Cześć!
Miałem okazję wraz z kolegami testować przez 3 dni 11 i 13 Takoon Furia dzięki uprzejmości firmy Energy Sports.
Latawce testowaliśmy w warunkach od 12 Knt do 22 Knt na Bałtyku w Międzyzdrojach, Międzywodziu i Pogorzelicy.
Pierwsze wrażenia:
1. Plecak z gorszego materiału niż dla NOVA2, ale za to jest lżejszy.
2. Całkowicie nowy bar z NTS’em i nowym układem linek, co każdemu przy pierwszym sortowaniu linek i podłączaniu do latawca sprawiał małą zagwozdkę.
3. Sam latawiec jest solidnie wykonany i ma ładną grafikę.
4. Testowane latawce nie miały pompek, chciałem podłączyć moją z Nova2 a tu się nie da – inne mocowanie do latawca (osobiście nie lubię takiej niekonsekwencji), ale można podłączyć pompkę z „Gabryśki”. Natomiast samo pompowanie przez zaworek, który nie wypuszcza powietrza, bez chudej końcówki do pompki (pompki z „Gabryśki” takiej nie miały) jest mordęgą. W takim przypadku lepiej jest pompować przez zawór do spuszczania powietrza.
5. Furie należy mocno pompować, jeżeli będzie za lekko może się przewinąć przy zglebieniu w przyboju oraz będzie wrażenie, że latawiec nie reaguje na ruchy barem lub reaguje z opóźnieniem. Po napchaniu jej porządnie powietrzem takich problemów się uniknie.
6. Dużo opcji ustawień długości linek:
a. 2 supełki na linkach przednich przy czaszy latawca
b. 4 supełki na linkach przednich przy barze
c. 3 supełki na linkach tylnych przy barze
7. 4 opcje ustawień podłączenia tylnych linek, które mają wpływ na zachowanie latawca w skrętach.
Takoon Furia 13
Na 13 pływałem przy wietrze od 12-20 knt. Latawiec jak na swój rozmiar zaskakuje zwrotnością, szczególnie na ustawieniu Wave (podłączenie tylnych linek do samej krawędzi spływu), ale to jeszcze za wolno na Wave. Mimo to byłem pod wrażeniem.
Latawiec świetnie odpuszcza na barze szkwały, dużo lepiej niż w Nova2, dzięki czemu łagodnie się prowadzi.
Ma bardzo dobre noszenie przy skokach.
Jeżeli chodzi o zakres wiatrowy producent podaje 10-22 knt, ja bym go określił 12-26, przy 12 knt wiało nudą, a przy 20 knt z ustawieniem supełków na najsłabszy wiatr zaciągnięcie depowera załatwiało sprawę.
Małe siły na barze mi odpowiadają, choć niektórym to nie pasowało.
Nie wiem jak 13 wstaje z wody w dolnym zakresie, ale w normalnym pociągnięcie z linkę sterująca startuje latawca.
Mi osobiście Furia w rozmiarze 13 nie do końca się podobała, ale to wyłącznie dlatego, że najwięcej czasu spędziłem na 11

.
Takoon Furia 11
Tak! od tego rozmiaru zaczyn się Furia

. Jest niesamowicie zwrotny, jest dużo dużo szybszy od Nova2 9. Łagodnie się prowadzi, pięknie odpuszcza szkwały. Dzięki swojej wrodzonej „furii” zachęca do bardziej agresywnej jazdy. Skoki super, jazda na fali też. Dzikus w rozmiarze 11. Ale nic za darmo, dolny zakres jest słabiutki, producent podaje 12 knt moim zdaniem nie ma szans (człowiek sie nim namacha a i tak nic z tego nie będzie) jego dół zaczyna się wg mnie od 15 knt, ale za to góra musi być większa niż podaje producent (25 knt) przy 22 knt można pływać na ustawieniu na najsłabszy wiatr z całkowicie odpuszczonym depowerem, 30 knt jest dla niej spokojnie do wyciśnięcia.
Dwa razy podczas testów 11 się nam przewinęła, ale przyczyną było słabe napompowanie. Trzeba ją porządnie nabijać.
Brak czy minimalne siły na barze jednym odpowiadały innym nie.
Podsumowując Furia 11 jest świetnym kajtem dla zaawansowanych riderów i falomaniaków, chce się na nim cisnąć na maksa (jeden z kolesi już ją zamówił). Jej wadą jest dolny zakres.
Furia 13 świetnie się sprawdzi freestylu oraz dla średniozaawansowanych riderów.
Osobiście 11 jest fantastyczna ale dolny zakres mnie zawiódł (może muszę zrzucić trochę zbędnych kilogramów – teraz 80). Nie sprawdziłem tylko ustawienia linek tylnych na pierwszym supełku od baru, może z takim ustawieniem lepiej by pracował w dolnym zakresie (Nova2 9 w takim ustawieniu dostawała strasznego backstalu), ale koleś zamówił będzie można to jeszcze sprawdzić.
A co do życzeń to chciałbym się przepłynąć na 7 jak ona musi szybko kręcić, czy rzeczywiście ma się kończyć na 35 knt jak podaje producent?
Jeżeli miałbym się na nią zdecydować to wybrałbym zestaw 7/11 ale rezygnuję z pływania poniżej 15 knt, a może inaczej gdyby 13 była tak szybka jak 11 to zestaw 7/13 byłby idealny i pokrywałby ogromy zakres wiatrowy.
Pozdrawiam obolały po 3 dniach katowania ale z takim bananem od ucha do ucha

!
Galerie zdjęć możecie zobaczyć pod tymi adresami:
http://picasaweb.google.pl/gielniacz/TakoonFuria
http://picasaweb.google.pl/gielniacz/20070827Miedzywodzie
http://picasaweb.google.pl/gielniacz/20070828Pogorzelica
Pozdrawiam!
Paweł