Barosz21 pisze:Przyłącze się. Moja deska PRO

wygląda również tragicznie. Mam kumpla który wali malunki aerografem jak miszcz. Moje pytanie jest czy macie jakiś patent na zdjęcie starego malowania z dechy? Wystarczy kawałek papieru ściernego i troszke czasu czy trzeba coś innego z tym zrobić? Potem moze flamastry i może jakieś akrylówki i pomyslimy o jakiejś fajne grafice.
Jeśli nie ma potrzeby szpachlowania ubytków (rysy obicia itp itd)matujesz papierem wodnym ok 400.Malujesz podkładem ,możesz pod kolor docelowy dobrać kolor podkładu ,matujesz podkład papierem min 800 na mokro i dopiero powinieneś malować co ci przyjdzie do głowy.Po każdym matowaniu a przed malowaniem powinieneś odtłuścić.Możliwości jest sporo np po polakierowaniu bazą (kolor metaliczny ,perłowy ,czy zwykły akryl ,można cieniować ,łączyć z innymi kolorami)naklejasz jakąś grafikę(ładne cycuszki ,dupeczki

czy choćby imię ,mistrzostwem jest grafa aerografem.Lakierujesz to wszystko klarem (lakierem bezbarwnym,przynajmniej dwie warstwy) Proponuje farby lakiery chemoutwardzalne tak zwane dwuskładnikowe samochodowe,przyzwoita jakość i możliwość kupna po 0,1L oczywiście w mieszalniach.Odradzam spraye ciężko sie maluje słaba jakość ,ale jeden wielki plus nie trzeba sprężarki i pistoletu.Pi razy drzwi tak powinno wyglądać malowanie jeśli ktoś będzie miał pytania piszcie na PW o ile będę mógł to pomogę.
Pozdrawiam Grzegorz