W tym roku chce rozpocząć przygode z kitem.Na razie tylko teoretycznie przeglądam to forum,jakies filmy ale zawsze sie przyda ,wiedzy nigdy za wiele.
Mam pare pytań ,może wydadzą sie one dość smieszne i idiotyczne ,czasami wydaje mi sie że wiem o co chodzi ale chcę sie upewnic
1.co znaczy "wyostrzyć" spotkałem sie ze stwierdzeniami "musisz bardziej wyostrzyć" lub podobne
2.co znaczy spłynąć z wiatrem? i odpaść?
3,w jaki sposób "manewrować" kitem? chodzi mi o to w jaki sposób mam np.zmienić kurs po którym płynę np o 10/20 stopni w lewo/prawo? czy naciskając na dechę? zmieniając kąt ustawienia latawca?
4.co najlepiej zrobić gdy już osiągnę poziom pływania lewo-prawo i zdarzy sie sytuacja która może za chwile doprowadzic do wypadku z drugim surferem i nie mając niestety jeszcze umiejetnosci aby go np.wyminąć? zmienić kurs ? itp - ciągnąc za zrywkę? kite do zenitu?
5.z tego co teoretycznie wyczytałem to gdy wstaje na deche to mam byc "wyluzowany" ,głowa w kierunku w którym płyne, itp.itd ale jedna rzecz : ramiiona w miare prosto ale gdy zaczne odczuwac ze wiatr siada i zaczynam topic deche wtedy pociągnac za bar? chodzi mi o to czy ciągnac bar równiez nabieram prędkości i odwrotnie popuszczając moja prędkośc sie zmniejsza? - tak przynajmniej ja to rozumiem
to sa pytania które nie daja mi spokoju.byc moze a raczej na pewno beda jeszce inne ale chyba na teraz wystarczy
dzieki za jakiekolwiek wskazówki i odpowiedzi