Homemade Mountainboard

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
Kicek
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2006, 21:12

Witam! Ponizej przedstawiam wam jak zbudowalem swoj pierwszy mountainboard i ile kasy mnie to wynioslo. Pokazalem go na forum mountainboard.com.pl i chlopakom bardzo sie podobal. Mam nadzieje, ze wam tez sie spodoba...

1. Kupilem deskorolke na Allegro i odkrecilem trucki.

Obrazek

2. Nie kupowalem oryginalnych kółek do MTB , ale zastapilem je kołammi od chodzika inwalidzkiego. Sa to 8', pompowane na łozyskach kulkowych.

Obrazek

3. Kupilem rzepy, ktore przyszylem do paskow materialowych.

Obrazek

Wyszlo to dosc fajnie i niezle :-)

4. Znajomy spawacz przedluzyl mi tracki i troche wzmocnil.

Obrazek

5. Przy montowaniu tego wszystkiego doznalem ciezkiego urazu reki...ałaaa :-)))

Obrazek

6. Koncowy efekt :-) Jak dla mnie jako poczatkujacego konstruktora i uzytkownika "mountainbordow" bomba :-)

Obrazek
Obrazek

A teraz koszty:
1. Deska z Allegro = razem z przesylka 30zl
2. Tracki ze starej deski (bo w tej allegrowskiej bylu ciulowe)= za darmo :-P
3. Uzywany chodzik inwalidzki z kołami pompowanymi= 70zl z kosztami przesylki
4. Rzepy + paski = 5zl
5. Flaszka 0,5l dla spawacza = 22,50zl

W SUMIE: 127,5zl

Moje wrazenia z probnej jazdy sa dosc pozytywne! Przy wiekszej predkosci niestety troche rzuca, co pewnie jest spowodowane jej dlugoscia (80cm=20cm krócej niz kupne mtb) troche budowa i moimi kulejącymi umiejętnościami. Niestety nie moge porownac tej deski z inna, bo to moja pierwsza i pierwszy raz jezdze na mountainboardzie. Deske dodatkowo wzmocnilem pod spodem (czego nie widac na zdjeciach).
Nie wyprobowalem jej jeszcze z latawcem, bo cos ostatnio wiaterek nie chce wiac...Ale jak ja przetestuje to napewno opisze swoje wrazenia.

Pozdrawiam i mam nadzieje, ze ten opis sie komus przyda!
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2006, 14:46 przez Kicek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2006, 21:25

heheeh taki ładny chopdzik zepsułeś !!! nie jedna moherowa babcia by jeszcze na nim pohulała... a tak poważnie to gratulacje pomysłowości.... popracuj nad wykonaniem ... ile kg wazysz?
sam się zastanawiałem nad kopią noso.... ale problemem był zawsze deck... ciekawe czy możnaby go wystrugać z dobrej klasy decku deskorolkowego... ???? bo części metalowe i polipoli to nie problem....

Awatar użytkownika
Kicek
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2006, 22:43

No w sumie to chodzik nie jest zepsuty...wystarczy tylko kolka zalozyc i mozna dalej hulac :-). JaFuzz waze 75kg i decha po wzmocnieniu wytrzymuje bez problemu. A mysle, ze z dobrego decka deskorolkowego moglbys wystrugac nosno bez problemu! A nawet z takiego decka jak moj daloby sie cos jak nosno wystrugac ;-). PRÓBUJ! A zobaczymy co wyjdzie... Najwyzej stracisz troche czasu i pare zlotych, a mozesz zyskac deske za ok. 2000zl :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2006, 23:34

gratulacje dla konstruktora 8) btw te paski dobrze trzymaja?

Awatar użytkownika
Kicek
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2006, 14:45

Dzieki, a paski bez latawca trzymaja dobrze! Nie wiem jak to bedzie z latawcem :-)

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2006, 17:45

Bedzie dobrze Kicek :!: Aby do przodu :) Za upor w dazeniu do celu....mega plus :!: :!:

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2006, 07:44

Dla niewiedzących - NoSno ma deck z laminatu :) gruby na około 10mm. Także panowie problem zrobienia nie jest duży. Troszkę włókna troszke żywicy i jazda :) potem ładnie obrobić i deck prawie jak oryginalny.

Jak się ktoś zna na układaniu włówien to może sobie zrobić sztywny miękki lub pośredni :)

Trucki sa albo z kwasówki albo ze stali pochromowanej obstawiam to drugie bo takiej gtrubości kwasówka była by cholernie droga.

Tylko zwykłe żepy do takiej wagi moga być za słabe (cały czas mówię o NoSno) bo całość nieźle waży. Bardzo fajnym pomysłem są wiązania typu snowboardowego tylko jak ktoś nie umie jeździć to musi mieć rozpinane z tyłu wiązanie coby nóżki mógł ewakuować z dechy w razie upadku.

Over.

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2006, 08:57

No to temat ciekawy.... to teraz napiszę tak: szukam wiedzącego jak robić twardy/miękki deck z laminatu... :wink: ze swojej strony mogę zaoferować zrobienie metalowej części kopii noSno... choćby z kwasówki ... kółka i wiązania we własnym zakresie.... hehehe drżyjcie babcie z chodzikami :twisted:

Jeśli nie znajdę chętnego to będę się musiał naumieć laminować albo prerobię deskorolkę... :(

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2006, 14:12

JaFuzz poczytaj sobie o tym jak zrobić własną deskę kitesurfingową to tam na 100% będzie jak układać włókna żeby decha była bardziej miękka czy bardziej twarda.

A może Pan szanowny dawno nie udzielający się na KF Apache pomoże Ci przy tej kwestii :) (Apache'u nie strzelaj :pray: )

Awatar użytkownika
Kicek
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2006, 18:14

JaFuzz to powodzenia zycze i mam nadzieje, ze jak cos to sie pochwalisz swoim "Nosno" na forum i opiszesz wszystko ladnie co i jak :-)

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2006, 22:53

jeżeli tylko coś z tego wyjdzie to nie omieszkam... :)

Awatar użytkownika
MatDe
Deska: Su-2
Kontaktowanie:

Post30 paź 2006, 16:18

Czy ktoś może mi zrobić mountainboarda w dobrej cenie płace za materiały i robocizne, wytłumaczyc czym sie miekka od twradej różni.

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post03 lis 2006, 12:01

nie no dla mnie bomba!!! zainspirowales mnie stary bede robil
pozdrawiam

toudi
Kontaktowanie:

Post08 sty 2007, 11:56

Chłopaki, skrzyknijcie się w kilku i jak uzbieracie kilka zamówień, można uderzyć ze wzorem do jakiejś szkutni, byle niedużej, bo duże klepią masówkę, np. www.polplast.com robi różne dziwne rzeczy. Podrzucicie wzór a oni zrobią ładne deseczki.

toudi
Kontaktowanie:

Post08 sty 2007, 12:03

A może nie trzeba robić, tylko kpić sklejkę i wygiąć na ciepło?
Sklejka podgrzena do 100 stopni już się gnie (tak 20 lat temu robiło się różne części do żaglówek). Jak po takich zabiegach wygląda wytrzymałość na zginanie, nie wiem ale można kupić troszeczkę cieńszej sklejki i spróbować.
http://www.sklejka.vsp.pl/product_info. ... ucts_id=60

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”