KTÓRY BOW MA NAJLEPSZĄ CHARAKTERYSTYKE ?

Forum dla początkujących
RafVanRut
Kontaktowanie:

Post16 sie 2009, 03:37

Witam przymierzam się do kupna latawca Bow w rozmiarach 11 albo 12 m2 na wagę [80<] tylko mam problem co wybrać nie chodzi mi o kite dla zawodowców ale i też nie o taki dla totalnych noobów chociaż nim jestem jeszcze (mam nadzieje że niedługo wyrwę jakiś lvl) :D

Który z latawców :
1 Najłatwiej i najszybciej wstaje z wody,
2 Najłatwiej odpuszcza moc,
3 Przy ściągniętym barze na maxa do siebie daje najwięcej mocy,
4 Najlepiej lata na halsach,
5 Jest bardzo łatwy w kontrolowaniu,

Proszę o fachowe porady ludzi którzy ogarnęli tematykę charakterystyk latawców, testowali już sporo modeli i mają pojęcie co piszą i naprawdę dobrze doradzili bo nie chciałbym kupić kite na resztę życia :D

Przykładowo niektóre kite np xxx 9m2 daje więcej mocy niż 12m2 egzotycznej firmy :D wiemy że każdy producent mami klientów super osiągami latawców, rynek jest po prostu napchany firmami i modelami, ludzie kupują chwalą swoje czasem nawet błędnie opisują wrażenia, a tak naprawdę okazuje się jak ktoś kto ma już z tym do czynienia od iluś lat mówi wprost to shit i ptak nie lot i lepiej by było wydać pieniądz rozsądniej i zakupić inny kite i właśnie o tego typu info proszę na twardo tylko o kite typu bow 11 albo 12 bo nie wszystkie firmy robią kite w standardowych rozmiarach niektore modele i marki pomijają któryś rozmiar i oddrazu np 11 i nagle 13 :D też tak bywa w niektórych modelach więc jeżeli będzie ktoś polecać opisywać to proszę podać firmę model rok rozmiar i opinię thx pozdrawiam all chodzących po wodzie :D

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post16 sie 2009, 08:17

Najlepsze sa moje latawce .
:wink:
Tez zyczyl bym sobie takiego latawca naj do pytan dolozyl bym :
-najprostszy
-najlepiej wykonany
-najtrwalszy
-najlepsze systemy bezpieczenstwa
-najtanszy
-z najpewniejsza gwarancja
-pod wszystkie style plywania

1 Najłatwiej i najszybciej wstaje z wody,
2 Najłatwiej odpuszcza moc,
3 Przy ściągniętym barze na maxa do siebie daje najwięcej mocy,
4 Najlepiej lata na halsach,
5 Jest bardzo łatwy w kontrolowaniu,

Mniej wiecej wszystkie latawce na ktorych mialem okazje latac spelniaja te kryteria wyciagniecie maksimum z latawca bardziej zalezy od ridera i jego wplywania w dany model i marke.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post16 sie 2009, 14:48

a po co ci 5 latawców :?: :?: :?: :?: :?:

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post16 sie 2009, 20:20

Wydaje mi się, że siegając po jakikolwiek model bow z sezonu '08 lub '09 , np. z tej listy:
1. Cabrinha
2. Best
3. Ozone
4. Naish
5. Slingshot
6. North
7. RRD
8. Flysurfer
9. F-one
10. takoon
która jest "wyrwana" z tego oto topicu http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... sc&start=0

na pewno w pełni cię zadowoli i będziesz robił na nim szybkie postępy!!!
Tak mi sie przynajmniej wydaje, ponieważ czołowe firmy kite nie produkują już tzw. "nielotów" - ale ja się tam nie znam :wink:
Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
rolnik

Post16 sie 2009, 21:19

mniej znane marki tez np.zeeko wystartowalo z bardzo udanymi latawcami no ale szejper jest juz bardziej znany :wink:

RafVanRut
Kontaktowanie:

Post16 sie 2009, 22:11

CO SĄDZICIE O TYCH LATAWKACH ??
Jeżeli chodzi o motyw przewodni FREERIDE bez skoków i innych trików czysta rekreacja :D na skoki i triki będę się szykować jak opanuje do perfekcji normalną jazdę :D to później wyskoczę znowu z pytaniem na forum który kite najlepszy do Freestyle ale to może w przyszłym sezonie :P wiec spokojnie :D

BEST WAROO 11/12
GLOBEKITE SONIC 11
GASSTRA SPIDER 12
CABRINHA SWICHBLADE 12
CABRINHA CROSSBOW 12
OZONE INSTINCT 11
KITELOSE HAWK 12

Który z tych kite ma lepszą charakterystykę ?

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post16 sie 2009, 22:13

sorry, yanosik ale co do F-one'a to chyba sezon 08 i 09 nalezy do Delta-C

Jak siegam pamiecia Raphael i spólka nie robia ostatno bowów :snooty: :snooty: :snooty: :snooty:

RafVanRut
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 06:26

dobra tam F-one pomińmy i skupmy się nad tylko tymi firmami i modelami :D
1. Cabrinha - Crossbow/Switchblade/Convert
2. Ozon - Instinct
3. Best - Waroo
4. Gasstra - Spyder
5. Kitelose - Hawk
Co o tych firmach, modelach myślicie ? czy pływaliście z takim sprzętem jeżeli tak to jak byście punktowali te latawki i co polecilibyście zakupić a co pominąć ?

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 08:41

Dorzuć sobie do tej listy latawce RRD oraz NORTH REBEL - poszukaj opinii - jest ich dużo nawet tutaj na forum.

ALOHA!!

Awatar użytkownika
rolnik

Post17 sie 2009, 09:15

rzuć kostka :wink:
a roczniki jakie ? :lol:
skad ktos ma wiedziec co tobie pasuje czy wolisz wieksze czy mniejsze sily na barze dalej czy blizej odjezdzajacy bar system trymera na tasme czy knage.W uzytkowaniu na poczatku to dosyc istotne. Ja bede wolal Ozona Ziomek Besta a Peg Northa Swirus Cabrhine Andrek Zeeko itd .Slingshota nie chcesz?

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 09:23

ot co :!: :D

ŚWIĘTE słowa ;) Ja tam "wolę" wszystko co fajnie lata i się nie psuje za bardzo :wink:

Pewnie "na początek" powinieneś się rozglądać za modelami freeride/allround - chyba nie skłamię, jeśli napiszę, że KAŻDA firma ma taki model. Jeśli przedstawiciel danej firmy jest na miejscu i do tego organizuje testy/porównania oraz ma sprawnie działający serwis (w razie czego), a latawce danej marki mają przynajmniej 50% pozytywnych opinii ( :lol: bo na tym "forumie" nie znajdziesz takich co mają 100%) to warto się nim zainteresować. Pozdrowienia!

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 10:50

rolnik pisze:rzuć kostka :wink:

...z ust mi to wyjąłeś :lol:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 16:33

RafVanRut pisze:dobra tam F-one pomińmy i skupmy się nad tylko tymi firmami i modelami :D
2. Ozon - Instinct
3. Best - Waroo
4. Gasstra - Spyder
5. Kitelose - Hawk
Co o tych firmach, modelach myślicie ? czy pływaliście z takim sprzętem jeżeli tak to jak byście punktowali te latawki i co polecilibyście zakupić a co pominąć ?

dwa ostatnie z Twojej listy możesz sobie odpuścić...

pzdr

Awatar użytkownika
Mucha:)

Post17 sie 2009, 18:08

BEST Waroo !!! Gdybym zaczynał od Besta to dziś prawdopodobnie miałbym swoją szkołę na Półwyspie :) Warto spojrzeć na rankingi: Cabrinha i Best! Z tych firm bym brał w ciemno!!! 8)

RafVanRut
Kontaktowanie:

Post18 sie 2009, 01:44

THX wszystkim co się zainteresowali tym tematem i piszą swoje opinie.
Oczywiście jest tak że każdy coś tam lubi i czegoś wymaga od sprzętu bo nie po to się kupuje że by się męczyć tylko po to że by się dobrze bawić nie znajdę pewnie latawca który by znalazł 100% poparcie jeżeli chodzi o użytkowników lecz myślę że chyba prościej napisać np nie stary weź nie kupuj tego śmietnika raczej doradziłbym Ci kupić x i w sumie jest ok za co dziękuję ziomkowi i mucha. Chciałbym wiedzieć które z tych kite jeżeli juz wyciąć kitelose i gasstre to ktory z pozostałych latawek byście polecili jeżeli chodzi o moje widzi mi się :D jeżeli chodzi o roczniki jak tu pewien Pan wspominał chodzi o roczniki 2006-2008 used-kite błąkać się i testować kite za 5 tyś to będę się bawić jak już będę wiedzieć co z czym i opanuję do perfekcji freeride może za sezon może za dwa zobaczymy jak mi Bóg dopisze szczęściem bo nie każdy rodzi się kitesurferem i musi nim zostać :P
Pozostają nam
2. Ozon - Instinct
3. Best - Waroo
który z nich do freeride najlepiej się nadaj oraz ma małe siły na barze trymer na tasme reszta mi jest obojętna to tyle.

PS. Ziomek podaj mi pare przykładów dlaczego 2 ostatnie pozycje radzisz mi sobie odpuscic ??

Pozdro all walking on water

Wróć do „Pierwsze Kroki”