Malowanie deski Wave.

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
primo04
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post07 gru 2011, 20:30

Hej.

Mam ciut utyraną deskę która jest ostatnio po paru naprawach i szlifach więc wygląda, lepiej nie mówić jak wygląda.

Tak sobie więc pomyślałem że może bym jej zrobił prezent świąteczny i zrobił jej mały pimp my board, ale zastanawiam się jakich farb ( lakierów ) do tego użyć żeby czegoś nie spie... ,a następnie czym to utwardzić, a może jakaś okleina?

Pomożecie? ...wiecie co odpowiedzieli stoczniowcy?

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post08 gru 2011, 02:24

Myślę że najlepsza opcja i chyba jedyna gwarantująca trwałość to farba epoksydowa lub poliuretanowa, czyli właśnie taka jak do malowania kadłubów łodzi.
Jest tylko wada - cena.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post08 gru 2011, 10:49

Weź ją przejedź papierem, tzn wyrównaj dziurki/rysy, może bardzo delikatna szpachla?
Potem spraye, z jakims wczensijeszym podkladem, chyba, ze po szlifowaniu otrzymasz w miare jeden kolor, to bym jecal bezposrednio i na to bezbarwny na koniec, wosk i bedize git.

Ja za pare dni bede malował 2 "gołe" w BDB stanie surfy sprayami - chce, żeby było bardizje kolorow na ujęciach ;)

Awatar użytkownika
primo04
Kontaktowanie:

Post08 gru 2011, 12:53

Crazy Horse pisze:Weź ją przejedź papierem, tzn wyrównaj dziurki/rysy, może bardzo delikatna szpachla?
Potem spraye, z jakims wczensijeszym podkladem, chyba, ze po szlifowaniu otrzymasz w miare jeden kolor, to bym jecal bezposrednio i na to bezbarwny na koniec, wosk i bedize git.

Ja za pare dni bede malował 2 "gołe" w BDB stanie surfy sprayami - chce, żeby było bardizje kolorow na ujęciach ;)

Dzięki za info.

Raczej będę jechał po kosztach więc też myślałem nad sprayem.
Koniu wklej foty jak skonczysz swoje dzieło.

Crazy Horse
Kontaktowanie:

Post08 gru 2011, 13:52

Podpowiadam, poszukaj inspiracji w deskach zawdoników ze świata surf, czasme mają takie banalne patenty, że aż śmiech bierze.
Kilka pasków i po sprawie ;)

Awatar użytkownika
primo04
Kontaktowanie:

Post08 gru 2011, 17:47

Crazy Horse pisze:Podpowiadam, poszukaj inspiracji w deskach zawdoników ze świata surf, czasme mają takie banalne patenty, że aż śmiech bierze.
Kilka pasków i po sprawie ;)

No waśnie jaj już mam gotowy plan w głowie nie banalny a MEGA BANALNY bo chcę robić coś w ten deseń...
Obrazek

Więc chce iść podobnym tropem do twoich rad :thumbsup:

Awatar użytkownika
primo04
Kontaktowanie:

Post08 gru 2011, 20:18

Koniu znalazłem jeszcze coś takiego
Obrazek

Flamastry do malowania po włóknie szklanym.
BTW. ciekawy jak by materiał zareagował na farby z airbrush'a?

bylemtam

Post08 gru 2011, 20:27

zależy jakie fary z airbrusha
ale taki 'std' jest nieszkodliwy dla niczego bo to zazwyczaj pochodne farb akrylowch , kwestia potem lakieru

Awatar użytkownika
Jankers

Post08 gru 2011, 20:56

bylemtam pisze:zależy jakie fary z airbrusha
ale taki 'std' jest nieszkodliwy dla niczego bo to zazwyczaj pochodne farb akrylowch , kwestia potem lakieru

Spróbuj zwykłej bezbarwnej arylówki w sprayu, na skimie sprawdziła się :thumbsup:

Awatar użytkownika
primo04
Kontaktowanie:

Post08 gru 2011, 20:59

Jankers pisze:Spróbuj zwykłej bezbarwnej arylówki w sprayu, na skimie sprawdziła się :thumbsup:

Tak też właśnie chciałem zrobić a z tym skimem to nie głupi pomysł.

Dzięki

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post10 gru 2011, 08:26

Awatar użytkownika
primo04
Kontaktowanie:

Post11 gru 2011, 09:50

ZAK pisze:http://www.youtube.com/watch?v=hQ9HiJVILYk&feature=related :thumbsup:

Wygląda super, ale do tego typu zabawy trzeba mieć już troszkę skilla, ale przynajmniej wiadomo że areograf da radę!

Crazy Horse
Kontaktowanie:

Post12 gru 2011, 19:16

Shit szwaby cofneły mi puchy i kazali wyjąć z quiwera, że wybuchną ;)
Za małolata woziłem pare razy, więc chyba się paragraf zmienił :(

Barosz21
Deska: SU-2 Warcraft
Latawiec: Zeeko Krush
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post12 gru 2011, 19:42

Przyłącze się. Moja deska PRO :P wygląda również tragicznie. Mam kumpla który wali malunki aerografem jak miszcz. Moje pytanie jest czy macie jakiś patent na zdjęcie starego malowania z dechy? Wystarczy kawałek papieru ściernego i troszke czasu czy trzeba coś innego z tym zrobić? Potem moze flamastry i może jakieś akrylówki i pomyslimy o jakiejś fajne grafice.

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post14 gru 2011, 23:28

Barosz21 pisze:Przyłącze się. Moja deska PRO :P wygląda również tragicznie. Mam kumpla który wali malunki aerografem jak miszcz. Moje pytanie jest czy macie jakiś patent na zdjęcie starego malowania z dechy? Wystarczy kawałek papieru ściernego i troszke czasu czy trzeba coś innego z tym zrobić? Potem moze flamastry i może jakieś akrylówki i pomyslimy o jakiejś fajne grafice.

Jeśli nie ma potrzeby szpachlowania ubytków (rysy obicia itp itd)matujesz papierem wodnym ok 400.Malujesz podkładem ,możesz pod kolor docelowy dobrać kolor podkładu ,matujesz podkład papierem min 800 na mokro i dopiero powinieneś malować co ci przyjdzie do głowy.Po każdym matowaniu a przed malowaniem powinieneś odtłuścić.Możliwości jest sporo np po polakierowaniu bazą (kolor metaliczny ,perłowy ,czy zwykły akryl ,można cieniować ,łączyć z innymi kolorami)naklejasz jakąś grafikę(ładne cycuszki ,dupeczki :thumb: czy choćby imię ,mistrzostwem jest grafa aerografem.Lakierujesz to wszystko klarem (lakierem bezbarwnym,przynajmniej dwie warstwy) Proponuje farby lakiery chemoutwardzalne tak zwane dwuskładnikowe samochodowe,przyzwoita jakość i możliwość kupna po 0,1L oczywiście w mieszalniach.Odradzam spraye ciężko sie maluje słaba jakość ,ale jeden wielki plus nie trzeba sprężarki i pistoletu.Pi razy drzwi tak powinno wyglądać malowanie jeśli ktoś będzie miał pytania piszcie na PW o ile będę mógł to pomogę. :thumb:
Pozdrawiam Grzegorz

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”