toomaj pisze:co do override ......mozliwosci regulacji podczas plywania (chyba jakis zacisk to trzyma) czy dobrze kombinuje?
IDSy oryginalnie nie zostaly wyposazone w tulejke na ktorej utrzymuje sie zacisk (tez go brakuje). Jak dostaniesz ta tulejke i zacisk to trzeba ja zalozyc poprzez demontaz srodkowej linki pod tasma depowera.
Tutaj link do rysunku z CB3 (tulejka ma numer 20 a zacisk 21)
http://pr.cabrinhakites.com/manuals/pdf ... ishWeb.pdf
Jak bedziesz mial juz to zalozone to wowczas tulejke ustawiasz na pasujacej Ci wysokosci za pomoca srubokreta. Na temat wysokosci napisalem sporo w watku o CB3 oraz na początku tego wątku.
Zacisk jest tak skonstruowany, ze mozna regulowac sobie siłę zbicia calego "stopera". Plywajac, mozliwa jest regulacja tylko w jedna strone - zwiekszenie sily zbicia poprzez zacisniecie o kolejne zabki. Regulacja w druga strone praktycznie niemozliwa podczas jazdy. Aby zmniejszyc siłę potrzebnej do zbicia stopera trzeba polozyc kajta na wode lub brzeg i troche pomeczyc sie łamiac zwykle paznokcie. Ten patent jak najbardziej jest do poprawienia - dziwie sie ze Cabrinha nie dopracowala tego patentu w tym roku.
Prawde powiedziawszy uwazam, ze ten stoper moze doprowadzic do sytuacji podbramkowych w przypadku uzycia przez osobe nie rozumiejaca jego dzialania. Plywanie na IDSie z max zamknietym zaciskiem w przypadku poczatkujacego moze szybko skonczyc sie uszkodzeniem latawca i niekontrolowanymi lotami. Dlatego takie bylo zamierzenia Cabrinhy, aby wogole nie uzywac tego stopera. Jednak ze wzgledu na protesty lojalnej grupy uzytkownikow zgodzili sie dodac zacisk.
Osobiscie nie uzywam stopera na zadnym latawcu Cabrinhy.
Co do zwijania linek na nowym barze: rozumiem, ze nie masz zadnych problemow z rozwijaniem? Zwijam identycznie jak Ty i zwykle mam poplatane linki po rozwinieciu. Dodatkowo sytuacje pogarsza kretlik, ktory wogole mi sie nie kreci nawet jak jest czysciutki. Porazka. Ostatnie metry linek zwiniete sa jak dready! Czy ktos ma tez takie problemy?
Pisalem juz tutaj wczesniej ze oznaczenie ustawien tylnych linek "LIGHT" i "LIGHTER" to zart. Wg mnie powinno byc "HEAVY" i "LIGHTER" lub "Crossbow" i "Switchblade"
Mimo duzego obciazenia jezdze teraz praktycznie w ustawieniu "Heavy". Co ciekawe takie ustawienie nadal pozwala uczyć sie UH o czym nie bylo mowy w przypadku poprzednikow. Ustawienie na lzejsze siły na barze zmienia CB w idealnego latawca do nauki - kajt jest troche wolniejszy itd.