Taśma depowera i trymer

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2006, 15:33

majster8405 pisze:...i proszę o potwierdzenie czy to tak ma być. Pomimo zbliżeń fotografii taśma czarna nie pokazała wszystkiego...

NO jak działa to znaczy, że jest dobrze :)

Awatar użytkownika
majster8405
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2006, 19:28

Wykonywałem próby przy znacznym naciągu i chodzi!,jedynie zwalnianie taśmy nastręcza trudność.Napewno chodzi o odciągnięcie "klamry" i jej odblokowanie, tak aby taśma mogła się przesuwać.Próby dokonywałem w pozycji poziomej i chyba stąd ta trudność bo linkę musiałem ciągnąć do góry.Zobaczę jak będzie w praktyce bo napewno także istotny jest skok +0- . Do tej chwili nie stosowałem de powera.Przy dzisiejszym dość silnym i porywistym wietrze moją 7m komórę dopiero" kiler "położył ją całkowicie.
Zrobię docelowe urządzenie i porównam sobie co będzie lepsze i praktyczniejsze.

piotrrodzim
Latawiec: nasa

Post20 lip 2010, 10:08

witam ma ktoś może możliwość zrobienia fotek tego trymeru przy punktach A i B bez osłonek z widocznymi warstwami taśmy i mocowaniem linek????
Obrazek

piotrrodzim

Post22 lip 2010, 11:11

wielkie dzięki dla Michała.

szkic Michała:

Obrazek
wkurzała mnie dyndająca taśma.Więc przerobiłem trymer

szkic trymeru po przeróbkach:

Obrazek

brak dyndania kosztem mniejszego zakresu regulacji
proszę o wasze opinie

piotrrodzim

Post28 lip 2010, 09:07

fotka trymeru mojej produkcji:

Obrazek

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post28 lip 2010, 10:58

Primo: Wydaje mi się, że drastycznie zmniejszyłeś zakres latawca - będziesz więc najpewniej musiał jeszcze wyregulować linki nośne i sterujące latawcem

Secundo: Kolor nowej taśmy wskazuje, że nie jest to taśma o dużej wytrzymałości. Czy ona jest w ogóle nowa? Obawiam się, że taka taśma + kółko od kluczy może nie wytrzymać (kółko od kluczy "poleci" jak wyjedziesz gdzieś gdzie będzie naprawdę słona woda - korozja je osłabi). Do tego czy szyłeś to ręcznie czy maszynowo?

Myślę, ze tradycyjnie wszystko zależy od rodzaju użytych materiałów, ale pytanie czy niedyndająca taśma jest warta zmniejszenia zakresu latawca :?:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post28 lip 2010, 11:02

Po bliższym przyjrzeniu dochodzę do wniosku, że nie wiem jak to ma odpuszczać moc, bo z rysunku nie potrafię rozgryźć górnej (prawej) rączki....

piotrrodzim

Post28 lip 2010, 16:09

trymer robiłem z myślą o nasię (jest to latawiec lądowy),stosuję ją jako system bezpieczeństwa(nasa ciągnie pod jednym kątem).Taśma ma wytrzymałość ok 1,5t(taśma holownicza od samochodu),szyta nicią (ręcznie) o wytrzymałości 50kg.kółko od kluczy służy jako prowadnica taśmy,siły na nie działające są minimalne.Prawa rączka służy do skracania taśmy a lewa do jej wydłużania,ściągając prawą rączkę trymeru (podpinam pod niego linki mocy) zmieniam kąt natarcia latawca.Przy wyregulowaniu nasy przy trymerze do połowy zaciągniętym mam jednocześnie system bezpieczeństwa i niewielką regulację kąta natarci.A gdy regulacjajest zrobiona na ściągniętej taśmie mam tylko system bezpieczeństwa(przydaje się też gdy latawiec przechodzi mi za głowę).trymer testowałem ostatnio i się sprawdza ,wystarczy lekkie poluzowanie i latawka siada na ziemię,takie zastosowanie ułatwia też samotne rozłożenie sprzętu ,bez względu na siłę wiatru nasa na poluzowanej taśmie nie ma ciągu.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”