zardzewiała śruba od fina

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
andi
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post28 lis 2012, 07:25

problemem jest zardzewiała śruba od fina. nie dość, że zardzewiała, to na dodatek mocno zdarta- zostało pare prób :)
długość 'tulei' dla śrubokrętu (odległość od główki śruby do pokładu) wynosi ok 5 cm.
nie mam pomysłów. zalałem wd40 i średnio pomaga. rozwiercenie? wbicie torcza? te metody wydają się mocno inwazyjne jak na deske... slyszalem o wspawywaniu uchwytów na główkę, jednak ze względu na specyficzny układ śruby (odległość) wydaje mi się to mało prawdopodobne do wykonania...
dodam, ze jest to race

Awatar użytkownika
pawbuh
Latawiec: BEST

Post28 lis 2012, 07:59

andi pisze:problemem jest zardzewiała śruba od fina. nie dość, że zardzewiała, to na dodatek mocno zdarta- zostało pare prób :)
długość 'tulei' dla śrubokrętu (odległość od główki śruby do pokładu) wynosi ok 5 cm.
nie mam pomysłów. zalałem wd40 i średnio pomaga. rozwiercenie? wbicie torcza? te metody wydają się mocno inwazyjne jak na deske... slyszalem o wspawywaniu uchwytów na główkę, jednak ze względu na specyficzny układ śruby (odległość) wydaje mi się to mało prawdopodobne do wykonania...
dodam, ze jest to race

Spróbuj rozgrzać fina, a śrubę potraktuj zamrażaczem. Możesz też spróbować punktak przyłożyć do krawędzi śruby i uderzać młotkiem

hitwik
Deska: hitcustom
Latawiec: airrush

Post28 lis 2012, 10:21

jeżeli śruba "nie idzie ", a łebek już jest zniszczony to pozostaje tylko rozwiercenie go tak aby odpadł. Wtedy wyjmiesz statecznik, a wystającą część śruby możesz odkręcić przy pomocy dobrych szczypiec. Rozwiercać musisz ostrożnie aby wiertło nie zjechało na bok. Proponuję użyć najpierw cienkiego wiertła ok 3mm - zrobi się otwór pilotujący. Potem użyj wiertła 7 mm i ostrożnie wierć dopóki łeb śruby nie odpadnie.
A na przyszłość pamiętaj, że używamy tylko śrub, podkładek i wkrętów ze stali nierdzewnej. Jeśli z jakichś powodów musisz użyć śrub lub wkrętów "zwykłych" to trzeba je odkręcać zaraz po pływaniu (zwłaszcza na morzu).

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post28 lis 2012, 12:11

Miałem kiedyś takich 6. Pourywały się. Chciałem resztę rozpuścić przy pomocy elektrolizy. Nic z tego.
Trzeba rozwiercić czwórką i użyć wykrętaka. Spawanie odpada. -Spalisz fina.
Jeśli wykrętak nie zadziała wiercisz wiertłem 4,8 i gwintujesz na 6.
Przerąbane.

Awatar użytkownika
andi
Latawiec: Airush Wave

Post28 lis 2012, 12:27

hitwik pisze:A na przyszłość pamiętaj, że używamy tylko śrub, podkładek i wkrętów ze stali nierdzewnej. Jeśli z jakichś powodów musisz użyć śrub lub wkrętów "zwykłych" to trzeba je odkręcać zaraz po pływaniu (zwłaszcza na morzu).

juz takie dostalem. ja stosuje oczywiscie nierdzewki
dzieki za rady

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post28 lis 2012, 12:37

przy rozwiercaniu kontroluj tylko czy wszystko się zbytnio nie rozgrzewa. Bo możesz nadtopić deskę, lub fina.

Awatar użytkownika
ni_knight
Deska: Laluz,Poison,Pescado 5'9
Latawiec: RPM,Bandit,Obsession,Passion
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post28 lis 2012, 13:30

Jeżeli główka śruby jeszcze jest na kilka prób, to można spróbować wykrętakiem udarowym:
http://www.narzedziowy.pl/70703_YATO-Wkretak-udarowy-YT-2802.html

sersciuch
Deska: north freestyle fish
Latawiec: rpm
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post29 lis 2012, 19:15

ni_knight pisze:Jeżeli główka śruby jeszcze jest na kilka prób, to można spróbować wykrętakiem udarowym:
http://www.narzedziowy.pl/70703_YATO-Wkretak-udarowy-YT-2802.html

piszesz o wkrętaku a dajesz link do wkrętaka

do wykręcenia takiej śrubki można użyć takiego cuda
http://www.narzedziowy.pl/51231_BETA-Wy ... m-2-5.html

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”