dobór latawca

Latawce | Baza zaginionego sprzętu <- NAPRAWIONA! BEZ SPAMU!
gro1

Post23 lip 2015, 12:09

Ważę 90 kg, jestem początkujący, pływam pod wiatr, głównie na Helu, chciałem kupić sprzęt proszę o opinie o wyborze
dwie opcje
Latawiec Cabrinha Radar 14 m2 i 9 m2 - mam obawy czy 14 m nie jest za dużo
lub
KITE NORTH DICE 13 m2 i 9 m2

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post23 lip 2015, 12:13

12 albo 14stka.. jako większy :) ja bym radził jednak 12stkę i 9 :) - pisz jak coś mam obydwa nówki w fajnych cenach.

Awatar użytkownika
DeadMan
Dostał piwko: 1 raz

Post27 lip 2015, 19:20

Na tegoroczne warunki 14stka może być lekkim przegięciem ;)

Dobrze celujesz w 12m2 i 9m2. Na początku swojej drogi zalecam Ci kupić jak najbardziej uniwersalne latawce.
Dopiero po dłuższym czasie spędzonym na wodzie - będziesz wiedział czego tak na prawdę oczekujesz - czy wystarczy Ci "kruzing" po zatoce, wysokie skoki, a może uderzysz na fale ;)

Ze swojej strony zaproponuję latawiec bardzo uniwersalny, który w żaden sposób nie będzie Cię ograniczał, bez względu którą drogą się udasz.

F-One Bandit 6 / 2012r.
12m2 + 9m2 + 2 bary -> 5399zł

Ps. Nie kupuj w ciemno, najpierw się przepłyń - zapraszam na testy!
Więcej info na PM

Milosz
Deska: RRD
Latawiec: RRD

Post28 lip 2015, 00:19

Raczej wątpię że 14 jest przegięcięm to ze warunki dopisują nie znaczy że codziennie wieje 20+ tym bardziej że kolega ma zamiar kupić dwa latawce!

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Jarek Gdynia

Post28 lip 2015, 01:25

Moim skromnym zdaniem, magiczny " rozmiar " jest sprawą drugorzędną... Przerabiałem rrd passion 13przy wadze 100, który wraz ze zmianą umiejętności i parametrów do 90 kg okazał się potworem, zmienionym na 11 , jako optymalny latawiec podstawowy przy tej wadze. ( mocny i dość szybki , bo trzeba pamiętać,że wielkie rozmiary są mułowate, co dość szybko zaczyna przeszkadzać) Proponuję zerknąć na stronę abc surf z Gdyni i porównać zakres wiatrowy latawców rrd... Fajna lekcja mówiąca ,który może więcej.
Oczywiście ten wywód nie jest bezinteresowny, gdyż mogę odstąpić za rozsądne pieniądze passię 11. Jestem pokłosiem kolejnego etapu.... Fala, więc mniejsze rozmiary... Niestety, wciąż zbyt małe umiejętności,ale duże chęci...
Jesteś zainteresowany ,daj info na priv.

Milosz
Deska: RRD
Latawiec: RRD

Post28 lip 2015, 05:44

Jarek Gdynia pisze:Moim skromnym zdaniem, magiczny " rozmiar " jest sprawą drugorzędną... Przerabiałem rrd passion 13przy wadze 100, który wraz ze zmianą umiejętności i parametrów do 90 kg okazał się potworem, zmienionym na 11 , jako optymalny latawiec podstawowy przy tej wadze. ( mocny i dość szybki , bo trzeba pamiętać,że wielkie rozmiary są mułowate, co dość szybko zaczyna przeszkadzać) Proponuję zerknąć na stronę abc surf z Gdyni i porównać zakres wiatrowy latawców rrd... Fajna lekcja mówiąca ,który może więcej.
Oczywiście ten wywód nie jest bezinteresowny, gdyż mogę odstąpić za rozsądne pieniądze passię 11. Jestem pokłosiem kolejnego etapu.... Fala, więc mniejsze rozmiary... Niestety, wciąż zbyt małe umiejętności,ale duże chęci...
Jesteś zainteresowany ,daj info na priv.

Całkowicie się z Tobą nie zgodzę.
Duże latawce potrafią być wolne jak krowa ale 13/14 to jeszcze rozmiar średni. Fakt 13rrd jest strasznie wolna a do tego jakość/wykonanie Tandeta! Airush lithium w rozmiarze 14 w moim odczuciu jest tak samo szybki jak np passion 9 firmy na R. A gdy wieje 10-12 węzłów ja ciągle pływam a na 11 było by ciężko przez niemożliwe niestety no chyba ze z drzwiami od stodoły.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Wróć do „Latawce / Kite'y”