Modyfikacja linki depowera w c szejpie - co sądzicie?

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
cwanygapa

Post14 wrz 2009, 22:01

goodfella pisze:oki, dzięki za porady.......odpuszczę sobie przeróbki ;) Tak naprawdę to jeszcze nie miałem problemów z nadmiarem mocy... bawię się raczej przy słabych wiatrach do 15 k i waże 90kg, ale jak już się nasłuchałem tego pitolenia ze c szejp mnie zabije :D:D to obudził się we mnie Mr improvement.

Ja zaczynalem na Boxerze C-shape i dolozylem sobie 5-ta linke do ktorej podlaczalem leasha - powazny safety improvement ale tak naprawde sezon zabawy z Boxerem uwazam za stracony zainwestuj w BOWa jezeli zalezy ci na bezpieczenstwie podczas nauki. BTW musze sie zgodzic z Andrzejem C lataja slicznie :)

Awatar użytkownika
smithpl
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2009, 22:15

e tam, nie uwazam ze masz racje, mysle ze to kwestia nauczyciela.

Ja pierwsze kroki, bodydragi itp stawialem na Boxerze i Torch'u, pierwsze morze z Torchem to była bajka - bardzo sobie chwale. Wazne aby miec odpowiedni rozmiar do wiatru...., Mysle ze plywanie na C bylo dobrym poczatkiem przed bow'em.
I nigdy na C nie czyłem sie jakos szczegolnie niebezpiecznie :-)
Raczej tak samo jak z innymi kite'ami, zawsze beda mniej obliczalne niz windsurfing :-)

cwanygapa

Post15 wrz 2009, 13:46

smithpl pisze:Mysle ze plywanie na C bylo dobrym poczatkiem przed bow'em.

Zgodze sie z toba, sam zreszta napisalem ze C lataja lepiej (subiektywne odczucie) i sam poszedlem ta droga ale tu kolega chce modyfikowac sprzet co moim zdaniem mija sie z celem. Jezli nie czujesz sie bezpiecznie kup BOWa ktory ma przeciez "wbudowany" depower

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post15 wrz 2009, 14:02

ewentualnie c-szejpa 5cio linkowego - sposób w jaki można się liszować jest piękny. Latawka bez oporów unosi się nad wodą - leci na piątej lince " do góry nogami " moja propozycja - jeśli nie masz kasy - zainwestuj w taniego 5cio linkowego C-szejpa i kieruj się zdrowym rozsądkiem - jeśli wstrzelisz się w odpowiedni wiatr, wszystko będzie OK, natomiast w sytuacji kryzysowej możesz się śmiało liszować - latawiec na piątej lince jest bardziej przewidywalny niż bow po zliszowaniu.

waldace1904

Post15 wrz 2009, 14:10

a kite po użyciu systemu bezpieczeństaw powinien upaść na plecy krawędzią spływu bliżej kitera ?

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post15 wrz 2009, 14:37

nie - piata linka jest przymocowana na środku tuby głównej - dlatego latawiec unosi się w powietrzu w wysokości zależnej od siły wiatru, jednak nigdy nie zostaje w zenicie - jest to coś miedzy 10-45 stopni względem płaszczyzny wody. :)

waldace1904

Post29 wrz 2009, 20:59

dzięki mój walił na ziemie ale nie skojażyłem że był bardzo słaby wiatr pewnie dlatego :?,
ale mam pytanie czy długości linki depowera bardzo różnią się między kitemi, bo latawiec mam besta i bar naish-a i zastanawiałem sie czy moge tracić troche zakresu

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”