MYSTIC Force Drysuit

Forum dla początkujących
akbluebird

Post30 wrz 2010, 20:02

Witam,
Troszkę ostatnio poszukałem na forum, ale wciąż nie mogę się zdecydować. Co myślicie o suchym MYSTIC Force Drysuit - czy jest dobrej jakości i warto go brać w cenie 1350zł? A może lepiej kupić dobrą piankę 5/3 na zimniejsze, jesienne dni (piankę 3/2 już mam)? Pianka wyszła by taniej, ale suchar chyba przyjemniejszy :/ Help!

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2010, 20:22

dopiero cokupiłem mystic'a i wg mnie wart swojej ceny, dużo lepiej wykonany niż dry fashion którego mialem poprzednio i świetnie się sprawdza, a komfort i cieplny i pływania wg mnie wyższy !

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2010, 23:06

sam mam już rozpadającego się 7 letniego OR i uważam że Mystic wygląda słabiej jeżeli chodzi o trwałość-jakość ale fakt faktem cenaczynicuda ;)

recha

Post30 wrz 2010, 23:11

Suchar wart jest swojej ceny; pomyśl przede wszystkim o komforcie przebierania się przed/po pływaniu, o zdejmowaniu mokrej pianki w zimny, wietrzny dzień itp.
W suchym nie jest tak naprawdę do końca sucho (przynajmniej w Mysticu), zawsze coś wleci, ale cyrkulacja wody ograniczona jest do minimum (mi na dobrą sprawę na pływanie wcieknie na oko najwyżej taki dobry kubek wody), więc chłodu nie czuć i o to chodzi :thumb:

A swoją drogą szukałeś tych kombinezonów na kf.pl? Chociażby:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=32682
choć widziałem więcej.
Chodzą trochę taniej niż w sklepach.

akbluebird

Post30 wrz 2010, 23:41

Taki kubek wody o temperaturze 5 stopni nie brzmi przekonująco ;) Chyba, żeby mieć cienką piankę pod sucharem, ale to chyba nie jest oddychające połączenie. Zastanawiam się czy kombinezon nie będzie łatwiejszy do zniszczenia niż dobra pianka?

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2010, 23:47

to nie jest tak że nagle Ci chluśnie ten "kubek wody" 5 stopni, po prostu wraz z glebami troszkę się zbierze, że bedziesz miał wilgotne lekko nogawki i ewentualnie troche wody... serio tego nie czuć
ciepłote w sucharze kontrolujesz ciuchami które dajesz pod spód więc możesz się naprawdę ciepło ubrać, a no i jak woda ma te 5 stopni to pływasz raczej w butach, rekawiczkach i kapturze neoprenowym, wystarczy je założyć tak, że neopren zachodzi na manszetę i wtedy w najgorszym przypadku będziesz miał trochę wilgotno (woda przy glebie nie ma się gdzie wcisnąć bo jest przykrya przez neopren :)
da się założyć suchara tak że nic nie wleci - ja tego nie lubię trzeba mega mocno zaciśnięte mieć manszety na ciele - dla mnie bez sensu

Awatar użytkownika
jacamakajta
Postawił piwka: 135 razy
Dostał piwko: 74 razy

Post06 paź 2010, 10:42

witam,
co polecacie ubierać pod suchara, pianke czy lepiej bielizne termo?
mam tego mystica, ale jeszcze spokojnie daje rade w piance 6/3 :)

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2010, 12:06

jacamakajta pisze:witam,
co polecacie ubierać pod suchara, pianke czy lepiej bielizne termo?

Bieliznę termo w cieplejsze dni. Coś cieplejszego jak polar w zimniejsze.

jacamakajta pisze:mam tego mystica, ale jeszcze spokojnie daje rade w piance 6/3 :)

Ja daje rade w 4/3.

Awatar użytkownika
bronix
Postawił piwka: 1 raz

Post07 paź 2010, 19:48

a ja w 3/2 + rekawki z docieplaczkiem :mrgreen: bo juz go znalazłem :thumbsup:

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2010, 20:00

Jeśli chodzi o samo pływanie to zarówno w dobrej piance neoprenowej, jak i sucharze można czuć sie komfortowo - cały czas jestes w ruchu.
Jeśli jednak chodzi o zejście z wody na przerwę, to w normalnym neoprenie po chwili jest dość dotkliwe "brrrrrr", natomiast w sucharku komforcik pełny - zarówno w wodzie, jak i po wyjściu!!!
Jeszcze dochodzi różnica w "doznawaniu przyjemności" otaczającej nas temperatury :wink: podczas przebierania przed pływaniem, a w szczególności po pływaniu :shock:
Zdecydowanie stawiam na suchara!!!

fireemy

Post14 paź 2010, 10:18

To co procz tego Mystica'a zeby czuc sie wzglednie komfortowo w zimniejszej wodzie? Zamierzam poplywac w dosc trudnych warunkach( zima w Irlandii) takze woda 2-5 stopni. Moze ktos na szybko polecic jakis dobry zestaw co to mnie przy zyciu utrzyma?

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post17 paź 2010, 13:29

Sucharek na bank plus ciuszki pdo spod no i reszta wiadomo, rekawice, kaptur itd. Mozna sie docieplac skarpetami neoprenowymi, grubszym kapturem niz standardowe 2mm i rekawice tez jakies grubsze, np suche. W sumie nic wiecej sie nie zrobi.

A na takie trudne warunki to przede wszystkim rozwaga. Juz widze, jak kogos wywiewa w zimie w rewie.... o ile nawet w lecie mozna sie zdrowo wychlodzic na splywie na torpedownie/gdzies dalej...to w zimie :? No i w zimie przewaznie brak asekuracji na spotach.

Awatar użytkownika
jarul7
Deska: su2
Latawiec: torch
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post17 paź 2010, 17:06

A miał ktoś kiedys awarie suchara w czasie plywania, jakas dziura itp pytam bo jeszcze awarii zadnej nie miałem ale chyba nie bylo by to zbyt przyjemne i bezpieczne doświadczenie :?:

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post17 paź 2010, 18:50

jarul7 pisze:A miał ktoś kiedys awarie suchara w czasie plywania, jakas dziura itp pytam bo jeszcze awarii zadnej nie miałem ale chyba nie bylo by to zbyt przyjemne i bezpieczne doświadczenie :?:

A miał i jak zgadłeś przyjemne nie było :wink:
Suchary są fajne :) ale 100 razy wolę piankę :thumb:
a poza każdy /miałem kilka/ czasem albo z czasem przecieka :idea:
ale ja się nie zanm pa
:wink:

OlaM.

Post25 mar 2011, 20:23

podbijam temat ,ponieważ traw chciał że zrobiła mi się dziura w suchym. Gdzie mogę zszyć kombinezon ,ewentualnie może jakąś taśmą, klejem ? Ma ktoś takie doświadczenie ?

Wróć do „Pierwsze Kroki”