Budowa Wciagarki WAKE

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
SPLpolska
Kontaktowanie:

Post04 gru 2008, 16:46

no i właśnie o to chodzi ale w końcu problemy są po to żeby je rozwiązywać :D

barzyk123
Kontaktowanie:

Post11 gru 2008, 20:20

No właśnie a taki silnik elektryczny plus do tego agregat? nie jest to rozwiązanie problemu?

Awatar użytkownika
wake-darek
Kontaktowanie:

Post18 sty 2009, 13:09

No właśnie a taki silnik elektryczny plus do tego agregat? nie jest to rozwiązanie problemu?

nie jest to najlepszy pomysł ponieważ odpowiednikiem silnika spalinowego 5,5kM jest silnik elektryczny 4kW 230V do napędzenia którego potrzebna jest prądnica w agregacie minimum 10kW (15kVA) a silnik w takim agregacie to jest już na rozruch elektryczny i ma moc ok 20-24kM

- już to przerabiałem z mniejszym agregatem 6,5kW 13kM HONDA i niestety takiego silnika 4kW - 230V lub 400V nie pociągnie :(

tak więc silnik spalinowy to najtańsza opcja jednak nie jedyna bo można sobie kupić do napędzenia silika 230V lub podobnej mocy 400V agregat prądotwórczy 15kVA HONDA za conajmniej 15.000zł :)

Awatar użytkownika
Oliaz

Post15 lut 2009, 19:47

Po sesji (zaliczonej ;P) mam zamiar zabrać się za budowę takowej wyciągarki, napędzanej silnikiem 6,5km Holida (podróbka hondy;])

Sęk w tym, że znalezienie odpowiedniego sprzęgła odśrodkowego do silnika 6,5km jest wielkim problemem. Szukam takiego do napędu łańcuchowego a na allegro i w innych sklepach internetowych dostępne są takie, lecz do napędu paskowego, nie chce takiego już nie mówiąc dlaczego.

Druga sprawa w stanach używają coś takiego jak troque'a'verter czyli chyba to samo co przekładnia bezstopniowa w skuterach :) Czy można by było obyć się bez tego urządzenia, używając samego sprzęgła, połączonego bezpośrednio z silnikiem i łańcuchem? Czytałem cały temat ale nie mogłem doszukać się odpowiedzi;P

Z góry dzięki,
pozdro

Gumiś.
Kontaktowanie:

Post15 lut 2009, 20:06

siemasz,
tez mecze temat od dluzszego czasu. Jedyne sensowne rozwiazanie to sprzegielko odsrodkowe od gokarta. Jezeli nie masz kasy na cos takiego mozna uzyc sprzegla do napedu paskowego probujac przyspawac zebatke 12 do zewnetrzej czesci sprzegla. Jest jeszcze opcja uzycia napedu na pasek przez tzw. 'przejsciowke'. Czyli zakladasz na wal sprzeglo pasowe, kupujesz kolo pasowe o identycznym rozmiarze co sprzeglo. Kolo pasowe umieszczasz na rurce, ktora trzymaja przykrecone do ramy lozyska i na tej samej rurce od kola umieszczasz zebatke 12. umieszczasz szpule w lozyskach, laczysz zebatki lansuchem i sikalafą. Pamietaj zeby zebatki zrobic 12 X 72 przy szpuli 7 cali, zeby wyciagarka mogla spokojnie wyrwac grrrrubasa

Awatar użytkownika
Oliaz

Post15 lut 2009, 22:46

Woho nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi :))

myślę że najbardziej sensownym wyjściem będzie przytwierdzenie zębatki do sprzęgiełka tak jak mówisz. Nie wiem czy dałoby rade zespawać je ze sobą, bo dzwon sprzęgła może być zrobiony z np. aluminium, ale zawsze można ją przykręcić na 3-4śruby.

Czyli takie przełożenie wyciągnie 80 kilogramowego ludka z wody:0

W jaki sposób najlepiej przytwierdzić silnik? Bezpośrednio do ramy na gumowych podkładkach, czy też dać jakąś blachę jako łoże silnika i ją zamocować do ramy. Chodzi mi o najmniejsze wibracje całej wyciągary;P

Właśnie robię mały kosztorys, mam nadzieje że się zmieszczę w 1000 złociszach, w dodatku ramę będę się starał skołować za free. Chyba da rade? ;P

Pozdrokajtrower

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post16 lut 2009, 11:40

w dodatku ramę będę się starał skołować za free. Chyba da rade? ;P

jak masz spawarke i dostep do jakis rur/mocniejszej blachy to czemu nie

Gumiś.
Kontaktowanie:

Post16 lut 2009, 14:12

'jak masz spawarke...' heh ciezki temat ;) wcale nie jest tak latwo jak sie wydaje.. rozsadniej jest podrzucic czesci na rame jakiejs zlotej raczce, ktora zrobi to bardzo sympatycznie za flaszke. co do przytwierdzenia zebatki na sruby moze byc.. fachura zespawa stal z aluminium ale trafic na taka osobe jest ciezko. zamienniki hondy maja 4 otwory na mocowanie srubami - polecam przytwierdzic silnik na gumowych uszczelkach ale nie bezposrednio na ramie. Wyrwij ze zlomu kawalek blachy ryflowanej (minimum 3mm) i z tym sie baw. A wibracje ? nieuniknione ;)

skwarek
Kontaktowanie:

Post07 mar 2010, 18:58

i jak prace z wyciagareczka ktoś zmontował

Misha
Kontaktowanie:

Post07 mar 2010, 21:40

Nasza już na ukończeniu, jeszcze tydzień i będzie gotowa do pierwszych testów

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... c&start=15

Dorzucę info, jak tylko się temat posunie

aras
Kontaktowanie:

Post20 mar 2010, 09:51

wyciagarka to honda 6,5 konna zebatka na silniku to 12 zebow a na bebnie 70 obwod bebna to 92 cm sprzeglo odsrodkowe i nie moze wyciagnac 95 kilo z wody co robic

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2010, 10:22

Mogą być dwie przyczyny - albo za wolno zwija linę przy zbyt niskim przełożeniu i nie dasz rady wejść w ślizg albo za szybko próbuje (przy zbyt małym momencie obrotowym) i silnik nie wyrabia.

aras
Kontaktowanie:

Post20 mar 2010, 13:34

tak kolego dzieki ale musze cos zrobic cos z tym co mam i czy to cos pomoze jak zmniejsze beben? na mniejszy bo przelozenie mam ponoc dobre wole wolniej ale niech wyciagnie mnie z wody juz sie modle by tak sie stalo bo juz dzis kupiulem material na nowy i jutro robimy wiec w poniedzialek sie odezwe ale bede czytal abyscie cos pomogli poza bebnem zmniejszeniu chyba ze zebatki mniejsze trzeba to tez sie pomysli ok piszcie i z gory dzieki

aras
Kontaktowanie:

Post21 mar 2010, 15:59

zmniejszylismy beben na 65 cm w obwodzie i znow jak ubot w wodzie polepszylo sie ale nie tak by nas wyciagnac co robic czy zmienic zebatke na 10 zebow z 12 czy tylko to cos da czy beben zmniejszyc? pomozcie chcemy zamienic silniki na 13 konny a ten sprzedac nasz hondy jest nowy moto godzin jest na nim 1 godzina bo dwa wodowania wiec nienachodzil sie prosze to moje gg pisac kto zaiteresowany.5370358 piszcie takze o informacjach gdzie kupic mozna 13 konny silnik.dzieki.

Misha
Kontaktowanie:

Post22 mar 2010, 10:00

aras pisze:zmniejszylismy beben na 65 cm w obwodzie i znow jak ubot w wodzie polepszylo sie ale nie tak by nas wyciagnac co robic czy zmienic zebatke na 10 zebow z 12 czy tylko to cos da czy beben zmniejszyc? pomozcie chcemy zamienic silniki na 13 konny a ten sprzedac nasz hondy jest nowy moto godzin jest na nim 1 godzina bo dwa wodowania wiec nienachodzil sie prosze to moje gg pisac kto zaiteresowany.5370358 piszcie takze o informacjach gdzie kupic mozna 13 konny silnik.dzieki.

Silniki 13Km do zagęszczarek są dostępne na allegro, ale ten wasz 6,5Km powinien być podatny na podrasowanie nawet do 9Km, pytanie tylko czy koszt tej zabawy nie wyjdzie porównywalny z zakupem nowego silnika, nie wiem jaki macie dostęp do części... pisałeś coś że teraz jesteś w Holandii, tam chyba jest łatwiej z dostępem niż w PL (do tego typu silników nadaje się wiele podzespołów wykorzystywanych w gokardach - Bolec ma w tej dziedzinie największe doświadczenie, więc pytaj jego). Nadal nie napisałeś z jakiego rodzaju sprzęgła korzystacie. Układ 13KM + zębatki 12/70 i bęben 65cm to w mojej opinii powinno wystartować nawet słonia... tylko czy starczy obrotów aby prędkość była odpowiednia, może zmniejszcie zębatkę odbiorczą, bo mocy przy 13KM już starczy.

Swoją drogą masz jakieś foty? Jestem ciekaw jaką macie konstrukcję ramy.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”