Pansh ace nie chce latać

Forum dla początkujących
smarczak
Kontaktowanie:

Post06 paź 2014, 08:38

Witam. Jestem nowy w power kitingu.
Mam kilka latawcow. 4m Quadrifoil, 6m Mazzif, 9m Naish Helix i 12m Pansh Ace.
Ace nie chce latać. Odezwałem go od ziemi na niewielką wysokość ale i tak nic z tego. Nie skręca, nie wybija się wyżej. Całą sobotę próbowałem i nic. Wiatr był różny, bez różnicy. Ktoś sugerował ze może mam za krótkie linki. Nie wiem co robić. Ma ktoś jakiś pomysł?
Latawiec jest używany ale jak nowy.

maryjka
Deska: 50/50
Latawiec: 50/50 FUEL GP
Postawił piwka: 65 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post06 paź 2014, 09:34

Może być piasek w komorach, za krótkie tylne linki lub brak wiatru.

andrus
Deska: SU-2
Latawiec: PL venom2 13m
Postawił piwka: 1 raz

Post06 paź 2014, 09:35

smarczak pisze:Witam. Jestem nowy w power kitingu.
Mam kilka latawcow. 4m Quadrifoil, 6m Mazzif, 9m Naish Helix i 12m Pansh Ace.
Ace nie chce latać. Odezwałem go od ziemi na niewielką wysokość ale i tak nic z tego. Nie skręca, nie wybija się wyżej. Całą sobotę próbowałem i nic. Wiatr był różny, bez różnicy. Ktoś sugerował ze może mam za krótkie linki. Nie wiem co robić. Ma ktoś jakiś pomysł?
Latawiec jest używany ale jak nowy.

Prawdopodobnie linki hamulcowe są za krótkie, rozwiń je i porównaj, sprawdź tez linki przy czaszy latawca czy nie sa poplątane.

smarczak
Kontaktowanie:

Post06 paź 2014, 09:39

Też tak myślałem ale nie są. Przy czaszy wszystko jest ok a gdy podrywać latawiec hamulce są luźne.

Awatar użytkownika
KrisIs
Deska: Reincarnation 2
Latawiec: Komórka
Postawił piwka: 93 razy
Dostał piwko: 52 razy

Post06 paź 2014, 09:52

smarczak pisze:Też tak myślałem ale nie są. Przy czaszy wszystko jest ok a gdy podrywać latawiec hamulce są luźne.

Masz to na manetkach?

andrus

Post06 paź 2014, 09:54

Zrób kilka supłow na manetkach przy górnych linkach, jak najbliżej twoich rak i zobacz czy to zrobi jakaś różnice.

http://www.powerkiteforum.com/viewthread.php?tid=5354. Tak jak tam zejdz do dołu tam jest zdjecie

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2014, 10:22

wg mnie tak jak koledzy piszą za krótkie linki hamulcowe - możesz je w tym modelu na chwile odczepić i sprawdzić - druga sprawa to jakiś błąd w uździe - złe podpięcie - tam jest niezły makaron.. swoją drogą pamiętam jak przy szkwałach taki sam ale w rozmiarze 5 Metrow !! unosił mnie w zenicie . Wiało może z 8 metrów /s z kopami do 12 - masakryczną moc ma ten latawiec i masakrycznie łatwo się cukierkuje.
Bardzo dużo z nim zabawy, ale jest BARDZO NIEBEZPIECZNY :)
12 metrów pansh ACE to jak parolotnia - założę się, że przy 8/10m/s nie sposób go utrzymać w powietrzu - w zenicie zacznie 90kilogramowca wyciągać w kosmos :)

smarczak
Kontaktowanie:

Post06 paź 2014, 11:20

Mam supły na manetkach i wydawało mi się że był wystarczający luz. Sprawdzę jeszcze raz albo jak mówisz, odczepię hamulce i zobaczymy. Producent podaje ze to latawiec do wolnych wiatrów więc dlatego drapałem się w głowę bo inne latały dobrze a ten ani rusz.
A co z długością linek do latania? Czy ich długość ma drastyczne znaczenie? Nie wiem jaką mają długość bo nie mierzylem ale wiem ze nie są oryginalne. Poprzedni właściciel pisał że wymienił na grubsze.

Co do mocy, to dlatego właśnie go kupiłem :D

andrus

Post06 paź 2014, 11:21

ten kite mazzif jest czterolinkowym latawcem na manetkach? jesli tak zaloz je do pansha i zobaczysz jak sie bedzie zachowywac.

Awatar użytkownika
pawbuh
Latawiec: BEST
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post06 paź 2014, 13:49

smarczak pisze:Mam supły na manetkach i wydawało mi się że był wystarczający luz. Sprawdzę jeszcze raz albo jak mówisz, odczepię hamulce i zobaczymy. Producent podaje ze to latawiec do wolnych wiatrów więc dlatego drapałem się w głowę bo inne latały dobrze a ten ani rusz.
A co z długością linek do latania? Czy ich długość ma drastyczne znaczenie? Nie wiem jaką mają długość bo nie mierzylem ale wiem ze nie są oryginalne. Poprzedni właściciel pisał że wymienił na grubsze.

Co do mocy, to dlatego właśnie go kupiłem :D

Moc mocą, ale to totalnie nieprzewidywalna szmata, szkoda czasu i pieniędzy,nie daj boże - zdrowia
tu masz film nakręcony w PL z 5 m Ace, gość długo z tego wychodził
phpBB [video]

smarczak
Kontaktowanie:

Post06 paź 2014, 13:54

Mazzif to 4 linkowy. Sprawdzę. Co do filmiku, gość był niepowazny puszczając go sam. Ja mam asekuracje. Nie próbuje go puszczac sam. Wiedziałem co on może zanim go kupiłem. Z tym ze narazić nie lata ;)

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2014, 15:05

w ciągu miesiąca mój pansh załatwił mojego tatę i kumpla :) - kostki wyszły :)

Awatar użytkownika
pawbuh

Post06 paź 2014, 16:13

smarczak pisze:Mazzif to 4 linkowy. Sprawdzę. Co do filmiku, gość był niepowazny puszczając go sam. Ja mam asekuracje. Nie próbuje go puszczac sam. Wiedziałem co on może zanim go kupiłem. Z tym ze narazić nie lata ;)

Ja ci tylko dobrze radzę, na te chińskie wynalazki nie ma mocnych, żadna asekuracja w niczym ci nie pomoże, a jeżeli asekuracją jest jakiś sznurek za który jesteś przywiązany, to bądź pewien że wystrzelisz wyżej niż ten gość na filmie.
Najlepsze co możesz z tym zrobić, to spalić w piecu, nie sprzedać, bo narazisz innych nieświadomych.

smarczak
Kontaktowanie:

Post06 paź 2014, 16:39

Dziękuję za dobrą radę ale nie po taką tutaj przyszedłem. Bądź pewien że nie wyskoczę nigdzie i palić go też nie mam zamiaru. Ludzie mają wypadki nie tylko na chińskich wynalazkach. Jestem nowy w tym sporcie ale nie głupi. Jeśli okaże się dla mnie za mocny to go po prostu sprzedam i kupię mniejszy. Ale narazie muszę wykombinować dlaczego nie chce latać a potem zobaczymy.
W brew pozorom ten chiński wynalazek ma coraz więcej dobrych opinii a i ceny nie są już takie jak kiedyś. Coraz więcej ludzi je kupuje i wypowiadając się o nich pozytywnie. Takich filmów jak kolega wstawił jest więcej ale świadczą one jedynie o głupocie i totalnym braku wyobraźni a nie złej jakości latawca.

Czy poza poluzowaniem hamulców jest jeszcze coś co powinienem zrobić albo sprawdzić? Linki przy czaszy sprawdziłem kilka razy. Te z drugiego latawca sprawdzę mam nadzieję w weekend.

Czy ma tutaj ktoś doświadczenie z takimi dużymi latawcami?

Awatar użytkownika
pawbuh

Post06 paź 2014, 17:18

smarczak pisze:W brew pozorom ten chiński wynalazek ma coraz więcej dobrych opinii a i ceny nie są już takie jak kiedyś. Coraz więcej ludzi je kupuje i wypowiadając się o nich pozytywnie. Takich filmów jak kolega wstawił jest więcej ale świadczą one jedynie o głupocie i totalnym braku wyobraźni a nie złej jakości latawca.

Pochlebne opinie te latawce mają tylko od sprzedawców, którzy nimi handlują i od dzieciaków które nic innego nie miały w rękach
Chciałeś się dowiedzieć czegoś od bardziej doświadczonych, to się dowiedziałeś, a że ci się opinia nie podoba, Twoja sprawa.
Że tak zapytam, gdzie na filmie widać totalny brak wyobraźni, bo nie łapię?

Wróć do „Pierwsze Kroki”