best GP

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
facecikhamburg
Postawił piwka: 1 raz

Post07 cze 2014, 06:29

witam
mam jedno male ptanko do znawcow od BESTA
posiadam BESTA GP 9m2 lecz nie mam do niego baru 5th . I nie wiem czy ta 5 linka w barze jest rowna z pozostałymi 4 .
i czy bar 5th np. od NORTHA będzie pasowal do besta GP.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wojtek Janaszek
Deska: Custom + One
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post13 cze 2014, 18:42

Wprawdzie znawcą Besta nie jestem, ale zazwyczaj jest tak, że latawiec po podłączeniu innego baru nie będzie latał do końca tak, jak latałby na oryginalnym. Tak więc nie ma co kombinować z barami od innych firm, bo nawet najmniejsza zmiana w położeniu rozejścia Y linek nośnych może mieć ogromny wpływ na charakterystykę latawca.

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post13 cze 2014, 23:36

Zgadzam sie z przedmowca. Teoretycznie jezeli linki maja taka sama dlugosc to powinno byc OK. Ale jednak najlepiej jak do danej marki i modelu latawca uzyjemy baru dedykowanego przez producenta. A w przypadku zastosowania innego baru duzo prosciej jest w przypadku baru 4 linkowego niz w przypadku baru 5 linkowego. Niektore bary 5 linkowe sa dla latawcow, ktore maja "plytsze" Y, a niektore "glebsze" Y - chodzi mi o linki miedzy krawedzia natarcia a punktem podpiecia 5 linki baru. Jezeli uzyje sie baru do "plytszego" zamiast do "glebszego" latawiec nie bedzie latal prawidlowo. Co nie oznacza, ze uzywajac baru innej marki, ktory tez ma np. "plytsze" Y latawiec bedzie latal nam prawidlowo. Ale bedzie podobnie lub moze nawet tak samo latal niz w przypadku uzycia "glebokiego". Troche zakrecilem, ale mam nadzieje, ze nikt sie nie pogubi. Mozna dlugosc linek zawsze ustawic, ale jest duzo kombinowania, probowania, itp. No a poza tym depower - moze nie dzialac do konca prawidlowo.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”