Wydłużanie linek North 5th

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
ALPHATON
Dostał piwko: 2 razy

Post03 paź 2013, 14:42

Chcę mieć możliwość wydłużania linek w barze North 5th.
Bazą jest standardowe w moim barze 20m.

Nie chcę montować nowych linek a jedynie dołożyć przedłużki.
Widzę 2 sposoby:
1.Dołożenie pięciu linek do końców linek bazowych (20m).
2.Dołożenie dwóch sterówek do końca linek bazowych (lub do baru) + wydłużenie linki nośnej przy barze + wydłużenie piątej linki przy barze (od bloczka powyżej knagi)

Występują następujące problemy odpowiednio:
1.Nieznaczna zmiana kąta (zmniejszenie) między linkami nośnymi oraz łatwiejsza możliwość przewijania się latawca w razie liszowania.
2.Konieczność rozebrania znacznej części baru, przeplatanie – operacja trudna do przeprowadzenia „na szybko” na spocie.

Czy są różnice w zachowaniu się latawca dla tych sposobów?
Który sposób będzie lepszy?
Ktoś ma doświadczenie z oboma sposobami?

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post03 paź 2013, 15:09

Daj sobie przedłużki do 10m wszystko powinno działać jak należy i tyle nie ma tu nad czym się zastanawiać ;-)
A przedłużki zrób sam bedziesz miał większa satysfakcję :thumb:

Awatar użytkownika
ALPHATON
Dostał piwko: 2 razy

Post03 paź 2013, 15:23

Pinio pisze:A przedłużki zrób sam bedziesz miał większa satysfakcję :thumb:

Mam od starego C Naish'a oryginalne

Pinio pisze:Daj sobie przedłużki do 10m

Dlaczego do 10m? Od Naish'a mam 12m. W sumie wyjdzie 32m - będę miał czym zamiatać.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post04 paź 2013, 03:40

Ja miałem najdłuższe przedłużki 22m razem wyszło 2x22m 44m
I wszystko działało trochę wolno ale działało.
Fajnie wyglada latawiec w górze 13stka wyglada jak 7mka ;-)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post04 paź 2013, 10:50

normalne przedłużki na końcach linek załatwią sprawę - przepinanie zajmuje kilkadziesiąt sekund, a o kąt się nie martw - większą różnicę w czuciu latawca będziesz miał w wyniku wydłużenia linek o 12m a nie pod wpływem zmiany kąta Y.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post04 paź 2013, 12:20

onzo pisze:.. a o kąt się nie martw - większą różnicę w czuciu latawca będziesz miał w wyniku wydłużenia linek o 12m a nie pod wpływem zmiany kąta Y.

Onzo - zmiana kąta Y może mieć DIAMETRALNY wpływ na latawce :idea:
na przykładzie przerobionych przeze mnie dość dokładnie w tuningu GP Besta i Razora Airusha
mogę powiedzieć, że zmiana o 3 m rozejścia się Y - powoduje dla mnie zmianę latawca od :
a) "nie chce mi się na tym pływać, latawiec leży 1,5 miesiąca w PL + 2 tyg w Egipcie + 3 tyg w Brazylii nie ruszany :hand: badziewie, nic na nim nie wchodzi, kopie, oddaje moc na 2-3 razy, lata twardo jak na drutach - generalnie dziękuję - wolęTSa BESTa :hand: "
b) po: "genialny kajt, najlepszy na jakim w życiu pływałem, od pierwszych skoków czuję, jakbym był jego cześcią, wszystko wchodzi, pięknie płynnie i miękko ale z kopem oddaje moc , innego nawet nie chce dotykać :thumb: "

..to samo odczucie miało poza mną kilka osób pływających na wysokim , w tym najwyższym światowym, poziomie..

TEN sam latawiec - a nawet latawce - bo zarówno Razor 2012 jak i 2013 oraz 2014 na barze 2013 - 2014 jak dla mnie latają jak opcja a
a wszystkie 3 latają w opcji b na barze 2012 , którego nie sposób juz zdobyć..

podobnie, kombinacja z piątą linką o 3-5 cm w jedną lub w drugą stronę zmienia charakterystykę latawca ZNACZNIE :idea: :hand:

peace

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post04 paź 2013, 21:38

Ziomek. pisze:
onzo pisze:.. a o kąt się nie martw - większą różnicę w czuciu latawca będziesz miał w wyniku wydłużenia linek o 12m a nie pod wpływem zmiany kąta Y.

Onzo - zmiana kąta Y może mieć DIAMETRALNY wpływ na latawce :idea:
na przykładzie przerobionych przeze mnie dość dokładnie w tuningu GP Besta i Razora Airusha
mogę powiedzieć, że zmiana o 3 m rozejścia się Y - powoduje dla mnie zmianę latawca od :
a) "nie chce mi się na tym pływać, latawiec leży 1,5 miesiąca w PL + 2 tyg w Egipcie + 3 tyg w Brazylii nie ruszany :hand: badziewie, nic na nim nie wchodzi, kopie, oddaje moc na 2-3 razy, lata twardo jak na drutach - generalnie dziękuję - wolęTSa BESTa :hand: "
b) po: "genialny kajt, najlepszy na jakim w życiu pływałem, od pierwszych skoków czuję, jakbym był jego cześcią, wszystko wchodzi, pięknie płynnie i miękko ale z kopem oddaje moc , innego nawet nie chce dotykać :thumb: "

..to samo odczucie miało poza mną kilka osób pływających na wysokim , w tym najwyższym światowym, poziomie..

TEN sam latawiec - a nawet latawce - bo zarówno Razor 2012 jak i 2013 oraz 2014 na barze 2013 - 2014 jak dla mnie latają jak opcja a
a wszystkie 3 latają w opcji b na barze 2012 , którego nie sposób juz zdobyć..

podobnie, kombinacja z piątą linką o 3-5 cm w jedną lub w drugą stronę zmienia charakterystykę latawca ZNACZNIE :idea: :hand:

peace

prawda, ale jeśli przedłuży linki aż o 12m to nie po to, żeby osiągnąć to samo co miał z większą mocą, ale zakładam, że raczej jest świadomy całkowitej zmiany charakterystyki. Stąd napisałem, że przy takim wydłużeniu linek to czy Y będzie krótsze czy dłuższe i tak raczej nie będzie miało większego znaczenia, bo sam latawiec będzie i tak latał inaczej. Zgadzam się, że 5 linkowce są bardzo czułe na układ Y lub jego brak i trzeba mieć to na względzie przy kombinacjach ze zmianą linek/baru.

Co do samej 5 linki - zgadzam się. Ostatnio (ze 2 miechy temu ;) ) testowałem to właśnie w vegasie, gdzie musiałem dosztukować odcinek środkowej linki bez wiedzy na temat jej pierwotnej długości i latawiec w zakresie 10cm 5 linki zmieniał się od siłowni na barze bez ciągu w górę i bez możliwości ostrzenia, do latawca z idealnymi wręcz siłami na barze, dobrym upwindem i niezłym kopem z krawędzi.

Alphaton, jeżeli zależy Ci na identycznym układzie Y to możesz przedłużać sterówki i piątą klasycznie na końcach, a linki środkowe przedłużyć tam gdzie się zaczynają - rozwidlają. Jeśli dopniesz jedną linkę to Y będzie miało cały czas te same proporcje. Zajmie Ci to nadal kilkadziesiąt sekund. A będzie chyba najkorzystniejsze z uwagi na powyższe.

Awatar użytkownika
Tolek, Koszalin
Dostał piwko: 14 razy

Post11 paź 2013, 14:06

Witam!
Dysponuję nowymi linkami (5 szt) NORTH o długości ok. 30m każda. Gdyby ktoś nie chciał się bawić :doh: w przedłużki - polecam tanio :thumb:
Tolek, :D
Koszalin 509 817 599

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”