobnej NIGDY nie spotkałem wcześniej
toteż mogłem po 4rech latach rozstać się z rękawiczkami :D

Nie zebym sie czepial ;-) ale z tego co pisales to przesiadles sie na GP,
ja plywajac na Razorach nie mam zadnych odciskow, ewentualnie nieliczne,
przesiadajac sie czasem na poczciwego Generatora podpietego pod ten sam
bar (smart bar 2012) odciski pojawiaja sie po godzinie i to nie male,
obstawiam zatem ze to latawiec a nie OTULINA :hand:

Pozdro...

Wróć do „Recenzje & Opinie”