szed pisze:Jak sam słusznie zauwarzyłeś, jak się ich o cokolwiek pyta to zawsze Ci wskażą opcję droższą

.
KS to bagaż sportowy i tutaj nic nie pisze o max wymiarach tylko waga jest istotna, max 20 kg. Rower np max 30 kg, a z pewnością box na niego sporo przekracza max wymiary. Tyle że max wymiary tyczą się bagażu nadawanego podstawowego. I wierz mi że tak właśnie jest

.
Ok, dzisiaj kontaktowałem się z ryanairem, żeby mieć oficjalne stanowisko. Miła "pani z chatu" wyjaśniła co następuje:
---
Edyta C
Dzień dobry, xxx. W czym mogę pomóc?
xxx
witam
w tabeli opłat są 2 pozycje: sprzęt sportowy
oraz sprzęt o dużych rozmiarach
nie mogę znaleźć żadnej definicji czym sie różnią poza ceną
Edyta C
Duży sprzęt sportowy to deski windsurfingowe itp.
https://www.ryanair.…az/limit-bagazu-rejestrowanego Proszę podać jaki sprzęt chciałby Pan przewieźć?
xxx
w linku który Pani podała nie ma definicji dużego sprzętu sportowego
proszę o link do dokumentu który to precyzuje
Edyta C
Duży sprzęt sportowy to między innymi deski czy lotnie. (jest to zaznaczone przy wyborze bagażu). Natomiast w przypadku innych bagaży należy się kontaktować z nami w celu zdefiniowania bagażu. Nie ma w regulaminie wypisanym sprzętów i przyporządkowania ich.
xxx
a cco z deskami do kitesurfingu?
Edyta C
Jest to mały sprzęt sportowy.
---
Dla mnie ciekawa sytuacja (pomijając kwestię ceny) - deski do kiteracingu czy kitewave rozmiarowo nie różnią się strasznie od desek windsurf... I tak głównym ograniczeniem jest waga - niestety taka sama dla obu opcji.