Flexifoil Neutron - co sie stalo z tym modelem po 2009r ?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
polanda

Post17 cze 2010, 15:13

Czy ktos sie moze orientuje, co sie stalo z modelem Neutron Flexifoil? Wyglada na to, jakby zostal wycofany, moge znalezc jedynie model z 2009.
Pytam, bo mam mozliwosc kupna uzywanego z 2009r. i zostanawia mnie powod dla ktorego nie widze tego modelu w 2010r.
Z gory dziekuje za wszelka pomoc!
Ola

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post17 cze 2010, 15:19

Być może nie przyniósł Flexifoilowi zamierzonych korzyści więc wycofali się żeby nie być w plecy.
Być może jest to świetny niedoceniony latawiec przez większość więc warto mimo wszystko potestować przed kupnem.

pozdrawiam

polanda

Post17 cze 2010, 15:39

Dzieki za szybka reakcje. Na tyle na ile bede umiala, to mam nadzieje go przetestuje - jestem poczatkujaca.

Generalnie recenzje ma dobre. Zadnych informacji na temat, ze wycofali, nie mowiac o tym dlaczego wycofali, nie umiem znalezc, dlatego mnie to zastanawia.

No nic, jesli ktos ma jakies uwagi/opinie na temat tego latawca, bede wdzieczna.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post17 cze 2010, 15:52

A nie zastąpił go po prostu Proton ?

Awatar użytkownika
oXy
Kontaktowanie:

Post17 cze 2010, 17:28

2008- Atom
2009- Neutron
2010- Proton

Poprostu :D

Nic sie nie bój. Będzie git! Świetna hybryda na początek!

polanda

Post18 cze 2010, 00:37

ok dzieki. atom sie rozpadl czyli. pierwszy raz kupuje sama wiec troche jestem skonfundowana.

a tak z ciekawosci - czy ktos wie jak sie ma ten model do Airusha Vapor III? Wyczytalam, ze ten ostatni to nie jest model dla poczatkujacych -czy ktos ma porownanie?

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post20 cze 2010, 17:03

polanda pisze:ok dzieki. atom sie rozpadl czyli. pierwszy raz kupuje sama wiec troche jestem skonfundowana.

a tak z ciekawosci - czy ktos wie jak sie ma ten model do Airusha Vapor III? Wyczytalam, ze ten ostatni to nie jest model dla poczatkujacych -czy ktos ma porownanie?

Podstawowa roznica jest piata linka w Vapor 3, ale Neutron'a tez mozna upgrade'owac w tej kwesti.
Dlugosc linek tez jest rozna, Neutron 20 m, Vapor 3 zaleznie od rozmiaru baru a co za tym idzie latawca.
Oba kite'y to hybrydy, przy czym Vapor 3 nieco bardziej C-shape'owaty od konkurenta.
Najlepiej przetestowac oba i wtedy wybrac.

Pozdro...

fristek
Kontaktowanie:

Post29 cze 2010, 13:43

Neutron flexifoil kupilem sobie zaraz po skonczonym kursie. Dlaczego flexi?
1. Uznana marka
2. Swietna cena w stosunku do konkurencji
Bardzo prosta 4linkowa latawka z mozliwoscia upgrade do 5, dosc wysoki gorny zakres wiatrowy, dobrze odpala z wody. 2 ustawienia, szybszy z mniejszym depowerem, wolniej z wiekszym depowerem
duzy minus za Safety primary release, zle skonstruowane. Podczas plywania i przede wszystkim skokow system sie znacznie rozluznia, zdarzylo mi sie kilka razy ze plynac wypial sie sam :evil: , srednia frajda :doh:, slabo odpuszcza szkwaly
Podsumowujac ciesze sie strasznie :D , ze moja druga latawka, znacznie czesciej uzywana jest North rebel, inny swiat inna bajka :D

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post29 cze 2010, 15:10

NIe wiem jak z Neutronem, ale szkoliłem kiedyś "z musu" na Atomie i szybko stał się moim ulubionym latawcem do pływania w tamtym czasie :idea:

Plusy dla średniozaawansowanego to

- super C shape feeling, wolny stabilny i bezpieczny latawiec
- świetny system bezpieczeństwa, teraz na szczęście uznany już przez większość firm ( Best, RRD, Core )
- MEGA kiteloopy i w haku i UH
- jakość wykonania

Minusy dla początkujących to niestety

- ciut wolniejszy od innych konstrukcji
- niezbyt udany zakres wiatrowy w porównaniu do delt np, zwłaszcza słaby dół.

Jeśli poprawili to trochę w następnych latach, to latawiec godny uwagi.

Awatar użytkownika
wasil
Deska: SU-2
Latawiec: Slingshot RPM 2015 11m
Kontaktowanie:

Post29 cze 2010, 16:21

Generalnie sam posiadałem kiedyś Flexi ale Ion i można śmiało powiedzieć,że wszystkie kity ze stajni Flexifoil mają raczej problemy z dołem. Albo kupujemy dużo większy rozmiar,albo czekamy aż zacznie wiać naprawdę mocno. Jakość wykonania Neutrona bardzo dobra,ale minus to dosyć ograniczony serwis w PL (brak części na stanie,na wszystko trzeba czekać,ceny części zamiennych również nie zbyt atrakcyjne).

Generalnie wybór należy do Ciebie, ja mimo wszystko po doświadczeniach z Flexifoil nie zdecydowałbym się na tą latawkę...

polanda

Post01 lip 2010, 13:04

Dziekuje za wszystkie opinie!

I... jestem na maksa skolowana... Do tej pory zastanawilam sie nad dwoma opcjami:
1. Neutron uzywany (09) (450 euro)
2. Airush Vapor III nowy (09) (650 euro)

Co myslicie? Czy lepiej nie myslec za duzo i zdac sie na laske losu? Pomocy!!!

pzdrm,
Ola

Awatar użytkownika
oXy
Kontaktowanie:

Post01 lip 2010, 18:22

Hehehe no mi sie wydaje ,że wszystko zostało tutaj wyjaśnione :) Neutron :D

polanda

Post12 lip 2010, 00:31

Dziekuje za pomoc !

W koncu Neutron w domu, wydaje mi sie, ze w dobrym stanie - teraz czekam na wiatr !

Pzdrna

Wróć do „Recenzje & Opinie”