Cabrinha Chaos 2013 !!

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Nomad
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post26 sty 2013, 01:25

Trzeba poplywal i samemu zobaczyc !

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post08 lut 2013, 19:12

Obrazek

Tak naprawdę ciężko porównać Chaosa do innych kajtów freestyle. Rzeczywiście ma bardzo dużo ustawień linek co już samo w sobie może zrobić z niego dwa różne latawce jeżeli się wszystko pozamienia.
Na pewno łatwo stawia się go z wody. Wykonanie kajta i baru zasługuję na ukłon. Dla mnie ten latawiec ma najwięcej charakteru przy takich wakestylowym pływaniu gdzie trzymamy go nisko- czuć go wtedy bardzo ładnie i każde lądowanie kończy się "furkoczącym" spływaniem latawca w dół wiatru. Wybicie się też z tym latawcem jest też takie mało skomplikowane- dla początkujących proste wypięcie i taka delikatna winda. A jak ktoś już wie jak się tańczy to przy szybkim napływaniu z takim lekkim overpowerem kajt wyciąga nas bardzo mocno w jego stronę. Chociaż nie jest to takie szarpiące i raczej czuje się cały czas "gdzie ciągną nas linki".
Według mnie zamiast pisać te mało zrozumiałe frasezy najlepiej wszystko widać na filmie tego dzieciaczka z Tarify. Widać że latawiec daje radę.
pozdro!

phpBB [video]

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post09 lut 2013, 16:49

ch... z latawcem ;) Chłopaczek wymiata :) :thumbsup:

Awatar użytkownika
TrueKejner

Post12 lut 2013, 18:18

no to też prawda. aż zazdrość bierze jak się ten filmik ogląda. Młody ma dopiero 15 lat a już na takim poziomie- ciekawe co za 4 lata będziemy oglądać w jego wykonaniu.

Famay
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post12 lut 2013, 18:23

woow :shock:

Awatar użytkownika
chrab
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Slingshot RPM, Fuel
Kontaktowanie:

Post13 lut 2013, 03:32

chyba jeden z fajniejszych latawcow na jakich plywalem. bardzo fajny pop z wody i generalnie idzie sie zakochac w tym latawcu od pierwszego plywania.
jedyne co zdecydowalo, ze kupilem slinga zamiast cabrinhy, to bar. bar cabrinhy jest jak dla mnie tragiczny. nie podoba mi sie system safety w cabrinhy oraz rogi na barze idzie poplatac w wodzie. strasznie duzo rzeczy, ktora moga sie w tym barze popsuc.
mogli by tez zatrudnic grafika do tych latawcow, bo po prostu sa paskudne ;)

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2013, 08:14

chrab pisze:chyba jeden z fajniejszych latawcow na jakich plywalem. bardzo fajny pop z wody i generalnie idzie sie zakochac w tym latawcu od pierwszego plywania.
jedyne co zdecydowalo, ze kupilem slinga zamiast cabrinhy, to bar. bar cabrinhy jest jak dla mnie tragiczny. nie podoba mi sie system safety w cabrinhy oraz rogi na barze idzie poplatac w wodzie. strasznie duzo rzeczy, ktora moga sie w tym barze popsuc.

Zawsze można kupić bez baru i podpiąć innej firmy :wink:

Awatar użytkownika
TrueKejner

Post13 lut 2013, 10:14

chrab pisze:chyba jeden z fajniejszych latawcow na jakich plywalem. bardzo fajny pop z wody i generalnie idzie sie zakochac w tym latawcu od pierwszego plywania.

Nie rozumiem jak możesz pisać że strasznie dużo rzeczy ma szanse się popsuć w tym barze...? przecież tam nic takiego nie ma delikatnego. Wiadomo, że to zawsze kwestia gustu, czy jest ładny, czy się nie plączę ale z tym psuciem się to przesadziłeś. dla mnie jedyny minus baru cabrihny to, że sterówki są bezpośrednio do drążka przywiązane i nie mają takich gąbek z tym metalowym kółeczkiem przez które można linkę wyciągnąć... jak np. w slingu.

...no i tak swoją drogą to wolisz się plątać z barem slinga bez gumek? wiążesz linki na supeł, czy jakimś rzepem zaczepiasz?

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2013, 13:40

Można się zakochać albo wręcz przeciwnie. Ja miałem nieprzyjemność pływać na tym latawcu, i niemalże nic mi się w nim nie podobało. Czekałem tylko kiedy będę mógł z niego zejść.
Dodatkowo potrzebuje on troszkę więcej wiatru, i mimo że jest to latawiec do freestyle'u. Inne tego typu konstrukcje odzwyczaiły mnie już od tego.
Bar to zupełnie odrębny temat. Ale tak jak o latawcu, ale się bardzo podoba albo wcale.
Ja do tego baru widzę tylko jedno zastosowanie = wave.
Do każdej innego rodzaju kitesufingu wg mnie są o wiele lepsze bary.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, 00:04 przez bobek_h, łącznie zmieniany 1 raz.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2013, 14:19

Już nie mogę tego czytać, k**** nie rozumiecie angielskiego :?:
Jednak muszę nagrać specjalnie film po polsku, w ktorym krok po kroku wytlumacze, najprościej jak się da jak wszystko działa w tym barze :!: :!: :!:
Dobra zrobię to w wkoncu w weekend.

Straszna filozofia, dlatego wybierają go emeryci i jak to się mówi pływający na C dziadki :idea:

Inaczej nwaet jesali ktos ma wielkie trudności z zapieciem zrywki z powrotem to niech sobie odpowie ile razy w ciągu roku ją wypina w potrzebie :idea:
I dodatkowo ile razy po tym wypinaniu naprawde ma ochote wpinać ją na wodzie z powrotem i dalej pływać.

Problem i może niebezpieczeństwo tworzą rogi, widełki do zwijania linek tutaj to już naprawdę nie wiem czy się śmiać czy płakać.
Na widełkach zawiniecie nie możliwe, bo są "obłe", jeśli już, to mogą sią cnajwyżej podwinąć pod drążkiem, co może się zdarzyć na każdym barze i w naishu z 2008 i w loopie z 2002 i w cabrinha z 2013

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2013, 20:08

takie filmy Łukasz chyba juz nawet były... ktoś na forum demonstrował zrywke w nowym ids-ie itp.
Bar prosty jak budowa cepa, jednak stereotyp czasem jest nie do ruszenia, czy zasłyszana bzdura do wytlumaczenia ;)

Famay
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post13 lut 2013, 21:32

TIKKO_aloha pisze:takie filmy Łukasz chyba juz nawet były... ktoś na forum demonstrował zrywke w nowym ids-ie itp.

Było było :)
phpBB [video]

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post13 lut 2013, 21:59

normalne zadnego halo :think:

Awatar użytkownika
jarul7
Deska: su2
Latawiec: torch
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post13 lut 2013, 23:43

No jak komuś to sprawia trudność to trzeba mu porostu współczuć :(

Awatar użytkownika
chrab
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Slingshot RPM, Fuel
Kontaktowanie:

Post14 lut 2013, 02:35

hehe, ja po prostu mowie, ze bar mi nie pasuje, mam takie prawo :)
zdarza mi sie tez ze odpale safety na wodzie (rozne sytuacje) i chce je zlozyc spowrotem, a patent cabrinhy do zlozenia na wodzie najprostszy nie jest. jedyny plus tego jest taki, ze nie musisz plywac z leashem.
najbardziej dla mnie denerwujace sa jednak rogi, ale to nie problem stricte cabrinhy, bo chyba LF tez cos takiego uzywa.
generalnie latawiec bardzo fajny, bar niespecjalnie, ale zawsze mozna podpiac cos innego :)

co do baru slinga, to zwijam normalnie i na koncu dwie petelki i nic sie nie placze :) mamy glownie slingi w szkolce i jeszcze nie widzialem splatanego baru..

Wróć do „Recenzje & Opinie”