Może ktoś ma doświadczenia jeśli chodzi duże latawce?

nafrelim pisze:
Może ktoś ma doświadczenia jeśli chodzi duże latawce?
IgorS pisze: Natomiast co do samej szybkości liniowej kity w tym rozmiarze są one naprawdę dosyć powolne i standardowy C-shape w tym samym rozmiarze jest o niebo szybszy.
Trzeba naprawdę samemu spróbować popływać na dużym Bow'le i porównać do C-shape, gdyż tutaj różnice są już kolosalne w prowadzeniu i zachowaniu latawca.
.
GURU 10.5 pisze:IgorS pisze: Natomiast co do samej szybkości liniowej kity w tym rozmiarze są one naprawdę dosyć powolne i standardowy C-shape w tym samym rozmiarze jest o niebo szybszy.
Trzeba naprawdę samemu spróbować popływać na dużym Bow'le i porównać do C-shape, gdyż tutaj różnice są już kolosalne w prowadzeniu i zachowaniu latawca.
.
..nie chcę sie tu na forum kłócić ale z tym pierwszym stwiedzeniem , zupełnie się nie zgadzam wg mnie NIEKTÓRE bow maja podobną(jeśli nie większą predkość "liniową" co odpowiednie "klasyki ").bardzo zależy to od konkretnego modelu bow i ale także i konkretnego c-shape.
poza tym takie porównanie jest lekkim zafalszowaniem ponieważ 14stka czy 16stka bow ma lepszy dolny zakres od "klasyka"w tym samym rozmiarze, więc idąc tym tropem zamiast używać 18" klasyk" śmigasz na bow 16m....
zamiast 16 stki c-shape masz 14stke bow itd...
to nie teoriatakie zestawy ustawilem moim kolegom np:
Darek(115kg) - w zeszłym roku 17 i 20m jako duze kity ; w tym roku zastapione przez 16bow
Grzesiek(85kg) - w zeszlym roku 15 i 20m, w tym roku zastapione przez 14m ......... obaj plywaja od ok 10kt a Grzesiek schodzi [ z wiekszą deska] sporo poniżej tej granicy- nie bede pisal do ilu węzłów ,ponieważ i tak nie uwierzycie
)....i obaj odczuwaja wielka frajde ze moga uzywać 16 lub 14 m BOW zamiast 20 czy 17 c-shape
![]()
......ale to tylko moja opinia , moje doświadczenia a takze .. wielu, wielu , wielu innych moich kolegów:wink:
choć każdy ma własne koncepcje.. i bardzo dobrze i niech tak zostanie
dobranoc
GURU 10.5 pisze:
....do tego stopnia że nie bardzo wiem o czym Igor S.pisze.
.
majer pisze:[a pływanie ponizej 10knots ma sens![]()
:
, ze sie nie znam i nie umiem, ale wiekszosc kupujacych to normalni ludzie a nie supermani od wahlowaniatłustego Ri-posta
Martinez pisze:Wiec i ja podziele sie swoimi doswiadczeniami. Uzytkuje C-szejpy, ale mialem okazje poplywac na znanym latawcu typu bow na "W". Wiaterek okolo 10kn, szeroka deska 136, latawiec 16, rider czyli ja - 72kg. Splywac z wiatrem rzeczywiscie sie dalo, nawet wykonywac podskoki na wysokosc 70cm dalo rade, ale ostrzenie i plywanie na wiatr![]()
![]()
ops
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości