Ozone EDGE 2011

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post29 maja 2011, 22:03

które pokrywa Ci zakres wiatrowy przeciętnych dwóch latawców (np 7m i 11m)
:lol: black tip -ow ?
W zeszłym roku na 9ce Edge'u pływaliśmy z kumplem w Kllitmoller przy prawie 50 węzłach
a swistak siedzi i zawija... :doh:
mimo bulu w kazdym miesniu rozbawiles mnie do rozpuku masz bezpieczny wiatromierz albo poje....jednostki :hand:

Awatar użytkownika
lukdh

Post30 maja 2011, 00:16

a swistak siedzi i zawija...
mimo bulu w kazdym miesniu rozbawiles mnie do rozpuku masz bezpieczny wiatromierz albo poje....jednostki

Cieszę się Twoim szczęściem - masz niezły towar widocznie skoro tak się ubawiłeś :clap:
Kochanieńki zerknij sobie na warunki na zeszłorocznym Hawaii Cold Water w Klitmoller bo wówczas tam lataliśmy - chyba że biorący w nich udział "amatorzy" również mieli popsute wiatromierze :lol:
I zejdź kiedyś na wodę powyżej 30-40 węzłów zamiast walić w klawiaturę to przy odrobinie szczęścia może uznasz że te straszne rzeczy które sprawiły Ci bÓL mięśniowy są dostępne dla ludzi. Polecam :D
zdrów

Awatar użytkownika
lukdh

Post30 maja 2011, 00:34

masz bezpieczny wiatromierz albo poje....jednostki

Edżyk 9m przy 50 węzłach (dla niedowiarków niech będzie że 48węzłów :wink: ). Przypuszczam że na 7ce wówczas chociażby z uwagi na łatwiejsze trzymanie krawędzi i wybicie byłoby lepiej i wyżej :thumb:

Tak czy owak empirycznie sprawdzone - ten zestaw Edge 9m + nhp 134/34 odpala w zakresie 10-50 węzłów. Czy komuś podoba się charakterystyka tego modelu czy też jest mu całkiem obojętna obiektywnie trzeba przyznać że zakres jest imponujący :clap:
Załączniki
Obraz 2286.jpg
Obraz 2286.jpg (41.41 KiB) Przejrzano 3066 razy

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post30 maja 2011, 01:22

Pomimo mniejszego od Was doświadczenia w pływaniu (a nawet zero na małych edge'ach) potwierdzam szeroki zakres tego modelu. Mój 13 m2 po zaciągnięcu depowera spokojnie ogarnia warunki, przy których koledzy na 10-kach mieli dobrze a nawet bardzo dobrze. Na poprzedniej zabawce (też dobrej marki) musiałem się zwijać. Ale newbe jestem i może to w pewnej mierze też kwestia techniki...

Awatar użytkownika
rolnik

Post30 maja 2011, 08:48

I zejdź kiedyś na wodę powyżej 30-40 węzłów
ostatnio latalem tylko w takich warunkach na 7 i 5 :lol: a na fotce ktora wstawiles na biede wieje moze 30 kt nie zrywa nawet wierzchu fal i ten skok mega lot jestem w szoku :thumbsup: :lol: trza bylo jeszcze zawinac bylo by te 150m .
Ja widzialem i latalem przy grubych 50kt nie raz na morzu i oceanie a ty? Wydaje mi sie ze nawet takiego wiatru nie ogladales .Jest jeszcze jedna mozliwosc ...mam zepsuty wiatromierz w takim razie jestem kozak :twisted:
Co do edgea to znalem ozony swietnie(od kad sa) zwlacza 7 09 w tym momencie dalem sobie spokuj .Zjawkowy kite bardzo niestabilny ale mega szybki w haku uh porazka .Nie wyobrazam sobie srednio zawansowanego ridera przy 50kt na tym latawcu :disgusted: wiecej o ozonie nie napisze :hand:

RAFAŁ

Post30 maja 2011, 08:51

Jak na 48 knts :wink: to marny ten skok.

tomi
Deska: AIR E OLA
Latawiec: Neo
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post30 maja 2011, 09:08

latawiec 9 metrowy przy 48 węzłach ???? bzdura pozamiatało by ciebie zanim doczłapałbyś się z nim do wody

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post30 maja 2011, 09:09

Przy 50 knt to na paluszkach jest na 7 i wiatr zdejmuje wode z powierzchni tak że nad woda jest mgła....
Bawi mnie to ze wiekszość zawsze podaje maksymalny odczyt z wiatromierza albo pisze ze przy 30 - 40 knt byl równy wiatr jak z suszarki :)

Awatar użytkownika
waldir
Deska: ZEEKO
Latawiec: ZEEKO Krush
Kontaktowanie:

Post30 maja 2011, 09:32

tomi pisze:latawiec 9 metrowy przy 48 węzłach ???? bzdura pozamiatało by ciebie zanim doczłapałbyś się z nim do wody

Julian Tuwim na forum, zajarany nowym latawcem bajkopisarz. Nowa dziewczyna zazwyczaj ma większe piersi niż faktycznie ma. Jak już ochłonie i zdejmie różowe okulary to może napisze ile faktycznie wiało :D

Awatar użytkownika
lukdh

Post30 maja 2011, 09:40

ostatnio latalem tylko w takich warunkach na 7 i 5 a na fotce ktora wstawiles na biede wieje moze 30 kt nie zrywa nawet wierzchu fal i ten skok mega lot jestem w szoku trza bylo jeszcze zawinac bylo by te 150m .
Ja widzialem i latalem przy grubych 50kt nie raz na morzu i oceanie a ty? Wydaje mi sie ze nawet takiego wiatru nie ogladales .Jest jeszcze jedna mozliwosc ...mam zepsuty wiatromierz w takim razie jestem kozak
Co do edgea to znalem ozony swietnie(od kad sa) zwlacza 7 09 w tym momencie dalem sobie spokuj .Zjawkowy kite bardzo niestabilny ale mega szybki w haku uh porazka .Nie wyobrazam sobie srednio zawansowanego ridera przy 50kt na tym latawcu wiecej o ozonie nie napisze

rolnik - więcej luzu, mniej napinki :naughty:
Nie rozchodzi mnie się wbrew temu jak to widzę odebrałeś o udowadnianie komukolwiek co, jak i w jakich warunkach jest możliwe - piszemy tu o Edge'u więc wypada wspomnieć o tych coby nie mówić ponadprzeciętnych właściwościach.
Na tej fotce może akurat nie było 50węzłów bo wówczas jakoś nie było chętnych na wystawianie się z aparatem :wink: ale tego dnia nie schodziło poniżej 40tu, a 50 było notowane wielokrotnie.
Oczywiście cieszy mnie to że miałeś okazję latać w takich warunkach - szkoda że wydaje Ci się że takich wariatów oprócz Ciebie nie ma, a co do wiatromierza to nigdy ich nie używałem bo i po co - jednak podczas światowej rangi zawodów które odbywały się 100m(!) obok myślę że ktoś tam jednak mógł posiadać sprawny wiatromierz i nas nie bujał :lol:

Co do Edge'a 2009r muszę się niestety zgodzić - pływałem na 9ce jedynie ale w życiu bym nie wyszedł w takie warunki jak na '00 czy '11r bo był bardzo niestabliny - myślę że przegieli tam ewidentnie z grubością tuby głównej.

Doskonale pamiętam również jeden z moich najulubieńszych kajtów Edka 9m 2007r - zobacz jednak jak zmieniła się ta konstrukcja - wówczas był to bardzo radykalny latawiec który w rękach początkujących raczej się nie sprawdzał powodując u nich więcej stresu niż pożytku, dzis natomiast Edka możesz dać kompletnemu lamusowi (bez urazy dla początkujących :D ) i będzie się nim sprawnie i bezpiecznie posługiwał ciesząc się niesamowitym zakresem, a jednocześnie wszystkie tak lubiane przez nas ostre cechy Edek nadal zachował i można na nim uskuteczniać takie przeloty że sam się czasem zastanawiam czy to normalne bo to w końcu nie paralotnia :thumbsup:

Koniec.Kropka.
zdrów dla Wszystkich..

Awatar użytkownika
rolnik

Post30 maja 2011, 10:30

Luz to podstawa :thumb: nie latalem na edku 10 ani 11 chodzilo mi o to ze szmata to szmata .Latalem na 12 przy 30kt ale 50kt to troche inna baja .Na piatce przy takim wietrze dla wiekszosci to strach jaka by nie byla :mrgreen: Pozdrowionka

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post30 maja 2011, 10:32

raz w życiu miałem okazje pływać przy 40 węzłach w Kadynach - wiaterek nie był zbyt równy - waliło w przedziale 35-45knotów. Było kilka 7mek w tym moja, ale widziałem też chłopaka na jakimś rhino, albo rebelu 9m - radził sobie nadzwyczaj dobrze:) - 7 było w sam raz, ale 9 było już górną granica nawet przy wadze około 90kg. Nie twierdzę, że nie da rady pływac przy 50knotach, na 9tce, ale czy ma to jeszcze cos wspólnego z pływaniem, czy też może jest to już muskanie wody ledwie zakrawędziowaną deską, lub moczeniem tyłka z latawcem przy wodzie na krawędzi okna i prostymi nogami. Po maksymalnym odpuszczeniu mocy w moim edku 2008 11m( maksymalnie zaciągniety depower, maksymalnie odpuszczone taśmy sterówek, odwiązane węzełki na sterówkach ) można zrobić te 38 knotów przy mojej wadze ) więcej raczej nie da rady utrzymać. Chyba, że ktoś dociągnie mnie do wody za trapez jak lentena :) każde zaciagniecie baru z latawcem w zenicie przy takim wietrze kończy sie odlotem :) - reasumując mozna latac, bez wahadła kajtem.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post30 maja 2011, 12:22

lukdh pisze:Co do windy to niestety a raczej na szczęście :mrgreen: z Ziomkiem się nie zgodzę ..

Obrazek

ależ nie musisz - mamy chyba po prostu INNE pojęcie dobrej windy
na szkoleniowej 11tce (obojętnie jakiej) w 20 węzłach bez problemu skoczę wyżej :idea:
tyle w temacie "WINDY"..

lukdh pisze: I mam tu na myśli zarówno wysokość lotów jak i długość trzymania w powietrzu.

mylisz pojęcia
hangtime - czyli trzymanie w powietrzu jest jak napisałem bdb, ale nie wybitne, bo są latawce o zbliżonym i lepszym
winda - czyli PIK maksymalnie osiągniętej wysokości to inna cecha
TY nam EDGE'ową pokazałeś na zdjęciu powyżej i ..jak dla mnie wystarczy :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post30 maja 2011, 16:30

lukdh pisze:
masz bezpieczny wiatromierz albo poje....jednostki

Edżyk 9m przy 50 węzłach (dla niedowiarków niech będzie że 48węzłów :wink: ). Przypuszczam że na 7ce wówczas chociażby z uwagi na łatwiejsze trzymanie krawędzi i wybicie byłoby lepiej i wyżej :thumb:

Tak czy owak empirycznie sprawdzone - ten zestaw Edge 9m + nhp 134/34 odpala w zakresie 10-50 węzłów. Czy komuś podoba się charakterystyka tego modelu czy też jest mu całkiem obojętna obiektywnie trzeba przyznać że zakres jest imponujący :clap:

skoro tutaj wiało około 50 węzłów to ile musiało tutaj wiać? http://vimeo.com/24314281

phpBB [video]

Awatar użytkownika
macsurf
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post30 maja 2011, 19:34

[quote="przemjas"]
skoro tutaj wiało około 50 węzłów to ile musiało tutaj wiać? http://vimeo.com/24314281

Bo pewnie z 90 wezlow, albo i wiecej :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A tak serio to mysle ze to normalne levante na Tarifie - czyli jakies 40-50 wezlow wlasnie.

Wróć do „Recenzje & Opinie”