5-ta linka, bar North, latawiec Evo 2014

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
PTAKs

Post24 lip 2014, 21:29

Witam,

w ubiegłym tygodniu zakupiłem Komplet North-a 2014, latawiec Evo 2014 z barem M/l 24m linki 2014.
I mam pytanie odnośnie środkowych linek, dwie boczne wyglądają na naciągnięte, a środkowa jest bardzo luźna,
w niektórych momentach w miejscu mocowania oczka do leasha, linka wyciąga się na około 1,2m sprawia to ze lish wisi na wodzie,
niekiedy staje sie to niebezpieczne, ponieważ linka z leashem podczas startowania z wody owija mi się o kolano.
Bar to szuka nówka z setupem od northa, latawiec tak samo.
I pytanie za 100 punktów, czy to jest normalne zachowanie aby środkowa linka była "aż" tak luźna, czy coś jest nie tak?
Czy ja należy skrócić?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2014, 11:14

wszystkie linki powinny być równe przy odpuszczonym trymerze i zaciagniętym barze. Jak nie są to trzeba skrócić. Jeśli pływałeś na maksymalnie zaciągniętym barze to może się okazać, że 5 jest trochę luźna, ale nie aż tyle żeby leash taplał się w wodzie.

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post30 lip 2014, 21:30

PTAKs pisze:Witam,

w ubiegłym tygodniu zakupiłem Komplet North-a 2014, latawiec Evo 2014 z barem M/l 24m linki 2014.
I mam pytanie odnośnie środkowych linek, dwie boczne wyglądają na naciągnięte, a środkowa jest bardzo luźna,
w niektórych momentach w miejscu mocowania oczka do leasha, linka wyciąga się na około 1,2m sprawia to ze lish wisi na wodzie,
niekiedy staje sie to niebezpieczne, ponieważ linka z leashem podczas startowania z wody owija mi się o kolano.
Bar to szuka nówka z setupem od northa, latawiec tak samo.
I pytanie za 100 punktów, czy to jest normalne zachowanie aby środkowa linka była "aż" tak luźna, czy coś jest nie tak?
Czy ja należy skrócić?

Pozdrawiam

Bar North-a nówka sztuka, ze sklepu jest nie wyregulowany. Regulację zrobisz w 1 min. dostosowując sterówki (boczne) do nośnych (środkowe) - odsuwasz pływaki i przesuwasz mocowanie na supełkach, tak by wszystkie linki były prawie równe, jak napisał Onzo. Napisałem prawie bo możesz popróbować rożnych ustawień - jeżeli latawka będzie zachowywać się stabilnie możesz lekko skrócić lub wydłużyć sterówki dopasowując latawkę do swoich preferencji (najlepiej potestować). 5 'wirtualna' linka w North (nie ma doświadczeń z ustawieniem na 5 linek) jest relatywnie długa - trochę odstaje (kilka/kilkanaście cm a nie 1,2m) od CL co z długim liszem powoduje, że czasami może zahaczać o kolano przy starcie.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”