Kite RRD Type SIX 12 - dla początkującego?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
dawidtrafny

Post07 sie 2013, 08:33

Witam wszystkich, jestem początkującym kitesurferem i dlatego mam pytanie odnośnie kita jak w temacie.
Czy owa latawka nadaje się do początkowych pływań? Nie jest to jakiś "shitt"? W sumie to nie znam się na sprzęcie,
a może ktoś z was miał styczność z tym modelem. Mam okazję go zakupić tylko czy nie wywalę pieniędzy w błoto?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bartolomeo_n
Deska: (Super+)Shinn(+ster)
Latawiec: RRD, Best TS, Bandit
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 35 razy

Post07 sie 2013, 09:22

Zobacz:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=12313&start=0

i wez pod uwage, ze juz w 2007 roku ludzie mieli mieszane uczucia...

To C, wiec trudny juz z racji konstrukcji i do tego stary strasznie...

dawidtrafny

Post07 sie 2013, 12:46

bartolomeo_n pisze:Zobacz:

Dzięki wilekie, odpuszczam zatem. Jakie kite'y polecasz na początek? Generalnie chciałbym jakąś używkę żeby nie rozerwać nówki sztuki :D

Awatar użytkownika
bartolomeo_n
Deska: (Super+)Shinn(+ster)
Latawiec: RRD, Best TS, Bandit
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 35 razy

Post07 sie 2013, 14:05

dawidtrafny pisze:
bartolomeo_n pisze:Zobacz:

Dzięki wilekie, odpuszczam zatem. Jakie kite'y polecasz na początek? Generalnie chciałbym jakąś używkę żeby nie rozerwać nówki sztuki :D

Ja sie nie znam za bardzo, poczatkujacy (na wodzie) jestem ;) Moje latawki (z profilu) mnie sie podobaja, bar tylko V1 byl slaby, ale go juz nieco poprawilem.
Moze do szkolki jakiejs sie udaj, sprobuj roznych latawcow i wtedy cos kup (daj ogloszenie na forum, dostaniesz stos ofert uzywek)? To na pewno najlepsza opcja i wg moich doswiadczen najtansza i najszybsza, zeby wszystko ogarnac. Ja sie ucze sam juz od cholery czasu i dopiero ostatnio cos tam na wodzie poplywalem (po zakupie kolejnej deski, tym razem rozmiaru drzwi). Sprzet z kolei kupilem bez trzymania go wczesniej w rekach - i mysle teraz, ze mialem sporego farta, bo byl w bardzo dobrym stanie i okazalo sie ze to dosyc udane modele - moglo byc duzo gorzej ;). Z tego co obserwuje, to przyzwoity latawiec z barem w db stanie (np. 12m) mozna kupic za cos ok 1500-2000zl. Zdecydowanie cos po 2008 roku - konstrukcje lepsze a i material w starociach tez po latach coraz slabszy.
Rozerwania latawca bym sie nie bal za bardzo, chyba, ze w lesie chcesz nim latac albo na skalistej plaży :) Sam nie mialem zadnej przygody podczas samodzielnej nauki, gdzie bym 'o malo' nie rozwalil skrzydla... aczkolwiek zaczynalem na sniegu (calkiem niezly pomysl IMHO).

Co do konkretnych modeli i marek - to nie daj sie zwariowac skrajnymi opiniami ludzi na forum - duzo z nich to dealerzy konkretnej marki, dalecy od obiektywizmu :)

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post08 sie 2013, 06:46

NIE kupuj tego latawca :!:
Co do RRD to od Hiper Type zaczęli się ogarniać :thumb:
Dziś :arrow:
Obsession to flagowy produkt to jest to :clap:
Passion od 2010 też jest ok :thumb:
Addiction do 2010 największa winda wśród znanych mi latawców :shock:
Dziś, nowy Addiction to jeden z najlepszych latawców do rejsu i na piardy :idea:
Vision fajny latawiec do freeride, bardzo przyjemna konstrukcja jak czekoladka 8)
A Religion faluje jak pancernik któremu zmielenie przez DUŻE fale nie jest straszne i na Falce Daje radę :!:
Aloha :wink:

Wróć do „Recenzje & Opinie”