Używany suchar Dry Fashion czy mystic?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
wojtasx007

Post21 lis 2012, 20:33

Witam zamierzam kupic używanego suchara i mam 2 takie opcje dry fashion z zamkiem z przodu i mystica oba z 2010 roku Pierwszy tanszy o ok 150 zl. Czytalem troszke na forum i co do mystica to opinie sa dobre natomiast z dry fashion jest różnie. Ponieważ ostatni post o tym sucharze był z 2011 roku z lipca prosze o opinie użytkownikow czy warto inwestowac w ten sprzet juz 2 sezony uzywany, jak w waszym wypadku wyglada material, szwy i tak dalej. Z góry dzieki za informacje.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post21 lis 2012, 20:52

moim zdaniem to gdzies najprawdopodobniej bedzie puszczac po 2 sezonach na szwach. i to niezaleznie czy mystic czy dy fashion czy npx czy jeszcze cos innego. no chyba ze mnie ktos z bledu wyprowadzi co do ktorejs z firm. no a wtedy naprawa tez swoje kosztuje. chyba ze chcesz kupic klej i zrobic to sam wtedy sa nawet filmiki jak to zrobic na yt. jakas opalarka i odklejanie tasiemek, co sa poprzyklejane na szwach i potem przyklejanie na nowo.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 08:21

march_in pisze:moim zdaniem to gdzies najprawdopodobniej bedzie puszczac po 2 sezonach na szwach. i to niezaleznie czy mystic czy dy fashion czy npx czy jeszcze cos innego. no chyba ze mnie ktos z bledu wyprowadzi co do ktorejs z firm. no a wtedy naprawa tez swoje kosztuje. chyba ze chcesz kupic klej i zrobic to sam wtedy sa nawet filmiki jak to zrobic na yt. jakas opalarka i odklejanie tasiemek, co sa poprzyklejane na szwach i potem przyklejanie na nowo.

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=4&t=21581&hilit=suchy+bolo

Od tego czasu (2008 r) nic mi nie puszcza na szwach. Jedyna pielęgnacja to co pare pływań kryzy i zamek traktuje silikonem w sprayu.
Materiał ma się dobrze, jedyne co to miejscami kolor czarny troszku wybladł od słońca.
Wg mnie kupowanie używki będzie podobne do kupowania samochodu. Nigdy w 100% nie będziesz wiedział jak ktoś dbał o sprzęta.

Awatar użytkownika
march_in
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 10:15

Qba-EPP11 pisze:
march_in pisze:moim zdaniem to gdzies najprawdopodobniej bedzie puszczac po 2 sezonach na szwach. i to niezaleznie czy mystic czy dy fashion czy npx czy jeszcze cos innego. no chyba ze mnie ktos z bledu wyprowadzi co do ktorejs z firm. no a wtedy naprawa tez swoje kosztuje. chyba ze chcesz kupic klej i zrobic to sam wtedy sa nawet filmiki jak to zrobic na yt. jakas opalarka i odklejanie tasiemek, co sa poprzyklejane na szwach i potem przyklejanie na nowo.

Od tego czasu (2008 r) nic mi nie puszcza na szwach. Jedyna pielęgnacja to co pare pływań kryzy i zamek traktuje silikonem w sprayu.
Materiał ma się dobrze, jedyne co to miejscami kolor czarny troszku wybladł od słońca.
Wg mnie kupowanie używki będzie podobne do kupowania samochodu. Nigdy w 100% nie będziesz wiedział jak ktoś dbał o sprzęta.

ale masz fart :shock: :shock: z kim nie gadam to kazdemu cos sie zdarzy. sam ostatnio kleilem sobie szef na nogawce i to po 2 sezonach a nie 4rech.

wojtasx007

Post22 lis 2012, 10:26

Czyli z reguły te 2 sezony bez problemu później już zaczynają się problemy. To daje do myślenia .
Jeszcze powiedz mi proszę co to znaczy puszczać na szwach. Że woda wlewa się strumieniem czy raczej lekkie przeciekanie które powoduje że po pływaniu np. dresy są lekko mokre?
Z drugiej strony 1200 zł za nowy to jest kupa kasy a jak wiemy aż tak często się go nie wykorzystuje.
Czekam jeszcze na inne opinie po kilku sezonach użytkowania. Dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post22 lis 2012, 10:32

Gdzybym sie decydowal na suchara to tylko nowego . Po dwoch sezonach moj mystic jescze dziala ale i kryzy juz sie rozlatuja i na szwach mocno powycierany .Uzywam go juz raczej z pianka.

pedros_85
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 13:36

Mysle ze w przypadku suchara po 2 sozonach decyduj sie na tego w lepszym stanie. Ja mam gula astro kupionego jako uzywke. U mnie jest juz 3 sozon. Uzywany po ok 20 razy w sezonie bo raczej wole gruba piane i jestem zadowolony. Zwroc uwage na kryzy. Zamek i tasmy na szwach. Po kupnie pranie w specjalnym srodku. Impregnacja i masz komforcik na zimowe plywania.

wojtasx007

Post23 lis 2012, 16:52

Dzieki za odpowiedzi. Musze powidziec ze po waszych opiniach mocno zastawniam sie nad sensownoscia kupna suchara. Po pierwsze sezon zwykle (czyli 2 raz )koncze kolo pazdziernika i powiem szczerze ze nie wiem czy nawet z sucharem bede mial ochote plywac w takich temperaturach jak teraz. Po drugie mam pianke 4/3 i to juz dobrze przechodzona ktora w zimniejsze dni lekko juz nie daje rady.
Wiec mysle i jednak wybiore dobra grubą pianke:) pozdro

Awatar użytkownika
march_in
Kontaktowanie:

Post23 lis 2012, 17:38

w sucharze jest 100 razy lepiej niz w piance. w zyciu bym nie poplywal w piance w tych terminach w ktorych plywalem w sucharze. nawet w chlodnym i deszczowym maju potrafi sie przydac.

pedros_85
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2012, 03:01

To fakt. Suchar daje mega komforcik podczas plywania nawet w zimne dni jak jest na minusiebi jestes dobrzebdoposazony no i przebieranie sie po plywaniu... Zdejmujesz suchara i w suchych ciuszkach wskakujesz do auta lub skladasz sprzet. Wg mnie gra warta swieczki.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2012, 14:10

march_in pisze:
Qba-EPP11 pisze:

ale masz fart :shock: :shock: z kim nie gadam to kazdemu cos sie zdarzy. sam ostatnio kleilem sobie szef na nogawce i to po 2 sezonach a nie 4rech.

Może i fart nie wiem. U nas kolega wymieniał nowego na gwarancji bo mu podciekał.
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale mojego kupowałem u zachodnich sąsiadów.
Z drugiej strony nasze krajowe i te na zachodzie są pewnie z jednego kontenera.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, 10:35 przez Qba-EPP11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2012, 16:51

A nie można sobie uszyć suchara?
Dobra krawcowa pewnie by wzięła stówaka.
Gilzy w sklepie. Szwy podkleić i jazda.

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2012, 17:19

mandaro pisze:A nie można sobie uszyć suchara?
Dobra krawcowa pewnie by wzięła stówaka.
Gilzy w sklepie. Szwy podkleić i jazda.

:doh: :doh: :doh:
życzę powodzenia.

Kilka sucharów już miałem - używanego w życiu bym nie kupił.
Z tych dwóch zdecydowanie Mystic.

pozdro

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2012, 23:28

kowalm pisze:Kilka sucharów już miałem - używanego w życiu bym nie kupił.
pozdro

A co zrobiłeś z nimi? Komuś sprzedałeś?

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2012, 23:36

mandaro pisze:
kowalm pisze:Kilka sucharów już miałem - używanego w życiu bym nie kupił.
pozdro

A co zrobiłeś z nimi? Komuś sprzedałeś?

oddałem na gwarancje.
pozdro.

Wróć do „Recenzje & Opinie”