Obsession Pro - młodsza siostra też warta grzechu?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post07 lut 2012, 10:51

W 2012 roku RRD nie chcąc być gorsze od konkurencji wypuściło na rynek swoje nowe dziecko
Obsession Pro latawiec o konstrukcji wszystkim dobrze znanej C-Shape. Pierwsze słuchy o pracach nad tym latawcem dochodziły już na początku 2011 roku na mitingu dystrybutorów w 2011 roku Roberto pokazał pierwsze egzemplarze, ale jakoś nie było okazji bardziej przyjrzeć się młodszej siostrze znanej dobrze Obsesji. Ostatnio aura u nas sprzyja uprawianiu zimowej odmiany naszego sportu, więc korzystając z okazji pożyczyłem od Chłopaków z ABC egzemplarz testowy Obsession Pro 9m :D a jak to wygląda live pokaże wam na zdjęciach niżej.
W moim tekście nie będę słodził, jakie to wspaniałe i cud malina postaram się wam pokazać realnie jak wygląda nowy latawiec chodzi mi najbardziej o to żeby pokazać Wam, że coś takiego jest i działa :idea: Przy okazji żeby było lepiej widać różnice porównałem go do starszej siostry Obsession. Moje odczucia z użytkowania niech pozostaną na dalszym planie tego newsa.
No to to lecimy :arrow:
Mamy całkiem nowy latawiec, który swym kształtem nie przypomina żadnej konstrukcji RRD dla mnie to stary poczciwy C – Shape 8)

Obrazek

Całość zapakowana w plecak RRD znany z innych kajtów.
Obrazek

W okienku mamy rozmiar latawca, dostępne rozmiary /15, 13.5, 12, 10.5, 9, 7, 6 i 5m/ i nr seryjny.
Obrazek

Oba latawce z przodu i z tyłu Obsession Pro żółta kolor biały to starsza siostra Obsession :arrow: bez pro tak jak Psikuta bez S :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miejsce podpięcia 5 linki bo ta tu się przydaje ;-)
Obrazek
Obrazek

Uzda aż "2 sznurki" z bloczkiem :wink:
Obrazek

Tu warto się na chwile zatrzymać :idea: wzmocnienie latawca jest dosyć duże cały bryt kajta :!:
/w czerwonej ramce/ wykonany jest z grubszego dakronu nie wiem jak ten element wygląda u konkurencji ale tu jest zrobiony naprawdę bardzo trwale :thumb:
Obrazek

Dalej wzmocnienia - protektory znane z innych modeli RRD.
Obrazek

Końcówki tub tez jak w innych latawcach wzmocnione metalizowanym materiałem.
Obrazek

Krawędź spływu wykonana wzorowo od 10 do 15 cm grubszego dakronu :arrow: standard RRD.
Obrazek

Obrazek

Wentyle i rurki wężyki identyczne jak w pozostałych modelach kajtów RRD.
Obrazek

Obrazek

Rzep do podpięcia linek uzdy jak w każdym latawcu RRD, ktoś tego używa :?: poz mną :wink:
Obrazek

Obsession Pro na górze jest zdecydowanie bardziej „w prostokąt” od swojej starszej siostry :idea:
Obrazek

Co jeszcze jest inne 5 lina wymaga zastosowania całkiem innego baru :idea: :arrow: na zdjęciu widać różnice /ok 15 cm/ w długości depowera.
Obrazek

Miejsce poprowadzenia 5 linki czerwone strzałki.
Obrazek

Nowym rozwiązaniem jest zastosowanie bloczka przy linkach środkowych zamiast metalowego kółka jakie mamy w barze V3.
Obrazek

Bar V3
Obrazek

Długość linek trochę nietypowa na oznaczeniu metek mamy 19.8m
Obrazek

Sumując mam całkiem nowy latawiec w stajni RRD C-Shape. Wiadomo sprzęt nie dla wszystkich są zwolennicy i fani są też tacy,
którzy wolą Boły i inne hybrydy. Wzrokowo oceniam konstrukcję bardzo dobrze, kompromis między cienkimi tubami i często
stosowanym grubym dakronem przekłada się na dobra wagę latawca połączoną z duża wytrzymałością. Wykonanie, szycie, użyte
materiały jak to w RRD bez zarzutu. Nowy bar stosunkowo prosty bez większych bajerów, nowy bloczek powinien zmniejszyć zużycie linki depowera.
Zachowanie samego latawca i tu nie chcę za dużo pisać wole żeby każdy sam się przejechał ale kilka moich spostrzeżeń :arrow:
Działanie systemu bezpieczeństwa 5 linka /testowałem w 1 kolejności/ działa bez zarzutu.
Siły na barze średnie przyzwyczajony jestem do takich z innych latawców RRD i mi psuje.
Sam latawiec skoczyć idzie całkiem wysoko, wpinanie jak najbardziej, niby nie ma mocy /chyba nie przyzwyczajony jestem do C/ a bije z krawędzi może c tak mają, szybkość bo ja wiem dla mnie każdy od 9 m jest szybki bo pływam na dużych latawcach 16-13-10,5m. Co jeszcze chyba to, że głównym twórcą tego latawca jest Seb Garat a on zna się na kręceniu fikołków więc lipy być nie powinno.
Mamy coś nowego i każdy kto ma zacieńcie FS powinien spróbować, może Obsession Pro komuś przypadnie do gustu,
mi od patrzenia na Gości którzy robią fikołki na kajcie kręci się w głowie :mrgreen: dlatego chyba wolę swoje Addiction :wink:
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze więcej wiatru.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post07 lut 2012, 11:26

Pływając w listopadzie na MM widziałem go w akcji na żywo i latał bardzo fajnie.
Kręcił piękne loopy, a windę też miał niczego sobie.
Odnośnie baru V4 to pytałem chłopaków z ABC czy da się zrobić upgrade baru V3, czyli zamiast kółka dać bloczek, oraz krętlik na linki mocy.
Niestety nie mają jeszcze takiego info, ale pewnie na początku sezonu coś już będzie wiadomo.
Sam bym sobie chętnie taki upgrade zamontował
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Pinio

Post07 lut 2012, 12:07

Qba-EPP11 pisze:Pływając w listopadzie na MM widziałem go w akcji na żywo i latał bardzo fajnie.
Kręcił piękne loopy, a windę też miał niczego sobie.
Odnośnie baru V4 to pytałem chłopaków z ABC czy da się zrobić upgrade baru V3, czyli zamiast kółka dać bloczek, oraz krętlik na linki mocy.
Niestety nie mają jeszcze takiego info, ale pewnie na początku sezonu coś już będzie wiadomo.
Sam bym sobie chętnie taki upgrade zamontował
Obrazek
Obrazek

JAK BEDĘ W SKLEPIE TO SIE DOWIEM :idea:
PRZY OKAZJI OGARNĘ BAR V4 PRZYDAŁY BY SIE JAKIEŚ FOTKI REAL I DOKŁADNIEJSZY OPIS CO I JAK ZMIENILI :idea:

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post07 lut 2012, 12:13

Wstępnie wszystko jest tu:
http://abcsurf.pl/towar-7966-rrd_global_bar_v4_z_leashem_nowo%C5%9A%C4%86.html

Ale czekamy na Twój opis :thumbsup:

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 lut 2012, 13:30

krętlik by się przydał bo po dobrej sesji z kite loopami rozwinięcie linek to sporo zabawy. Szczególnie w zimie :/

surfer

Post07 lut 2012, 13:33

:thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: wielki podziw i podziękowania za takie porównanie.

pepek
Kontaktowanie:

Post14 lut 2012, 12:33

Jeździłem chwilę snowkite na tym latawcu, to jest zupełnie inna konstrukcja niż obsesja. Parę halsów tym latawcem i już będziemy wiedzieć czy nam pasuje. Jest to C więc nie zdziwiło mnie to że trochę głębiej siedzi w oknie wiatrowym, ma jakby mniej mocy itd.
To co najbardziej mnie zdziwiło to to jak latawiec kopie przy wybiciu z krawędzi i jego dalsze fajne zachowanie przy unhook. Niby nie miałem na nim jakiejś super mocy, przy normalnej jeździe mogło się mi wydawać że miałem ciut mało, ale jak wybiłem się z krawędzi to :shock:
Generalnie kite do fikołków jak to Pinio piszę :) Kargule kręcą na nim fajne fikołki nawet na snowkite :thumb:

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post14 lut 2012, 12:45

pepek pisze:Jest to C więc nie zdziwiło mnie to że trochę głębiej siedzi w oknie wiatrowym, ma jakby mniej mocy itd.

Jakie "C" jak ma bloczki.... Halo...

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post14 lut 2012, 13:18

No własnie .... ale jest podobno opcja podpiecia bez bloczkow. Narazie to mi NHP 2008 przypomina :wink:

pepek
Kontaktowanie:

Post14 lut 2012, 13:27

Open C? :) Zaraz Pinio napewno Nas uświadomi :wink: Ja obstawiam C.
Co do baru to krętlik wydaję się być spoko opcją :thumb:

Awatar użytkownika
Pinio

Post14 lut 2012, 16:50

Jurgen pisze:
pepek pisze:Jest to C więc nie zdziwiło mnie to że trochę głębiej siedzi w oknie wiatrowym, ma jakby mniej mocy itd.

Jakie "C" jak ma bloczki.... Halo...

Teraz już wiesz :arrow: Obsession Pro :idea:
To nie to, co tfuj-el tam przyżydzili i nie dali :wink:
A open c taki c z uzdą jak Psikuta z s na końcu :wink:
Panowie proponuje się karnąć na tym tak będzie najprościej po co
bić pianę jak żeście na tym nie pływali :arrow: może widzieli z daleka :wink:
W Polsce miały to w rękach z 4 osoby :idea:
Jak byście byli zainteresowani w weekend to się odezwijcie :idea:
Ja od 3 tygodni poza jeżdżeniem na kajcie i gotowaniem obiadów dla moich chłopaków
i żonki nie mam za bardzo, co robić więc mogę załatwić latawiec do testów.
Aloha :wink:
ps open-c z bloczkami to poprostu lepiej działa od c 8)

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post14 lut 2012, 18:01

Pinio pisze:ps open z bloczkami to poprostu lepiej działa od c 8)

No no ;)

Awatar użytkownika
Pinio

Post14 lut 2012, 18:06

Jurgen pisze: No no ;)

NO widzicie nawet największy "Malkontent" na kf Jurgen przyznaje mi racje :D
i piszę NO NO :arrow: czytaj tak tak oczywiście :notworthy:
Nic tylko spróbować :thumb:

:lol: :clap: :lol:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post15 lut 2012, 07:10

Jurgen pisze:
Pinio pisze:ps open z bloczkami to poprostu lepiej działa od c 8)

No no ;)

Jo jo - ciekawości same na KF odkrywam ;) Ale latawiec faktycznie wygląda OK - :thumb:

Awatar użytkownika
Kargul
Kontaktowanie:

Post16 lut 2012, 11:03

To może i ja z racji tego że objeżdżam pro do początku listopada wtrącę swoje trzy mało istotne grosze do wątku.
Wg mnie to co wspólnego ma obsesja z obsesją pro to tylko pierwszy człon nazwy. Są to dwa zupełnie inne kity.
Zwykła obsesja stała się bardziej freeridową bądź jak kto woli, chłopcy cofnęli się o krok w tył i bardziej uspokoili ją tak by nadawała się dla normalnego, zwykłego pływania. Zwykli kiterzy, którzy nie koniecznie będą chcieli się wypiąć będą mieli z niej więcej pociechy. Moim zdaniem było to bardzo rozsądne ponieważ nie da się zrobić kita do wszystkiego i pogodzić oczekiwania osób na różnych poziomach. Wprowadzając na rynek nową wersję PRO było oczywiste, że będą się od siebie znacznie różniły. W moim mniemaniu obsesja stała się ekskluzywną freeridówką z dużym potencjałem i zacięciem sportowym.

Obsesja pro jest już nastawione na freestyle. Nie będę się wdawał w polemikę czy jest to C czy może open C. Na pewno jest wiele ludzi, którzy mają większe doświadczenia, wiedzę czy umiejętności i im chylę czoła. Dla mnie jest to jednak C. Ma wszystkie cechy C. Wygląda jak C, lata jak C, bije jak C, wstaje jak C…..
To co różni go od mojego pierwszego kita takoona wooka z 2003 roku, którego jeszcze mam, to dziewięć długich lat ciężkiej pracy konstruktorów.
Bloczki oczywiście są ale czy można to nazwać uzdą? Nie sądzę. Patent dobrze znany starszym kiterom chyba z GK bądź z OR. Zwiększa zdecydowanie górny zakres wiatrowy.
Kolejnym patentem, który w gorszej wersji został już zastosowany przez RRD w type8 jest system skracania piątej linki. Teraz chłopcy go dopracowali. Podczas zaciągnięcia linki depowera skraca się również piąta linka co ma duży wpływ na powiększenie zakresu wiatrowego.
Zawsze byłem sceptycznie nastawiony do konstrukcji C właśnie z powodu zakresu wiatrowego. Przy mojej wadze i nierównym wietrze w Pl miało to duże znaczenie. Zakres jest bardzo zadawalający. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że jest to „C” czyli ma mniej mocy i śmiało można powiedzieć że przy zakupie pro powinno wziąć się latawiec o dwa metry większy niż przy zwykłej obsesji. Myślę jednak, że riderzy dla których dedykowany jest latawiec na pewno o tym wiedzą.
Dla kogo jest przeznaczony chyba nie muszę pisać. Tak jak chyba nie trzeba się rozpisywać jakie ma cechy latawiec typu C.

Pozdrawiam i również zapraszam do przetestowania osobiście. Chętnie dam się przekarnąć.

Wróć do „Recenzje & Opinie”