Rozerwanie leading edge

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
hajlajf

Post29 lis 2011, 17:05

Cześć jestem świeżym posiadaczem kite flexifoil atom08. Po ostatnim lataniu zauważyłem 5 cm rozcięcie materiału na głównej tubie, przez rozciecie wystawal balon szczęśliwie się nie uszkodził. Pytanie mam takie
Ile kosztuje zszycie i gdzie mogą mi takie zrobić? Jestem z białegostoku
Czy dam radę sam to naprawić? Mam różne zdolnośći manualne więc mógłbym sam się za to zabrać nie wiem tylko jak i czym. Widziałem w necie różne zestawy naprawcze ale brak fachowych opisów.
Chcę uporać się z tym zanim spadnie pierwszy śnieg :)

kitefix
Postawił piwka: 2 razy

Post06 gru 2011, 22:53

Można tak:

phpBB [video]

pozdr

wiśnia
Deska: rrd poison
Latawiec: rrd obsession

Post14 lut 2012, 20:45

W Białymstoku serwis Emes sport na Antoniuku Fabrycznym 8

Awatar użytkownika
robi69
Deska: nobile NHP Split
Latawiec: Ozone, Wainman
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy

Post07 lut 2013, 22:57

Polecam Kitefix
nabyłem zestaw, 15 minut i po kłopocie :D

przed naprawą:
Obrazek

po naprawie (wszystko działa bez zarzutu):
Obrazek

Awatar użytkownika
rolmigo
Deska: f-one
Latawiec: torch/rebel
Dostał piwko: 12 razy

Post08 lut 2013, 08:14

uważaj na te różnego rodzaju kitefiksy!!

bardzo ciekawił mnie ten system naprawy bo wygląda prosto i szybko. i pewnie tak jest, ale ostatnio kupiłem latawiec naprawiany w ten sposób (cabrina z 2010) wszystkie miejsca zaklejone tą taśmą (siatką) pociemniały i zrobiły się sztywne co doprowadziło do popękania materiału i powstania większych dziur. co prawda nie znam nazwy preparatu, którym zostało to zrobione ale zraziłem się ogólnie do wszelkich tego typu wynalazków.
wieczorem postaram się wrzucić jakąś fotkę jak to wygląda po max 3latach.

wg mnie nic nie zastąpi dobrego szycia. nie wiem jak duże szycie wchodzi w rachubę ale podam dla przykładu, że u Konia płaciłem za rozdarcie na tubie głównej ok 5-10cm ok 50zł i trzyma do dziś już ok 2 lat

Awatar użytkownika
robi69
Deska: nobile NHP Split
Latawiec: Ozone, Wainman
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy

Post08 lut 2013, 10:30

Racja - nic nie zastąpi profesjonalnego szycia. Ale jak nie masz w pobliżu możliwości naprawy to cała operacja trwa ok. tygodnia a pływać się chce :) złośliwość przedmiotów martwych jest taka, ze sprzęt lubi się rozdupczyc jak mamy progno na kilka dni pływania . Nie wspomnę już o tym jak awaria przytrafi się na wyjeździe i w pobliżu nie ma serwisu :( Co do trwałości tej naprawy ni wypowiadam się, ponieważ narazie testuje to rozwiazanie

Awatar użytkownika
rolmigo
Deska: f-one
Latawiec: torch/rebel
Dostał piwko: 12 razy

Post08 lut 2013, 11:05

jak już rozmowa o tego typu naprawach. chciałbym podpytać jak to coś usunąć z materiału.
jeśli ma to być doraźna/chwilowa naprawa to ok ale musi być jakiś sposób usunięcia tego kleju żeby można było dokonać właściwej i trwałej naprawy. wie ktoś coś w temacie??
ja nie wiem teraz co z tym zrobić. w moim przypadku samo miejsce naprawy jest sztywne do tego stopnia że łamie się i powstają dziury. chyba będę musiał wyciąć te wszystkie klejenia i wszyć łaty w te miejsca. a jeśli tak to ma wyglądać to jest to jakaś masakra!!
no chyba, że ktoś coś spie.. przy naklejaniu ale na w/w filmiku nie widać jakiś skomplikowanych czynność tylko nakładasz - przyklejasz - latasz

na jakieś reklamie widziałem jak zostały rozcięte dwa identyczne modele latawców (w różnych kolorach) i z dwóch różnych części sklejono jeden latawiec takim właśnie fiksem (balony nie były ruszane) naprawy dokonywali na kolanie na plaży i to latało - tylko jak długo to już inna sprawa.

pietras

Post25 maja 2013, 16:21

Potrzeba poszyć latawce zapraszam do serwisu Bosport Warszawa Wał Miedzeszyński 377 ,22 616 04 34 solidnie i niedrogo

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”