Kiedys mieszkalem w Pile. Jedyne co przychodzi mi na mysl i gdzie ja bym sprobowal to Koszyce, choc nie pisze, ze to idealne miejsce, a na pewno nie jest to miejsce do nauki czy dla poczatkujacych, a raczej dla tych co juz ogarniaja temat. Duzy zbiornik, bardzo blisko, tuz przy granicy miasta, skad by nie jechac to max kilkanascie minut jazdy, jest gdzie rozlozyc sprzet (mam na mysli strone poludniowa). Plywalem tam kiedys z kumplem na zaglowkach (Optimistach). Prawde mowiac juz pare ladnych lat tam nie bylem, ale w samej najblizszej okolicy to chyba tylko to. Jezeli tam nadal jest tak jak bylo to fajna alternatywa gdy nie da rady jechac nad morze. Plotki i Jelonki odpadaja, akweny "w dole", "ukryte" w otaczajacych je dookola drzewach/lasach. Ale najbardziej to jednak wlasnie polecam Baltyk, daleko nie jest, nablizej jest do Kolobrzegu, Ustronia, Mielna.
A jak nie wieje, albo nie da rady jechac nad morze, a umiejetnoscie jeszcze niewystarczajace na Koszyce to korzystac z wyciagu wake na gliniankach (miedzy Podchorazych a Kusego). Krotki bo krotki, ale na poczatek na szlifowanie umiejetnosci wystarczy.