3.04-Sycylia-7/14 dni-Jovi Travel -cena od 1690 zł/os*

Oferty wycieczek, podróże, last minute, bilety lotnicze, etc.
Nivea
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post07 mar 2016, 13:24

Sycylia - Lo Stagnone - Sezon 2016
Wiatr, płytka i płaska woda - Super miejsce na kitesurfing i wypoczynek.
Pierwszy wylot 3.04.2016
Wyloty z Krakowa i Warszawy!

Informacje: kontakt@jovitravel.pl
http://www.jovitravel.pl/kitesurfing/wochy-sycylia
Zapraszamy

Wlodi
Deska: NHP Split
Latawiec: Slingshoty
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post07 mar 2016, 15:16

https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... tanowienia

Jest tutaj coś takiego :
Sprzęt O Dużych Rozmiarach
237 PLN /50 €
285 PLN /60 €
Za sztukę/lot w jedną stronę. Dopuszczlana waga do 20 kg

Sprzęt sportowy
142 PLN /30 €
166 PLN /35 €
Za sztukę/lot w jedną stronę. Dopuszczlana waga do 20 kg

Jak Ryanair kwalifikuje quivery ? Jako bagaż o dużych rozmiarach czy sprzęt sportowy ?

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post07 mar 2016, 22:22

Witam,

Niestety, w przypadku jakichkolwiek wątpliwości zastosowanie ma opcja droższa.
Poza tym na stronie ryanaira znajdziesz co jest co - sprzęt do kitesurfingu jest kwalifikowany jako sprzęt o dużych rozmiarach - chyba że weźmiesz do walizki splita i latawce - wtedy wykup normalną walizkę.

Akurat lecę 3.04 z Modlina i wykupiłem sprzęt o dużych rozmiarach - paranoja - sprzęt leci drożej niż ja...

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post15 mar 2016, 17:05

Co ty kolego za głupoty piszesz.. Masz czarno na białym podane: Sprzęt sportowy 30/35 Euro w zależności od sezonu. Sprawdzone i przetestowane w tej konkretnej destynacji i na tej konkretnej linii lotniczej. Tu nie ma żadnych wątpliwości akurat. Jak masz ochotę płacić więcej to już Twoja sprawa.

Awatar użytkownika
Kristoff

Post15 mar 2016, 17:09

Szed,
Może faktycznie piszę głupoty. Kiedy kupowałem bilet i dokupowałem quiver byłem w stanie znaleźć w regulaminie różnicę między sprzętem sportowym a tym o dużych rozmiarach - chodziło o maksymalne wymiary, nie o wagę. Niestety quiver z deską wave nie spełniał wymogów na max. rozmiar sprzętu sportowego, więc kupiłem "duży rozmiar". Teraz sprawdzam regulamin i nigdzie tego nie widzę. Jutro pogadam z konsultantem ryanaira żeby rozwiać wątpliwości. Kasy mi nie zwrócą, trudno.

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post15 mar 2016, 17:22

Jak sam słusznie zauwarzyłeś, jak się ich o cokolwiek pyta to zawsze Ci wskażą opcję droższą ;).
KS to bagaż sportowy i tutaj nic nie pisze o max wymiarach tylko waga jest istotna, max 20 kg. Rower np max 30 kg, a z pewnością box na niego sporo przekracza max wymiary. Tyle że max wymiary tyczą się bagażu nadawanego podstawowego. I wierz mi że tak właśnie jest :).

Awatar użytkownika
Kristoff

Post16 mar 2016, 12:17

szed pisze:Jak sam słusznie zauwarzyłeś, jak się ich o cokolwiek pyta to zawsze Ci wskażą opcję droższą ;).
KS to bagaż sportowy i tutaj nic nie pisze o max wymiarach tylko waga jest istotna, max 20 kg. Rower np max 30 kg, a z pewnością box na niego sporo przekracza max wymiary. Tyle że max wymiary tyczą się bagażu nadawanego podstawowego. I wierz mi że tak właśnie jest :).

Ok, dzisiaj kontaktowałem się z ryanairem, żeby mieć oficjalne stanowisko. Miła "pani z chatu" wyjaśniła co następuje:

---
Edyta C
Dzień dobry, xxx. W czym mogę pomóc?

xxx
witam
w tabeli opłat są 2 pozycje: sprzęt sportowy
oraz sprzęt o dużych rozmiarach
nie mogę znaleźć żadnej definicji czym sie różnią poza ceną

Edyta C
Duży sprzęt sportowy to deski windsurfingowe itp. https://www.ryanair.…az/limit-bagazu-rejestrowanego Proszę podać jaki sprzęt chciałby Pan przewieźć?

xxx
w linku który Pani podała nie ma definicji dużego sprzętu sportowego
proszę o link do dokumentu który to precyzuje

Edyta C
Duży sprzęt sportowy to między innymi deski czy lotnie. (jest to zaznaczone przy wyborze bagażu). Natomiast w przypadku innych bagaży należy się kontaktować z nami w celu zdefiniowania bagażu. Nie ma w regulaminie wypisanym sprzętów i przyporządkowania ich.

xxx
a cco z deskami do kitesurfingu?

Edyta C
Jest to mały sprzęt sportowy.
---

Dla mnie ciekawa sytuacja (pomijając kwestię ceny) - deski do kiteracingu czy kitewave rozmiarowo nie różnią się strasznie od desek windsurf... I tak głównym ograniczeniem jest waga - niestety taka sama dla obu opcji.

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post16 mar 2016, 12:30

hehe...
Ale żeby było precyzyjnie.. nie ma czegoś takiego jak 'duży sprzęt sportowy'. Jest 'sprzęt o dużych rozmiarach' oraz 'sprzęt sportowy', a to jasno i precyzyjnie predefiniuje gdzie jest sprzęt do kite :hand:

Brutus
Deska: Nobile, SU2
Latawiec: RRD, NKB, Nobile
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 21 razy
Kontaktowanie:

Post16 mar 2016, 14:51

hej , a czy w rynairze ważą/mierzą podręczny/kabinówkę ?

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post16 mar 2016, 15:01

Różnie to jest.. pewnie w zależności od destynacji i okresu. Nas w tamtym roku akurat kompletnie nie mierzyli ani nie ważyli (Kraków-Trapani-Kraków). Ale już np. ta sama linia w pełnym sezonie na Kos, byli bardzo skrupulatni. Każdy bagaż dokłanie mierzony (wzornik bagażu podręcznego).

Awatar użytkownika
Kristoff

Post03 kwie 2016, 19:25

Mały update : dzisiaj byłem z bagażem na lotnisku. Babka z check-in zapomniała chyba że powinna zwazyc nadwymiar albo oceniła na oko że jej to na wagę nie wejdzie. Przylepiła tylko nalepkę i odesłała mnie na skaner nadwymiaru (5m dalej). W drodze spakowałem jeszcze do quivera wyjety wcześniej bar i trapez. Na nadwymiarze wagi nie ma!!! Natomiast z tyłu za babkami w stanowiskach check-in siedzi jakaś nadzorująca ale akurat wisiała na telefonie

Wróć do „Oferty Biur Podróży”