Pytanie: targi KITE and Wind 2012

Akcje promocyjne, programy lojalnościowe, przeceny, wyprzedaże, reklamy, ecommerce, etc.
kite_and_wind

Post09 lut 2012, 14:34

witam wszystkich związanych z biznesem jak i tych mniej związanych.
mam do was takie oto pytanie: Co myślicie o stworzeniu targów związanych z kitesurfingiem? czy wystawilibyście się ze swoim stanowiskiem na takich targach??
Pytanie głównie do dystrybutorów, sklepów jak i szkółek.

A czy wy brać surferska chętnie odwiedzilibyście takie targi??

Lokalizacja targów: północna polska (dokładnie jeszcze nie wiemy, ale trwają rozmowy)
Termin: listopad/grudzień.

czy takie targi są wogóle potrzebne na naszym rynku?

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post10 lut 2012, 13:05

Termin to razcej wakacyjny i miejsce raczej otwarte, albo namiot w plenerze, a nie jak wiatr i woda w hali.
dobrze byloby gdyby mogly wejsc przypadkowe osoby, nawet i masów, co by bylo troche prmocji sportów surf
Moze jednak np przy molo w Sopocie?

Jednak jak dla mnie z takich targów zimowych, gdize rynek nieporównywalnie wiekszy tez nie wiele wynika, nowych sklepów jak na lekarstwo, klientów detaleicznyc, co by chciceli pomacac sobie najnowsze sprzety tez nie duzo.

Wioska surf na Wiatr i woda upadła, bo tez nie przekładało sie to nijak, ani nowe sklepy ani kilku klientów, ktorzy najlepiej zeby zabierali sprzet ze stoiska na koniec targów.

Generlanie w tym temacie jest słabo, ludzie jacyś bez życia, bez jaj.
Z innej beczki w zeszłym roku specjalnie pojechałem przez pół Polski na PFO na Harende, niech bedzie, że przewineło się 40 zawodników i niech będzie 300kibiców (nie liczę przypadkowych ososb korzystajacyh wtedy ze stoku).
Wiec jak na taki duży rynek i taka impreza naprawde fakjnie przygotowana, super zwodnicy, (bo wkonuc 20.000tys zł piechota nie chodzi) to kibice żenua :(

Komentowac zainteresowania takim PP Kite to już nawet nie chcę

Niby Easy walczyło na targach w Poznaniu ostatnio ale w związku z powyższym mam mieszane uczucia :(

Albo my Polacy jesteśmy dziwni albo jakieś dziwne czasy nastały :doh:

sarbo
Deska: mutant
Kontaktowanie:

Post11 lut 2012, 19:47

Myślę że tego typu targi z pewnością nie byłyby sukcesem dla wystawców a koszty bardzo wysokie. W dobie internetu cała wiedza o nowościach, parametrach, wyglądzie sprzętu jest dostępna po wykonaniu paru ruchów myszą na komputerze, ale coś w rodzaju imprezy plenerowej w dobrym miejscu, tak jak wspomniał Łukasz ma sens. Kajciarz nie jest dobrym klientem na takich targach bo on obejrzy pomarudzi i tak kupi w internecie, natomiast klient z poza branży- spacerowicz którego zainteresuje dobrze przygotowaną oferta, po targach może wrócić właśnie do tego wystawcy od którego wziął reklamówke. Mam pewne doświadczenie z tagami motocyklowymi na których się wystawiam i zauważyłem pewien schyłek takich imprez z powyższych powodów. :naughty:

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post12 lut 2012, 22:04

No niestety... walczyliśmy o Boatshow lecz rok temu to wystawiliśmy się chyba tylko my z branży WIND&KITE a w roku 2011 nikt się z branży nie wystawił.

My ideę targów staraliśmy się ratować do końca, lecz brak zainteresowania ze strony innych dystrybutorów doprowadził do śmierci branży na tych targach.

Niestety - większość naszego rynku to "garażowa robota", więc co się dziwić że nikomu się nie chce.

Tak jak sarbo napisał - klient przyjdzie, podotyka, poogląda, przymierzy a później ściągnie z USA lub z Niemiec bo 100 zł taniej. Więc nic dziwnego że mało którą firmę stać na taki rodzaj promocji.

Poza tym ogólnie widać że branża zaczyna "wymierać"... spójrzmy chociaż na kiedyś najlepszy serwis sieplywa.pl, na którym teraz nie znajdziesz świeżego newsa..

Ogólna niechęć oraz krytyka "środowiska" do jakichkolwiek akcji powoduje że jest jak jest...

Pozdr
Lussik

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2012, 09:25

Hej,

Niestety formuła typowych targów w kontekście komercyjnych korzyści, w dobie internetu już umiera/umarła. Dobitnie widać to w Poznaniu, w którym oniegdaj:) targów było całe multum tak jak i odwiedzających. Targi, szczególnie w Europie, na których obecność jest jakoś tam "imidżowa" mają się jeszcze nie najgorzej.

Nie wiem Lussik czy piszesz o windsurfingu czy o całej branży surf, ale ja widzę na Siepływa.pl 3 newsy z wczoraj, a i Surfmag.pl nie śpi i jest zawsze na czasie.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2012, 09:53

z tego co zrozumiłem (Lussik popraw mnie), że jest za mało newsów lokalnych, relacji czy video na sieplywa/surfmag?

teraz troche uogólnie:
to tez już inna para kaloszy - czesto zjebka jak się coś pokaże lokalnego/polskiego i krytyka.
lepiej w takim razie pokazać coś bezpiecznego, czyli zagraniczny news czy video. nie dziwie sie ze ludziom nie chce sie pokazywać czy pisać.
ale sa też inne miejsca gdzie można być na czasie... jest kupa filmow i relacji, ale nie musi sie tu pokazywać c'nie?

targi:
formuła targów dawno sie wyczerpała /wystawianie/, znam to z innych branż. wiekszość przeniosła się do internetu
lub bezpośredniego kontaktu/rekomendacji i poleceń.

jest też kwestia o której pisał Koniu - jaka jest frekwencja na zawodach, czy byłaby na takich targach. sens żaden powoli.

Post13 lut 2012, 10:34

Hej Sebastian

No tak - są newsy z wczoraj, ale co z tego jak "wczorajszego" newsa z Jankiem wszyscy widzieliśmy już tydzień temu.. na innych portalach.

Zgadzam się że surfmag ciśnie do przodu i zaczyna wypierać "twoje codzienne źródło surf informacji".

Moim zdaniem na tych wszystkich naszych surf portalach brakuje tak jak Jacek pisze "twórczości własnej" - testów sprzętu, relacji z wyjazdów, nawet jeżeli te testy miałby polegać na rozpakowaniu sprzętu zrobieniu zdjęc i napisaniu kilku zdań nt. konstrukcji. Coś takiego pewnie wiele osób chętnie by poczytało a nie "marketingowy bełkot" czy filmiki które są żywcem zaczerpnięte z zagranicznych portali.

KIEDYŚ sieplywa.pl wlasnie tak działało i to były najlepsze czasy tych portali.

A co do targów to nie do końca wszystko przeniosło sie do internetu - my wystawialiśmy się 3 albo 4 razy na boatshow i raz na wiatr i woda i zawsze byliśmy z targów zadowoleni.

POzdr
Lussik

Dorian :: SurfPoint
Latawiec: North Vegas
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2012, 14:47

Lussik | EASY Surf Center pisze:Hej Sebastian

No tak - są newsy z wczoraj, ale co z tego jak "wczorajszego" newsa z Jankiem wszyscy widzieliśmy już tydzień temu.. na innych portalach.

Zgadzam się że surfmag ciśnie do przodu i zaczyna wypierać "twoje codzienne źródło surf informacji".

Moim zdaniem na tych wszystkich naszych surf portalach brakuje tak jak Jacek pisze "twórczości własnej" - testów sprzętu, relacji z wyjazdów, nawet jeżeli te testy miałby polegać na rozpakowaniu sprzętu zrobieniu zdjęc i napisaniu kilku zdań nt. konstrukcji. Coś takiego pewnie wiele osób chętnie by poczytało a nie "marketingowy bełkot" czy filmiki które są żywcem zaczerpnięte z zagranicznych portali.

KIEDYŚ sieplywa.pl wlasnie tak działało i to były najlepsze czasy tych portali.

Kiedys to Krzysiek Mruk dzialal dla sieplywa, teraz dziala dla windsurfing.pl i to raczej tam widac ozywienie w porownaniu do przeszlosci.
No ale kite'a tam nie ma...

A wg mnie targi to ciezki temat, mamy od piatku w sosnowcu targi wodne, ale nawet nie moge sie zdecydowac czy oplaca sie tam rozniesc ulotki...

Post13 lut 2012, 14:53

No na windsurfing.pl również kopiuj / wklej newsy a mało twórczości własnej..

Pozdr
Lussik

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2012, 19:40

zamiast control C + V, wole u zródła zobaczyć filmy/news. odsiewająć krypte lub bełkot marketingowy.

a dobrze byłoby coś polskiego czasem zobaczyć. testy, filmy, relacje z wyjazdów, cokolwiek z newsów...
no nikt mi nie powie że tego nie ma? albo że się nie przebije?

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post14 lut 2012, 10:17

Lussik | EASY Surf Center pisze:KIEDYŚ sieplywa.pl wlasnie tak działało i to były najlepsze czasy tych portali.

Czasy się zmieniają, poczekaj jak będziesz , jeszcze właśnie w dziejszych czasach miał bobasa...a już nie mówię dwa bobasy ;)

Post14 lut 2012, 10:59

Czasy się zmieniają, poczekaj jak będziesz , jeszcze właśnie w dziejszych czasach miał bobasa...a już nie mówię dwa bobasy

Zgadzam się :thumbsup: I dlatego że w naszym kraju nie można takiej pracy traktować jako poważny biznes jest tak a nie inaczej i nie dziwie się że może komuś się nie chcieć...

Co nie zmienia faktu że kiedyś było inaczej ;)

Pozdr
L

Wróć do „Biznes Forum”