rolnik pisze:Dedykuja folila raczej zaawansowanym riderom ktorzy predzej czy póżniej opanuja podstawy (chyba w to nie watpisz)i nie beda nazekali ze im skrzydlo zamula albo Marek ich objezdza w okolo jak chce
Zgadzam się. Każdy foil jest do opanowania przez zaawansowanego rajdera.
Peter Frank jest tego przykładem. Zrobił sobie pod górkę kupujac Makairę ale stać go było na kupno nowego i sprawdzonego foila Zeeko.
Wyszedł z założenia, że nauka zajmie mu dłużej ale potem będzie miał super skrzydło Makaira do jazdy freeride.
PF nadal trochę kuleje ale ma radochę i satysfakcje z tego, że już odkrywa potężny potencjał foila.
Ja wyszedłem z innego założenia: max szybka nauka i wskakiwanie na kolejne poziomy foila na tańszym, mniej wypasionym foilu o bardzo marnych właściwościach jazdy speed i race. Jak na razie jestem z siebie dumny, bo mało kto mierzył się foilem z falami i nie słyszałem jeszcze o kimkolwiek robiącym kiteloopy

Jak zobaczysz na żywca to Ci się spodoba. Nie wątpię
andrek pisze:ostrzeż w takim razie Bracru zanim zacznie swoimi deskami handlować że będzie musiał sobie odpuścić pływanie
Dlatego nie mam zamiaru nimi handlować w tradycyjny sposób. Moje deski będą tylko na zamówienie i tylko dla gości wiedzących co chcą osiągnąć na foilu. Taki luksusowy produkt dla wybrańców
Tobie np raczej jej nie sprzedam bo nie czujesz foila, nie umiesz pływać a wypowiadasz się jakbyś czuł i pływał. Nie znoszę takich ludzi.
PS.
W tej chwili powstaje 8 prototyp. Sprawiam sobie i wykonawcy tonę radości z faktu wspólnego rozwoju i poszerzania wiedzy o foilboardingu.
Robimy to dla przyjemności a nie zarabiania. W 100%. Jak nikt ich nie zechce to rozdam rzeczywiście potrzebującym.
Tak jak rozdałem 1500 książeczek KsPD i z 50 banerów.
Będę miał satysfakcję, że za moje doświadczenie i pieniądze ktoś będzie pływał bezpieczniej, łatwiej i na dobrze działającej desce.
ja temat odpuszczam bo to się wojenka zrobiła i
nic wspólnego z konkretnymi info nie ma a redaktorzyna ze mnie słaby

Szkoda, że kończysz pozostawiając bez komentarza BARDZO KONKRETNYCH ARGUMENTÓW Petera Franka i moich na temat nauki na Makairze.
Szkoda, że nie doceniasz faktu, że byłem w stosunku do Makairy miły pisząc że nie jest to najlepsza deska do nauki. PF nie zostawił na światowym forum żadnych wątpliwości twierdząc, że należy ona do bardzo, bardzo trudnych.
Za to rzuciłeś populizmem o mojej "wszechwiedzy"
Odpowiem Ci na faktyczny koniec - obiecuję zniesmaczonych, że to już koniec
Z takimi argumentami i radami jakie padły z Twojej, mandaro i maryjki strony każdy Kowalski co popłynie na foilu będzie mądrzejszy od Ciebie.
Więc nie dziw się, że wyszedłem kolejny raz na mądrzejszego. I to tylko i wyłącznie z Twojej winy - nie dawaj więcej mi tak banalnych wyzwań
Wracając na tory główne tego wątku.Kowalskiemu polecam uczyć się na AR 4 i mniejszym.
Im wyższy AR tym nauka proporcjonalnie dłuższa.
Czy ktoś wie jaki AR ma Makaira Freeride 2014?
PS. są nawet wybryki natury co mają AR -3 czyli są 3 razy dłuższe niż szersze